Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης των Φυτών


Παρουσιάστηκε η μεθοδολογία δημιουργίας νέων ποικιλιών για απόδοση και αντοχή στις αντιξοότητες. Το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών από όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό, προσέλκυσε, το 15ο Πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης των Φυτών, με θέμα «ΕΓΧΩΡΙΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Μοχλός ανάπτυξης σε ένα κλιματικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Περισσότεροι από 150 σύνεδροι από όλη τη χώρα και το εξωτερικό συμμετείχαν στο συνέδριο που διεξήχθη στη Λάρισα, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Imperial στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών του ΕΛΓΟ Δήμητρα, στις 15 -17 Οκτωβρίου, ενώ παρουσιάστηκαν 130 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, που κάλυπταν όλους τους κλάδους της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας της Γενετικής Βελτίωσης Φυτών και Γεωργίας.

Όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Δρ. Δ. Βλαχοστέργιο «Στις μέρες μας, ο ρόλος του γενετικού υλικού και της αγοράς σπόρων αποκτά όλο και μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για τον έλεγχο της εθνικής, αλλά και της παγκόσμιας διατροφής και γεωργικής ανάπτυξη.Ο τίτλος του συνεδρίου επιλέχθηκε με στόχο να αναδείξει την μεγάλη αξία που έχει το γενετικό υλικό της Ελλάδας, και να επισημάνει ότι η αξιοποίηση του μέσω της έρευνας μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας».

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρώην ΥπΑΑΤ καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος επεσήμανε ότι οι γενετικοί πόροι της χώρας αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα και εισροή σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο καλλιεργητικό αλλά και καταναλωτικό περιβάλλον και ανέφερε εντυπωσιακά παραδείγματα αξιοποίησης των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών μοριακήςγενετικής βελτίωσης στην αποτύπωση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των γενετικών πόρων για διάφορες χρήσεις.

Παρουσιάστηκαν πρωτότυπες εργασίες σε επίκαιρα θέματα, όπως η μεθοδολογία δημιουργίας νέων ποικιλιών για απόδοση και αντοχή στις αντιξοότητες του περιβάλλοντος, καινούργιες προτάσεις για την αναβάθμιση της σποροπαραγωγής, θέματα προστασίας φυτογενετικών πόρων και αξιοποίησης της μοριακής γενετικής ως σημαντικού εργαλείου για τη δημιουργία νέων ποικιλιών και την παραγωγή βασικής γνώσης. Διευκρινίστηκε επιστημονικά τι ακριβώς είναι η λεγόμενη «ποικιλία» σιταριού Ζέα και παρουσιάστηκαν πολλές εργασίες που αφορούσαν την αξιοποίηση τοπικών ποικιλιών, κυρίως στα αρωματικά φυτά, ενώ υπήρξαν καινοτόμες εργασίες για νέα συστήματα καλλιέργειας και εφαρμογές της πληροφορικής στη διαχείριση φυτογενετικών πόρων.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η θεματική ενότητα για τα ψυχανθή που έγινε στο ΙΚΦ&Β το οποίο έχει συμπληρώσει 80 χρόνια συνεχούς ερευνητικής δραστηριότητας στον τομέα των ψυχανθών. Παρουσιάστηκε σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας του ινστιτούτου και ακολούθησε η παρουσίαση των τελευταίων ερευνητικών εργασιών στον τομέα των ψυχανθών.

Στην στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Η ανάπτυξη ξεκινάει από το σπόρο» συμμετείχαν οι σποροπαραγωγικοί σύλλογοι ΕΕΠΕΣ και ΣΕΣΠ, ο συνεταιρισμός ΘΕΣγη και οι εταιρείες ΟΛΥΜΠΟΣ και AmericanGenetics που παρουσίασαν επιτυχημένα ερευνητικά προγράμματα με ερευνητικά ιδρύματα της χώρας στον τομέα της γενετικής βελτίωσης φυτών.Ακολούθησε συζήτηση από την οποία διαπιστώθηκε η αμοιβαία διάθεση συνεργασίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και σύγχρονων γεωργικών συνεταιρισμώνμε τον δημόσιο ερευνητικό τομέα ως ανάγκη των καιρών και ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το κόστος που απαιτεί η έρευνα.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με συνδιοργανωτές το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κ. Ελλάδας και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα.

http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/pollaplasiastiko-uliko/arthro/120312/o-rolos-tou-genetikou-ulikou-sti-georgiki-anaptuxi/
15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης των Φυτών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: