ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εναπόθεση Τόνων Λυματολάσπης σε Χωράφια της Δυτικής Θεσσαλονίκης ;


Μετά την αποκάλυψη, το θέμα απασχόλησε και τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ Νίκο Παπαδάκη, που έδωσε εντολή για δειγματοληψία.Συναγερμός στις Αρχές για τη λυματολάσπη στη Νεοχωρούδα. Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε χθες ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης Λάμπρος Τσόγκας στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για εναπόθεση τόνων λυματολάσπης σε χωράφια της δυτικής Θεσσαλονίκης. Την υπόθεση ανέδειξε η ιστοσελίδα zougla.gr με δημοσίευμα που συνοδεύεται από φωτογραφίες.

Σύμφωνα με αυτό, σε ειδικές εγκαταστάσεις της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) στη Σίνδο διατηρούνται εκατοντάδες τόνοι επεξεργασμένη λυματολάσπη, την οποία οι ειδικοί αποκαλούν ιλύ. Αποτελεί προϊόν της επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί -υπό προϋποθέσεις- ως λίπασμα στις αγροτικές καλλιέργειες. Για τη διαχείρισή της η ΕΥΑΘ συνάπτει, κατά διαστήματα, συμβάσεις με πιστοποιημένες εταιρείες και εργολάβους που φορτώνουν τη λυματολάσπη και φροντίζουν για τη μετέπειτα αξιοποίησή της, βάσει των όσων προβλέπει η νομοθεσία.

Ουσιαστικά, το έργο του εργολάβου είναι να εναποθέτει σε νόμιμα αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις την ιλύ. Αυτά στα... χαρτιά, διότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Οπως φανερώνουν οι φωτογραφίες, τα φορτηγά του εργολάβου αφήνουν στη... μέση τού πουθενά τη λυματολάσπη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την απόρριψη της ιλύος απαιτείται ειδική μελέτη του εδάφους, ενώ η ποσότητα θα πρέπει να αντιστοιχεί με την καλλιεργήσιμη επιφάνεια.

Αντιθέτως, τα φορτηγά αδειάζουν σε χέρσα χωράφια στην περιοχή της Νεοχωρούδας, στον Δήμο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, χιλιάδες τόνους λάσπη, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μαύροι άμορφοι λοφίσκοι. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι εάν αυτή η διαδικασία γίνεται νόμιμα. Εάν, δηλαδή, υπάρχει αδειοδότηση για την απόρριψη της λυματολάσπης στις συγκεκριμένες άγονες εκτάσεις που βρίσκονται στην περιοχή της Νεοχωρούδας.

Η απάντηση της ΕΥΑΘ

Μετά την αποκάλυψη, το θέμα απασχόλησε και τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ Νίκο Παπαδάκη, που έδωσε εντολή για δειγματοληψία, προκειμένου -όπως είπε- «να δούμε κατ' αρχάς, αν η λυματολάσπη αυτή είναι δική μας». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, ώς το 2006 η λυματολάσπη της ΕΥΑΘ κατέληγε στη χωματερή των Ταγαράδων, ενώ από το 2006 ώς το 2010 πήγαινε στον βιολογικό καθαρισμό. Εκτοτε, η επιχείρηση στράφηκε σε πιο «οικολογική» πολιτική, αυτή της επεξεργασίας για τη διάθεσή της ως λιπάσματος στη γεωργία. Ωστόσο, όπως εξήγησε, δίνεται μόνο σε αδειοδοτημένα χωράφια και μεταφέρεται από αδειοδοτημένους εργολάβους. Υπό αυτές τις συνθήκες, εξηγεί, η ΕΥΑΘ ερευνά πλέον τι ακριβώς έχει συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση.

http://www.efsyn.gr/arthro/fyteyoyn-lymatolaspi-se-hersa-gi
Εναπόθεση Τόνων Λυματολάσπης σε Χωράφια της Δυτικής Θεσσαλονίκης ; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:34 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: