ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

21 Επιστήμονες Φυτικής Παραγωγής ζητούν να επιτραπεί η έρευνα για ΓΤΟ(GMO)


Μια ανοιχτή επιστολή που προειδοποιεί ότι η Ευρώπη μπορεί να απολέσει την προνομιακή ερευνητική της θέση αν δεν επιτρέψει δοκιμές των γενετικά τροποποιημένων (ΓΤ) φυτικών ποικιλιών που έχουν χαρακτηριστεί ασφαλείς, υπογράφουν εικοσιένα εξέχοντες επιστήμονες της φυτικής παραγωγής.

Η Ευρώπη θα χάσει την ευκαιρία για παραγωγή «επιστήμης παγκόσμιας κλάσης» αν οι πολιτικοί δεν υιοθετήσουν μια πιο θετική προς την επιστήμη θέση και δεν σταματήσουν να εμποδίζουν την έρευνα των ΓΤΟ για «πολιτικούς λόγους», προειδοποιούν οι επιστήμονες. «Η επιστήμη φυτικής παραγωγής έχει αδιαμφισβήτητα συνεισφέρει περισσότερο στην μείωση του ανθρώπινου πόνου από ότι η βιοιατρική έρευνα, παρόλα αυτά υποχρηματοδοτείται σε όλο τον κόσμο».

Η διατήρηση της χρηματοδότησης της βασικής και εφαρμοσμένης επιστήμης της φυτικής παραγωγής, και, αν είναι δυνατόν, η αύξησή της για την ανάπτυξη φυτών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, είναι μια από τις απαιτήσεις των επιστημόνων που αναφέρονται στην επιστολή. Επίσης, η παροχή της δυνατότητας στους επιστήμονες να πραγματοποιούν δοκιμές πεδίου είναι η δεύτερη απαίτηση. «Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι δοκιμές με διαγονιδιακά φυτά απαγορεύονται όχι εξαιτίας επιστημονικών αλλά πολιτικών λόγων», ισχυρίζονται οι επιστήμονες. Επιπλέον, η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει την έγκαιρη έγκριση των γενετικά τροποποιημένων φυτικών ποικιλιών που αποδείχθηκαν ασφαλείς από αρμόδιες αρχές.

«Οι πολιτικοί που επιλέγουν να αγνοήσουν αυτό το μήνυμα δεν μπορούν να υποστηρίξουν στο μέλλον ότι παίρνουν στα σοβαρά την επιστήμη», δήλωσε ο καθηγητής Στέφαν Γιανσον, ο οποίος συντόνισε την επιστολή. Οι υπογράφοντες είναι οι 21 από τους 30 επιστήμονες φυτικής παραγωγής με τις περισσότερες αναφορές του έργου τους στα ακαδημαϊκά περιοδικά.

(Πηγή: euractiv.com)
agronews

21 Επιστήμονες Φυτικής Παραγωγής ζητούν να επιτραπεί η έρευνα για ΓΤΟ(GMO) Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: