ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΒΑΜΒΑΚΙ - Περιζήτητες οι Βαμβακοσυλλεκτικές Μηχανές ...λόγω ΦΠΑ !!!


Η διελκυστίνδα με τα παραστατικά και το ΦΠΑ αποτρέπει τους εργολήπτες από τη συγκομιδή.Όλα του γάµου δύσκολα και η νύφη γκαστρωµένη, φέτος µε τη συγκοµιδή του βάµβακος. Οι αποδόσεις δεν δείχνουν να είναι οι αναµενόµενες παρά τη µεγάλη αισιοδοξία του καλοκαιριού, τα αποφυλλωτικά έκαναν δράση λόγω της αναβλάστησης µετά τα πρωτοβρόχια του Σεπτεµβρίου, ενώ σε σοβαρό πρόβληµα εξελίσσεται και η έλλειψη βαµβακοσυλλεκτικών µηχανών σε κάποιες περιοχές.

Η µετάταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς φορολόγησης και η υποχρέωσή τους να τηρούν λογιστικά βιβλία, άρα να συγκεντρώνουν και αποδείξεις δαπανών, σε συνδυασµό µε την υποχρέωση των εργοληπτών να κόβουν τα δικά τους παραστατικά και να εισπράττουν ΦΠΑ από τους παραγωγούς, έχει δηµιουργήσει ένα άνευ προηγουµένου πρόβληµα στη συνεργασία των δύο πλευρών και υποχρεώνει πολλούς ιδιοκτήτες βαµβακοσυλλεκτικών να «κλείνουν» τις µηχανές στο γκαράζ και να τις αξιοποιούν µόνο για τα δικά τους κτήµατα. Το γεγονός αυτό, εκτός από την τεχνητή έλλειψη που δηµιουργεί σε βαµβακοσυλλεκτικές, ανεβάζει σηµαντικά και το κόστος της συγκοµιδής. 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι εκεί όπου η βαµβακοσυλλογή γινόταν µε 20 και 21 ευρώ το στρέµµα, φέτος γίνεται µε 23 ως 25 ευρώ το στρέµµα, ενώ στην τιµή αυτή προστίθεται, όπως είναι φυσικό και ο ανάλογος ΦΠΑ για τον οποίο δεν έχει γίνει ως γνωστόν κάποια πρόβλεψη ώστε να µην είναι στο 23%, αλλά σε χαµηλότερη κλίµακα. Αντικίνητρο για τους ιδιοκτήτες – εργολήπτες βαµβακοσυλλεκτικών συνιστά και ο υψηλός συντελεστής φορολόγησης (26%), στον οποίο κατατάσσονται κατά κύριο λόγο τα κέρδη από τη συγκεκριµένη δραστηριότητα, καθώς, παρά τις ζωηρές αντιδράσεις των ενδιαφεροµένων, ούτε γι’ αυτό υπήρξε κάποια πρόβλεψη από το υπουργείο Οικονοµικών.

Τι ισχύει για τα τιµολόγια και το καθεστώς ΦΠΑ

Αναφορικά µε τα τιµολόγια που θα πρέπει να κοπούν και το καθεστώς του ΦΠΑ που πρέπει να τηρηθεί, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι επειδή το βαµβάκι είναι εξαγώγιµο, εποµένως η τελική πώλησή του δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, οι εκκοκκιστές που ως γνωστόν διαθέτουν απαλλαγή, επιλέγουν να παραλάβουν το προϊόν προς εκκαθάριση (όχι αγορά), πράγµα που σηµαίνει ότι ο παραγωγός δεν κόβει τιµολόγιο και φυσικά δεν εισπράττει, ούτε αποδίδει ΦΠΑ. 

Αυτό βέβαια δηµιουργεί πρόβληµα στους καλλιεργητές που πληρώνουν σηµαντικά ποσά ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών εφοδίων και ως πιστωτικοί στην εφορία, είναι υποχρεωµένοι στο τέλος του χρόνου να αιτούνται αντίστοιχα ποσά επιστροφής ΦΠΑ µέσα από µια χρονοβόρα διαδικασία. Εν τω µεταξύ δηµιουργείται θέµα ρευστότητας στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις που καταβάλλουν ΦΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και εισπράττουν την επιστροφή µε µεγάλη καθυστέρηση.

http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/vamvaki-kai-viomihanika-futa/arthro/119400/perizitites-oi-vamvako-sullektikes/
ΒΑΜΒΑΚΙ - Περιζήτητες οι Βαμβακοσυλλεκτικές Μηχανές ...λόγω ΦΠΑ !!! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: