Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Επαγγελματική διέξοδος για τους Έλληνες παραγωγούς η καλλιέργεια του κάστανου


Στροφή στην καστανοκαλλιέργεια κάνουν τα τελευταία χρόνια Έλληνες παραγωγοί, αφού λόγω οικονομικής κρίσης η ενασχόληση με τις καστανιές προσφέρει μια επαγγελματική διέξοδο με σημαντικά εισοδήματα.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι Ιταλοί χονδρέμποροι αγοράζουν ως και με 3,30 ευρώ/κιλό ελληνικό προϊόν, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τις βιομηχανίες τους που κινδυνεύουν να κλείσουν τις μηχανές, αφού η σφήκα που χτύπησε τα δέντρα τους περιόρισε την παραγωγή τους σε ποσοστό 70%.

Σημειώνεται ότι πριν από το 2012, η τιμή του προϊόντος κυμαινόταν από 1,50-2,20 ευρώ/κιλό, ενώ το αντίστοιχο εύρος σήμερα διαμορφώνεται στα 2,70-3,30 ευρώ/κιλό.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Στέφανος Διαμαντής, οι Ιταλοί "εισήγαγαν" τη σφήκα της καστανιάς, που είναι παρθενογενετικό έντομο, από την Κορέα και αυτή έχει κατευθυνθεί σε Γαλλία και Σλοβενία. Ωστόσο, πριν από περίπου έναν μήνα, εντοπίστηκε και στην Πιερία και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, ο ίδιος ο κ. Διαμαντής πραγματοποιεί ενημερωτικές συναντήσεις με παραγωγούς, προκειμένου να γνωρίζουν τα συμπτώματα που δημιουργεί και έτσι να απευθυνθούν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες και να καταπολεμηθεί προτού εξαπλωθεί.

Η καταπολέμηση, εξηγεί ο ερευνητής, γίνεται με την απελευθέρωση ανταγωνιστικών εντόμων στην περιοχή, όπου εντοπίζεται η σφήκα της καστανιάς.

Ανοδική τάση ακολουθεί η εγχώρια παραγωγή κάστανου

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντή, η ελληνική μέση ετήσια παραγωγή κάστανου υπερβαίνει σήμερα τους 15.000 τόνους, έναντι των 12.000 τόνων το 2012 και 18.000 τόνων τις δεκαετίες '60 και '70. Η αύξηση της παραγωγής σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας έχουν οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των εισαγωγών από χώρες όπως η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Κίνα και η Ν. Κορέα, οι οποίες και επιθυμούν την εξόφλησή τους προτού στείλουν την αιτούμενη παραγγελία.

Η ανεπάρκεια του προϊόντος εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων καθιστά εξασφαλισμένη την απορρόφηση της παραγωγής, επισημαίνει ο κ. Διαμαντής, δίνοντας "ψήφο εμπιστοσύνης" στο προϊόν και τονίζοντας ότι "η ελληνική παραγωγή κάστανου, μπορεί όχι μόνο να ανακάμψει ακόμα περισσότερο, αλλά και να διπλασιαστεί, αρκεί να υπάρξει μια δυναμική και συγκεκριμένη πολιτική".

Κατά τον ίδιο, η πολιτική αυτή πρέπει να επικεντρωθεί -μεταξύ άλλων- στα εξής σημεία: πιστοποίηση του ελληνικού γενετικού υλικού καστανιάς και παραγωγή και διάθεση άριστου εντόπιου φυτευτικού υλικού σε προσιτές τιμές, καθιέρωση κινήτρων για την αντικατάσταση των υπέργηρων δένδρων με νέα δένδρα, φύτευση πιο αποδοτικών ποικιλιών ή προελεύσεων και σε διάστημα μίας 10ετίας, ίδρυση νέων σύγχρονων καστανεώνων, όπου οι κλιματοεδαφικές συνθήκες το επιτρέπουν, χρήση της καστανιάς σε αναδασωτικά προγράμματα και δασώσεις αγρών, καθόσον αποτελεί πολύτιμο, αυτόχθονο, δασοπονικό είδος κ.ά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντή, η πολιτική που πρέπει να υιοθετηθεί, οφείλει να είναι επικεντρωμένη στην ίδρυση, ανά ευρύτερη καστανοπαραγωγό περιοχή, κατάλληλης υποδομής για την ποιοτική ταξινόμηση (διαλογητήρια) και συντήρηση του προϊόντος (ψυγεία), έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την καθιέρωση προδιαγραφών ποιοτικής ταξινόμησης του ελληνικού κάστανου και ίδρυση ιδιωτικών ή συνεταιριστικών βιομηχανιών τυποποίησης, μεταποίησης και συντήρησης του κάστανου ώστε να αυξηθεί η απορρόφησή του στην αγορά και να καταστεί διαθέσιμο όλο τον χρόνο.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρξει διαφήμιση των ευεργετικών διατροφικών χαρακτηριστικών και της βιολογικής καθαρότητας του προϊόντος, βελτίωση της εμπορίας του νωπού και μεταποιημένου καρπού, αξιοποίηση του κάστανου ως στοιχείου ανάπτυξης αγρο-τουρισμού -ιδιαίτερα κατά την περίοδο ωρίμανσης και συλλογής των καρπών με γιορτές κάστανου και άλλες εκδηλώσεις- και συστηματική εκπαίδευση και ενημέρωση των παραγωγών σε θέματα σχετικά με το κάστανο και την καλλιέργειά του από ειδικευμένους επιστήμονες (σεμινάρια, εκλαϊκευμένο έντυπο υλικό κ.λπ.).

http://www.froutonea.gr/gr/reportaz/kastanokalliergeia-kastano
Επαγγελματική διέξοδος για τους Έλληνες παραγωγούς η καλλιέργεια του κάστανου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: