ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ - Η καλλιέργεια της ΑρώνιαςΔυναμικές καλλιέργειες. Ευκαιρία ή μόδα;(agrotes eu.gr)


Ξεκινάμε σήμερα στην κατηγορία καλλιέργειες μια νέα ενότητα, τις δυναμικές καλλιέργειες - SuperFoods. Για τις καλλιέργειες αυτές ακούγονται πάρα πολλά. ότι είναι χρυσορυχείο, ότι δεν θέλουν ιδιαίτερες περιποιήσεις, ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Για να μην πάτε όμως ξυπόλυτοι στα αγκάθια θα ερευνήσουμε μία μια τις δυναμικές αυτές καλλιέργειες. Πιστεύομε πως ιδανικότερος εκπρόσωπος τους για την χώρα μας είναι η Αρώνια.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΩΝΙΑ;

Η Αρώνια η Μελανόκαρπη είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1-3 μέτρων και στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις. Είναι μακρόβιος, μειωμένων απαιτήσεων και αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες <-25 °C. Ο καρπός της είναι μικρός: 7-10 χιλιοστά, στρογγυλός, μαύρος και ωριμάζει από τα μέσα του Αυγούστου. Η παραγωγή αρχίζει από το τρίτο έτος και σταδιακά αυξάνεται. Το κόστος καλλιέργειας είναι χαμηλό, ενώ αυτή αποδίδει εισόδημα σε μικρό διάστημα και η φυτεία διαρκεί έως 100 έτη. Θεωρείται βιολογική καλλιέργεια διότι δεν χρειάζονται λιπάνσεις ή ψεκασμοί καθόσον μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί ότι το φυτό προσβάλλεται από ασθένειες.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Ο καρπός της αρώνιας είναι βρώσιμος και εύγευστος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί νωπός, καταψυγμένος ή αποξηραμένος σε μορφή σταφίδας καθώς και μεταποιημένος σε μορφή μαρμελάδας, χυμού, σιροπιού, λικέρ ή κρασιού.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αρώνιας είναι ασύγκριτα υψηλή περιεκτικότητα σε ζωτικές πολυφαινόλες και βιταμίνη Ρ. Η ιδιαίτερη περιεκτικότητα του φυτού σε πηκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια. Για αυτό τον λόγο ότι στις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης και στην πρώην ΕΣΣΔ ο καρπός της αρώνιας χορηγείται σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και κοσμοναύτες, πριν και μετά τις διαστημικές τους αποστολές.

Επιπλέον ο καρπός θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού:

1. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση.
2. Βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης - 50ml χυμού 3 φορές την ημέρα. (Κλινικές δοκιμές)
3. Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα.
4. Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς.
5. Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.
6. Προκαλεί απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών και βαρέων μετάλλων.
7. Βοηθά την θεραπεία του καρκίνου.
8. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
9. Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές και την κόπωση, διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, το σχηματισμό του αίματος και το μεταβολισμό.
10. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες - πολύ ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού της γρίπης. Υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο βοηθάει την ανάπτυξη των παιδιών. Ανακουφίζει από βρογχίτιδα.
11. Είναι επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.
12. Αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

13. Έχει υποαλλεργικά αποτελέσματα, χρησιμοποιείται σε θεραπεία γαστρίτιδας, αιμορραγίας, αναιμίας, ρευματισμούς.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ


Η αρώνια μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους σχεδόν τους τύπους καλά στραγγιζόμενων εδαφών. Δεν απαιτεί παρά ελάχιστο κλάδεμα. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με καρπούς, μοσχεύματα και σπόρους.

Είναι είδος λιτοδίαιτο, και μπορεί να καλλιεργηθεί ευρύτατα σε διαφορετικά κλίματα (ξηρά ή υγρά) σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη ουδέτερα έως αλκαλικά. Ευδοκιμεί και αναπτύσσεται ταχύτερα σε υγρά, ελαφρά και τυρφώδη εδάφη. Απαιτεί ηλιοφάνεια. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, σε μέτρα, είναι 3 x 3, 3 x 2,5 ή 3 x 2.

Δεν χρειάζονται χημικά λιπάσματα, διότι η καλλιέργεια της αρώνιας γίνεται κατά κανόνα βιολογικά. Όμως η παραγωγή αυξάνεται με την εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία (κοπριά), διότι βελτιώνεται η δομή και η σύσταση του εδάφους.

Σαν φυτό είναι ευαίσθητο σε συνθήκες μακράς ξηρασίας και για τον λόγο αυτό χρειάζεται άρδευση (κατά προτίμηση σε στάγδην), ιδιαίτερα στα πρώτα έτη μετά τη φύτευση, διότι η άρδευση της φυτείας βελτιώνει κατά πολύ τις τελικές αποδόσεις.

Η σκληρή και παχιά επιδερμίδα των φύλλων, καθώς και η μεγάλη περιεκτικότητα των φύλλων και των καρπών σε πολυφαινόλες αποτελούν σημαντική φυσική άμυνα για το φυτό. Στη διεθνή βιβλιογραφία δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα ασθένειες από μύκητες ή έντομα.

Η συγκομιδή των καρπών της αρώνιας γίνεται από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι καρποί διατηρούνται νωποί σε ψυγεία (2°C) και πωλούνται ως νωποί ή διατηρούνται ως κατεψυγμένοι ή σε μορφή σταφίδας. Επίσης, μπορούν να μεταποιηθούν σε εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και οικονομικής σημασίας όπως οι μαρμελάδες, χυμοί, σιρόπι ή κρασί.

Σήμερα, σε διεθνές επίπεδο η ζήτηση σε καρπούς και μεταποιημένα προϊόντα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Η απόδοση σε καρπούς κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 10 κιλά/φυτό. Οι τιμές πώλησης των καρπών της αρώνιας στη διεθνή αγορά κυμαίνονται από 4-6 €/κιλό οι νωποί, 5-7 €/κιλό οι κατεψυγμένοι και 12-15 €/κιλό οι αποξηραμένοι σε μορφή σταφίδας. Οι τιμές του χυμού κυμαίνονται από 7-8 €/κιλό και του κρασιού από 15-30 €/κιλό.

Η πρώτη καλλιέργεια αρώνιας στην Ελλάδα ξεκίνησε στο χωρίο Παραπόταμος του νομού Σερρών, από τον καλλιεργητή Κώστα Χοκμετίδη. Στο αγρόκτημά του έγινε εμπλουτισμός μόνο με φυσικό λίπασμα (κοπριά) και τα φυτά αρδεύονται (με σύστημα στάγδην). Η παραγωγή σε καρπούς σήμερα κυμαίνεται από 8-13 κιλά ανά δενδρύλλιο.

Ευχαριστούμε πολύ τον συνεταιρισμό παραγωγών αρώνιας Σερρών για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε!

http://agrotes.eu/index.php/health/item/275-dynamikes-kalliergeies
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ - Η καλλιέργεια της Αρώνιας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:35 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: