ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ - Η Επεξεργασία των ζωοτροφών


Για ποιούς λόγους δεν είναι απαραίτητη η επεξεργασία των καρπών όταν χορηγούνται στα αιγοπρόβατα(Εικ.1 Μίγμα συμπυκνωμένων καρπών που χορηγείται σε προβατίνες Λακών σε μονάδα στη Γαλλία).

Πολλές φορές οι κτηνοτρόφοι αναρωτιούνται αν οι καρποί ( καλαμπόκι , κριθάρι , σιτάρι , βρώμη κτλ.) που χορηγούνται στα ζώα πρέπει να αλέθονται ή όχι .Τα τελευταία χρόνια έρευνες έχουν δείξει ότι για να επιτευχθεί η μέγιστη πεπτικότητα των συμπυκνωμένων ζωοτροφών απαιτείται ελάχιστη επεξεργασία τους ( άλεσμα , κυλίνδρισμα , σύνθλιψη κτλ. ) . Αντίθετα η υπερβολική άλεση ( επεξεργασία γενικότερα ) των καρπών μπορεί να προ- καλέσει προβλήματα οξεώσεων ειδικά σε πρόβατα και γίδια στα οποία χορηγούνται μεγάλες ποσότητες καρπών στο σιτηρέσιο τους και πολύ περισσότερο όταν το χορηγούμενο σιτηρέσιο δεν είναι ολικό .

Οι αιγοπροβατοτρόφοι οδηγούνται από μόνοι τους στην υπερβολική επεξεργασία των καρπών όταν διαπιστώσουν ότι στα κόπρανα των ζώων τους υπάρχουν ολόκληρα σπέρματα καρπών . Πιστεύοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καρπών που χορηγούν αποβάλλεται χωρίς να χωνευτεί .

Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική και αυτή είναι ότι :

Η αποβολή με τα κόπρανα μέρους των χορηγούμενων στο σιτηρέσιο καρπών στα αιγοπρόβατα δεν έχει καμιά επίπτωση στη πεπτικότητα του σιτηρεσίου καθώς το ποσοστό των καρπών που περνά ολόκληρο είναι ασήμαντο . Αυτό επειδή το άνοιγμα της μεγάλης κοιλίας στα μικρά μηρυκαστικά είναι πολύ μικρό . Με αποτέλεσμα καρποί που δεν έσπασαν κατά τη μάσηση ή το μηρυκασμό να παραμένουν στη μεγάλη κοιλία μέχρι να τεμαχιστούν κατά τη διαδικασία . Κάποιοι μικροί σε μέγεθος σπόροι θα καταφέρουν να περάσουν αλλά επαναλαμβάνω το ποσοστό είναι ασήμαντο. Αντίθετα η υπερβολική άλεση των καρπών επηρεάζει την πεπτικότητα των χονδροειδών ζωοτροφών μειώνοντας έτσι τη συνολική θρεπτική αξία του σιτηρεσίου . Μιας και η γρήγορη ζύμωση του αμύλου και των σακχάρων στη μεγάλη κοιλία προκαλεί την υπερπαραγωγή οξέων ( κυρίως γαλακτικού ) με συνέπεια τη μείωση της διαδικασίας του μηρυκασμού ή ακόμη και τη παύση του .Εικ.2 Η μεγαλύτερη επεξεργασία που πρέπει να υφίστανται οι χορηγούμενοι καρποί στα

μικρά μηρυκαστικά πρέπει να είναι η σύνθλιψη (αριστερά). Η άλεση στη μορφή που φαίνεται δεξιά πρέπει να αποφεύγεται.

Η ανάγκη για άλεση των καρπών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος και την ηλικία του ζώου Έτσι σε γαλουχούμενα αρνιά και κατσίκια καλό είναι το μίγμα συμπυκνωμένων ζωοτροφών που τους χορηγείται για πρώτη φορά ( 10η ημέρα ) να είναι σε ικανοποιητικό βαθμό αλεσμένο και να αυξάνεται το μέγεθος των κόκκων όσο περνούν οι μέρες . Με τελικό αποτέλεσμα στον απογαλακτισμό το μεγαλύτερο μέρος των καρπών να χορηγείται ολόκληρο . Στα ενήλικα ζώα και στα απογαλακτισμένα αρνιά και κατσίκια καθώς και για όσα ζώα προορίζονται για αναπαραγωγή το καλύτερο είναι οι καρποί να χορηγούνται ολόκληροι ( ή χοντροαλεσμένοι στη περίπτωση του καλαμποκιού για να διευκολυνθεί η μάσηση ). Ακόμη και σε αρνιά και κατσίκια που προορίζονται για πάχυνση και τους χορηγείται σιτηρέσιο βασισμένο στη κατανάλωση συμπυκνωμένων ζωοτροφών . Καθώς οι ολόκληροι καρποί προκαλούν μηρυκασμό και παίζουν εν μέρει το ρόλο των χονδροειδών ζωοτροφών που λείπουν από το σιτηρέσιο .


Εικ.3 Χορηγούμενο μίγμα συμπυκνωμένων ζωοτροφών σε γαλουχούμενα και απογαλακτισμένα αρνιά. Με περιεκτικότητα σε ζαχαρόπιτα 20% και ολόκληρους σπόρους .

Πρέπει να ξέρουμε ότι ένας ολόκληρος καρπός που θα περάσει ανέπαφος από τη μεγάλη κοιλία και θα φτάσει στο ήνυστρο θα υποστεί ελάχιστη επεξεργασία ( πέψη ) και θα αποβληθεί ολόκληρος . Αυτό βεβαία δε σημαίνει πως πρέπει να πιστεύουμε πως ο αριθμός αυτών των καρπών είναι μεγάλος. Όπως προαναφέρθηκε είναι ασήμαντος .

Τέλος κρατήστε τα εξής :
  • Αρκεί μια απλή σχισμή στην επιφάνεια του καρπού ( σπόρου ) ώστε τα βακτήρια της μικροχλωρίδας της μεγάλης κοιλίας να βρουν είσοδο και να προκαλέσουν τη ζύμωση του άμυλου του και των πρωτεϊνών του .
  • Η χορήγηση των καρπών χωρίς επεξεργασία στο σιτηρέσιο( ολόκληροι) αυξάνει το μηρυκασμό . Αύξηση του μηρυκασμού σημαίνει υγιέστερα ζώα , αύξηση της λιποπεριεκτικότητας του γάλακτος κτλ.
  • Το κόστος της επεξεργασίας των καρπών ( αποσβέσεις μηχανημάτων , ηλεκτρικό ρεύμα και εργατοώρες ) είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος των αποβαλλόμενων με τα κόπρανα ολόκληρων καρπών .

Αντώνης Γ. Κωδωνάς
Ζωοτέχνης Α.Τ.Ε.Ι.Θ.

http://agrotes.eu/index.php/arthra/item/264-epexergasia-zwotrofwn
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ - Η Επεξεργασία των ζωοτροφών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: