ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Επενδύσεις - Υπεγράφη η συμφωνία για το Ελληνικό


Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στη Lamda Development ΑΕ. Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, ολοκληρώθηκε «με επιτυχία, μια απαιτητική διεθνή διαγωνιστική διαδικασία που διεξήχθη με τις πλέον αυστηρές δικλίδες ασφαλείας για το Δημόσιο και σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας».

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης πώλησης, στο τίμημα των 915 εκατ. ευρώ προστίθεται και επιπλέον ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο δεσμεύεται να καταβάλει η εταιρία για την υλοποίηση των απαραιτήτων έργων σε επίπεδο υποδομών.

Μετά την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, θα ακολουθήσει η καταβολή του ποσού και η μεταβίβαση των μετοχών στον αγοραστή.

«Η σημερινή υπογραφή είναι αποτέλεσμα μιας μακράς και διαφανούς διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε με την προκήρυξη του διαγωνισμού τον Δεκέμβριο 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών περίπου, με την ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων για τη μεταβίβαση των ως άνω μετοχών για την έναρξη της μεγαλύτερης επένδυσης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, συνολικής δαπάνης 8 δισ. ευρώ».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η LAMDA Development S.A. μετά την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» από την 100% θυγατρική της εταιρεία ειδικού σκοπού «Hellinikon Global I S.A.» ως αγοράστρια και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ ως πωλητή, με την εταιρεία να υπογράφει, επίσης, τη σύμβαση ως εγγυήτρια της αγοράστριας.

Η LAMDA Development επισημαίνει ότι η επένδυση υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ενισχύει την εθνική προσπάθεια επίτευξης των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στόχων της χώρας, αφού θα συμβάλει κατά 2% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, θα δημιουργήσει περίπου 70.000 νέες θέσεις εργασίας, θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και θα ενδυναμώσει τη θέση της Ελλάδας και, ειδικότερα, της ευρύτερης περιοχής της Αττικής ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού, μέσω της προσέλκυσης 1.000.000 επιπλέον τουριστών, ετησίως.

«Η συμμετοχή στο επενδυτικό σχήμα του έργου δύο εκ των μεγαλυτέρων, παγκοσμίως, εταιρειών, που διαθέτουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και τεχνογνωσία σε έργα ανάπτυξης υποδομών, του Fosun Group, ενός από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους της Κίνας και της Al Maabar, μίας εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών real estate στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, με έδρα το Abu Dhabi, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας μας, διεθνώς και συμβάλλει στην προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών. Η παρουσία τους μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων και την τόνωση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας υπέρβασης της κρίσης.

Η ιδιαίτερη θέση της Lamda Development, μιας ελληνικών συμφερόντων εταιρείας στο επενδυτικό σχήμα του έργου, εγγυάται τον ελληνοκεντρικό χαρακτήρα του έργου όσον αφορά στο σχεδιασμό και τη λειτουργία του γενικότερα και, ειδικότερα, τη συμμετοχή της ελληνικής εργασίας, του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού και της ελληνικής επιχειρηματικότητας κατά την κατασκευή του.

Η καθοριστική σημασία του έργου για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή συνίσταται, επίσης, στη δημιουργία μιας πρωτοποριακής μητροπολιτικής ανάπτυξης φιλικής στους κατοίκους και στους επισκέπτες της, η οποία, συνδυαστικά με την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής, μέσω της δημιουργίας ενός από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και του μεγαλύτερου στην Ελλάδα δημοσίου Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, θα επαναπροσδιορίσει την Αθήνα και την Ελλάδα, ευρύτερα, ως τουριστικούς και πολιτιστικούς πόλους, αλλά και ως ασφαλείς επιχειρηματικούς και επενδυτικούς προορισμούς», τονίζεται στην ανακοίνωση.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64093631
Επενδύσεις - Υπεγράφη η συμφωνία για το Ελληνικό Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: