ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η πιο μεγάλη ώρα της διαπραγμάτευσης με τους τροικανούς


Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί το νέο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, ένα σχέδιο-απάντηση στις απαιτήσεις της τρόικας. Η τρόικα φαίνεται πως ζητά μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα ζητά την κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων πριν του 62ου έτους ηλικίας, αύξηση των χρόνων ασφάλιση σε 21,5 για κατώτατη σύνταξη στο 67ο έτος, αλλαγές στουςσυντελεστές υπολογισμού της κύριας σύνταξης από το επόμενο έτος με βάση την τελευταία πενταετία και τέλος καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους.

Παράλληλα, η τρόικα ζητά αύξηση του ΦΠΑ,όπου η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει δύο σενάρια: Αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% σε 9 ή 9,5% ή αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, κατά μίση μονάδα, από το 23% στο 23,5%.

Η τρόικα φαίνεται να επιμένει στις απαιτήσεις της, καθώς εικάζει ότι θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 με 3 δισ. ευρώ, ενώ εμμένει στην προτροπή της να υπάρξουν αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μία ρύθμιση που η τρόικα δεν είδε με "καλό μάτι" πριν ακόμα ψηφιστεί.

Οι δανειστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σημειώνουν πως ο χρόνος τελειώνει και ο μόνος τρόπος να δώσουν το πράσινο φως για να συνεχίσει και να κλείσει ο έλεγχος μέχρι τέλος του χρόνου είναι η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά της. 

Οι τροϊκανοί γνωρίζουν πως αν ο έλεγχος δεν κλείσει πριν το 2015 τότε η χώρα θα μπορούσε δυνητικά να οδηγηθεί σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική αστάθεια και ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί αυτό είναι η κυβέρνηση να συμφωνήσει μαζί τους.

protothema
Η πιο μεγάλη ώρα της διαπραγμάτευσης με τους τροικανούς Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: