ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ...ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - Τους πήρε ο πόνος για ανακύκλωση ;
Νομότυπο τρόπο να παρακάμψει τις αντιρρήσεις περιφερειαρχών (όπως η Ρένα Δούρου στην Αττική) για τα ΣΔΙΤ των σκουπιδιών εφηύρε η κυβέρνηση, με πρόσχημα μάλιστα την ανακύκλωση. 

Κυβερνητική παρέμβαση σε περιπτώσεις περιφερειαρχών που καθυστερούν την εκπόνηση προγραμμάτων διαχείρισης σκουπιδιών προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση, το οποίο αναρτήθηκε χθες στο opengov.org και θα παραμείνει σε διαβούλευση έως την ερχόμενη Τετάρτη. Σε πρώτη ανάγνωση, το νομοσχέδιο στοχεύει στη συμμόρφωση εκλεγμένων αρχών που ευθύνονται για τη λειτουργία των τριτοκοσμικών χωματερών, για τις οποίες έρχονται τις επόμενες ημέρες τσουχτερά πρόστιμα, με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στην πράξη όμως η διάταξη μπορεί να... μυρίζει και να λειτουργήσει ως τιμωρός σε βάρος εκλεγμένων περιφερειαρχών που διαφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές στον χρυσοφόρο τομέα των σκουπιδιών. Είναι γνωστό ότι η Ρένα Δούρου έχει παγώσει όλα τα προγράμματα διαχείρισης σκουπιδιών στην Αττική και εκπονεί νέα σχέδια που θα στηρίζονται στην ανακύκλωση.

Το αρνητικό αυτό ενδεχόμενο επιβεβαίωσαν κύκλοι της Περιφέρειας Αττικής, που εξήγησαν στην «Εφ.Συν.» ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ελέγξει την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και να επιβάλει στον σχεδιασμό τις επιλογές της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Εκτιμούν ακόμη ότι δεν είναι τυχαία η συγκυρία στην οποία προωθείται το νομοσχέδιο, καθώς συνδέεται με τα προαπαιτούμενα για την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ.

Στο άρθρο 17 ορίζεται ότι οι περιφερειάρχες οφείλουν να τηρούν τους εθνικούς στόχους διαχείρισης σκουπιδιών που επιλέγει το υπουργείο Περιβάλλοντος κατά την εκπόνηση ή αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδιασμών. Επιπλέον, και με το πρόσχημα καταγγελιών παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας, είναι δυνατόν να παρακάμπτεται η θέληση της περιφέρειας και να επιβάλλονται οι επιλογές της κυβέρνησης με τη μορφή πράξης υπουργικού συμβουλίου!

Σημείο-κλειδί είναι η εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών που προβλέπουν οι συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με ιδιώτες και αφορούν τη διαχείριση σκουπιδιών σε τέσσερις περιοχές της χώρας, η οποία στην πράξη ακυρώνει την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, παρά τα όσα ορίζουν οι κοινοτικές οδηγίες.

Ερωτήματα προκαλεί η διάταξη (άρθρο 20) που θεσπίζει τη θαλάσσια μεταφορά σκουπιδιών, με όλους τους τύπους πλοίων (επιβατικά-οχηματαγωγά, φορτηγά κ.λπ.), καθώς και με ειδικά ναυλωμένα πλοία. Γίνεται αναφορά στον Κώδικα Ναυτιλίας, ενώ διευκρινίζεται ότι το κόστος επιβαρύνει τους δήμους που επιλέγουν αυτή τη λύση. Το μέτρο αφορά νησιά, τα οποία σήμερα εξακολουθούν να θάβουν σκουπίδια σε παράνομες χωματερές -απειλούνται με πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- και νομιμοποιούν εκ των υστέρων τη μεταφορά σκουπιδιών που γίνεται από τη Μύκονο.

Το νομοσχέδιο αφορά την ανακύκλωση σκουπιδιών και στο πρώτο άρθρο του αναφέρει ότι οργανώνεται χωριστή συλλογή για τέσσερα υλικά: γυαλί, χαρτί, πλαστικό και μέταλλο. Στην επόμενη όμως γραμμή αρχίζουν οι... παρεκκλίσεις, που ακυρώνουν τα προγράμματα ανακύκλωσης. Στη χώρα μας έχουν θεσμοθετηθεί από το 2001 συστήματα συγκέντρωσης υλικών, αλλά τα περισσότερα ακόμη υπολειτουργούν, ενώ ακούγονται πολλά παρατράγουδα για τις διοικήσεις τους.

Θεσμοθετεί επίσης ότι τα χρηματικά πρόστιμα που καταλογίζονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω καθυστερήσεων ή πλημμελούς εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών για τα σκουπίδια, βαρύνουν τους δήμους ή τις περιφέρειες, για τις οποίες εκδόθηκαν. Υποχρεωτική είναι η λειτουργία υποδομών ανακύκλωσης σε δήμους και χώρους συνάθροισης κοινού, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, Πανεπιστήμια, εμπορικά κέντρα, μεγάλα ξενοδοχεία, νοσοκομεία και γήπεδα.

http://www.efsyn.gr/arthro/toys-pire-o-ponos-gia-anakyklosi
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ...ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - Τους πήρε ο πόνος για ανακύκλωση ; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:20 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: