ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πρόγραμμα NOSHAN - Mετατροπή των αγροτικών αποβλήτων σε ζωοτροφές προωθεί η ΕΕ


Νέες επενδυτικές ευκαιρίες για τους γεωργούς θα μπορούσε να δημιουργήσει η μετατροπή γεωργικών αποβλήτων σε ζωοτροφές, περιορίζοντας ταυτόχρονα την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ζωοτροφών. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωσή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προαναγγέλλει το σχετικό πρόγραμμα την ονομασία NOSHAN.Το πρόγραμμα NOSHAN θα μετατρέπει, με χαμηλό κόστος, τα απόβλητα τροφίμων σε ζωοτροφές, διατηρώντας παράλληλα σε χαμηλά επίπεδα την κατανάλωση ενέργειας.Σύμφωνα με την Κομισιόν, μέσω του NOSHAN μπορούν να δημιουργηθούν νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας στους κλάδους συλλογής αποβλήτων, μονάδων επεξεργασίας και παρασκευής ζωοτροφών.

«Το 1/3 των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση στον κόσμο χάνεται ή καταλήγει στα σκουπίδια –συνολικά 1,3 δισ. τόνοι τον χρόνο– και η μεταποίηση τροφίμων ευθύνεται για μεγάλη ποσότητα αυτών των σκουπιδιών», εξήγησε στις 16 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες ο επιστημονικός συντονιστής του προγράμματος NOSHAN, Μόντσε Ζόρμπα, από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο LEITAT της Ισπανίας. «Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν τα υψηλότερα ποσοστά απώλειας από οποιοδήποτε άλλο είδος διατροφής, με συνέπεια τη μεγάλη σπατάλη πόρων, όπως νερού, γης, ενέργειας, εργατικού δυναμικού και κεφαλαίου», είπε ο ίδιος.

Το πρόγραμμα NOSHAN θα μετατρέπει, με χαμηλό κόστος, τα απόβλητα τροφίμων – ιδίως φρούτων, οπωροκηπευτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων – σε ζωοτροφές, διατηρώντας παράλληλα σε χαμηλά επίπεδα την κατανάλωση ενέργειας.

Οι τεχνικές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος θα βοηθούν τις γεωργικές επιχειρήσεις να ανακτούν τις θερμίδες που περιέχονται σε τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια, καθώς και την ενέργεια που καταναλώνεται για την παραγωγή αυτών των τροφίμων, και θα συνεπάγονται σημαντική μείωση της χρήσης νερού (τα απορρίμματα τροφίμων ευθύνονται για περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης γλυκού νερού). 

Στην ΕΕ, όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου, τα γεωργικά απόβλητα κοστίζουν χρήματα στους φορολογουμένους μεταξύ 55 και 99 ευρώ ανά τόνο και αποτελούν δυσεπίλυτο πρόβλημα για τους αγρότες.

agronews
Πρόγραμμα NOSHAN - Mετατροπή των αγροτικών αποβλήτων σε ζωοτροφές προωθεί η ΕΕ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: