ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Σύλλογος Φίλων Κτήματων Τατοίου : Εγκατάλειψη & λεηλασίες καταστρέφουν τα ιστορικά κτίρια


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύλλογος Φίλων Κτήματων Τατοίου , αφού το άλλοτε βασιλικό κτήμα και το δάσος που το περιβάλει, είναι παραδομένα στην τύχη τους και στο έλεος ασυνείδητων επισκεπτών.

Καθώς είναι ανοιχτό πλέον για το κοινό, υποδέχεται, καιρού επιτρέποντος 2.500 – 3.000 επισκέπτες τις καθημερινές και ακόμα περισσότερους τα Σαββατοκύριακα, ωστόσο η ελλιπή φύλαξη και προστασία του χώρου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Οπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο η εφημερίδα Το Βήμα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων του φορέα διαχείρισης Πάρνηθας, των δασικών και αστυνομικών υπαλλήλων, των Φίλων Κτήματος Τατοίου και μίας ομάδας εθελοντών, το κτήμα οδηγείται στην εξαθλίωση και την καταστροφή, αφού τα διατηρητέα κτίρια λεηλατούνται και ο κίνδυνος πυρκαγιάς απειλεί ανά πάσα στιγμή το πλούσιο οικοσύστημα.

Οι επισκέπτες ανάβουν φωτιές για μπάρμπεκιου ενώ απαγορεύεται και φεύγοντας αφήνουν σωρούς σκουπίδια, ενώ οι λεηλασίες στα ακίνητα του κτήματος είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο Βασίλειος Κουτσαβλής, πρόεδρος του Σωματείου Φίλων Κτήματος Τατοίου, στο κτήμα γίνονται επίσης και φωτογραφήσεις διαφημίσεων και γάμων χωρίς άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σοβαρό κίνδυνο διατρέχουν η οικία Στουρμ, το Οινοποιείο και το σπίτι του Αρχικηπουρού, τα οποία σιγά σιγά καταρρέουν, ενώ αναμένεται η αρχιτεκτονική προμελέτη για το κτίριο του πρώην θερινού ανακτόρου προκειμένου να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την σύνταξη της στατικής μελέτης.

Το ΥΠΕΚΑ το 2011 ανέθεσε τη μελέτη για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση του κτήματος, την οποία παρέλαβε ολοκληρωμένη ένα χρόνο αργότερα. Ωστόσο σήμερα, 2 χρόνια μετά, η μελέτη βρίσκεται ακόμα στη Διεύθυνση νομοθετικού έργου του ΥΠΕΚΑαναμένοντας την σύνταξη της κοινής υπουργικής απόφασης.

Την λιδια στιγμή, όπως καταγγέλλει ο Κουτσαβλής, τα χρήματα που έφταναν από την Ευρώπη τα στέλναμε πίσω, αφήνοντας το κτήμα να ρημάξει. Τα 6.500.000 ευρώ που είχαν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ για έργα στο κτήμα θα μεταφερθούν στη νέα προγραμματική περίοδο.

Σε επικίνδυνη κατάσταση είναι και το δάσος του κτήματος αφού, μετά τη μεγάλη φωτιά του 2007 που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, η ορνιθοπανίδα κατέφυγε στο κτήμα Τατοίου, το οποίο ωστόσο ρημάζει και τελευταία φορά που καθαρίστηκε ήταν το 1967.

Οπως αναφέρει ο δασάρχης Πάρνηθας, Ιωάννης Ζιάζιαρης, μόνο παροδικά γίνονται καθαρισμοί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο έχει γίνει ένας διαγωνισμός για τον καθαρισμό του δάσους και έχει οριστεί ανάδοχος, οπότε μέσα στον επόμενο χρόνο μπορεί να ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες.


Πηγή: Ρημάζει το Τατόι: Εγκατάλειψη και λεηλασίες καταστρέφουν τα ιστορικά κτίρια | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/176502#ixzz3HvTU3HbX
Σύλλογος Φίλων Κτήματων Τατοίου : Εγκατάλειψη & λεηλασίες καταστρέφουν τα ιστορικά κτίρια Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: