ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Υποθαλάσσιο βουνό στη μέση του Ειρηνικού εντόπισαν Αμερικανοί ερευνητές


Κρυμμένο περίπου 5,1 χιλιόμετρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ένα τεράστιο βουνό υψώνεται στον θαλάσσιο πυθμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που το ανακάλυψαν με τη βοήθεια σόναρ.Το υποθαλάσσιο όρος είναι περίπου 1 χιλιόμετρο σε ύψος και βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Jarvis Island, ενός ακατοίκητου νησιού σε ένα σχετικά ανεξερεύνητο μέρος του Νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού, λένε οι ειδικοί.

«Αυτά τα υποθαλάσσια όρη είναι πολύ συχνά αλλά δεν ξέρουμε γι 'αυτά επειδή τα περισσότερα από τα μέρη που εντοπίζονται δεν έχουν χαρτογραφηθεί ποτέ πριν» εξηγεί ο Τζέιμς Γκάρντνερ από το Πανεπιστήμιο του New Hampshire που εργάζεται στο NOAA.

Η ομάδα του Γκάρντερ βρήκε το υποθαλάσσιο όρος στις 13 Αυγούστου, σε μια αποστολή χαρτογράφησης των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας των ΗΠΑ. Χρησιμοποίησαν ένα 12-kHz πολυακτινικό βαθύμετρο, με σόναρ για τον εντοπισμό περιγραμμάτων στον πυθμένα του ωκεανού. Αργά το βράδυ, το υποθαλάσσιο όρος εμφανίστηκε "από το πουθενά", είπε ο Γκάρντνερ στη δήλωση.

Το πολυακτινικό βαθύμετρο έδωσε στους ερευνητές ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες μεθόδους χαρτογράφησης. Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα διερευνήσει τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον, αλλά αυτά τα υποθαλάσσια βουνά συχνά φιλοξενούν σπάνια θαλάσσια ζωή. Αν και το νέο όρος που ανακαλύφθηκε βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βάθος για να φιλοξενήσει ζωή.


Πηγή: Υποθαλάσσιο βουνό στη μέση του Ειρηνικού εντόπισαν Αμερικανοί ερευνητές | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/168972#ixzz3CMBGzsIg
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Υποθαλάσσιο βουνό στη μέση του Ειρηνικού εντόπισαν Αμερικανοί ερευνητές Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: