ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΗΠΑ - Βιβλική καταστροφή στον πληθυσμό των μελισσών


Μια νέα μελέτη έρχεται να φωτίσει τα αίτια για το μυστηριώδη μαζικό θάνατο των μελισσών που γονιμοποιούν καλλιέργειες αξίας 30 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό των Apis mellifera της Αμερικής. Το φαινόμενο αυτό που στις ΗΠΑ αποκαλείται beemageddon (Ο Αρμαγεδδών των μελισσών), καθώς μέσα σε 6 χρόνια έχουν αποδεκατιστεί 10 εκατ. κυψέλες, αξίας 2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE, οφείλεται κυρίως στα εξής: φυτοπροστατευτικά, νοσογόνα παράσιτα και κακή διατροφή.

Την έρευνα διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μία ποικιλία φυτοπροστατευτικών και μυκητοκτόνων που μολύνουν τη γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες για να τροφοδοτήσουν τις κυψέλες τους, προκαλώντας τη διαταραχή κατάρρευσης αποικίας (CCD).

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέλεξαν γύρη από τις κυψέλες στην ανατολική ακτή επικονίασης σε καλλιέργειες κράνμπερις, καρπουζιού και άλλες και τις έδωσαν σε υγιείς μέλισσες, αυτές έδειξαν μια σημαντική μείωση στην ικανότητά τους να αντισταθούν στη μόλυνση από ένα παράσιτο που ονομάζεται Nosema ceranae. Οι μέλισσες που έφαγαν γύρη που ήταν μολυσμένη με μυκητοκτόνα ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν μολυνθεί από αυτό το παράσιτο. Η ευρέως χρησιμοποίηση μυκητοκτόνων πιστευόταν ότι είναι αβλαβή για τις μέλισσες, καθώς είναι σχεδιασμένα να σκοτώνουν μύκητες και όχι έντομα, σε καλλιέργειες όπως τα μήλα.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μυκητοκτόνα μπορούν να επηρεάζουν τις μέλισσες και νομίζω ότι αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι η ανάγκη να επανεκτιμηθεί πώς θα γίνεται η σήμανση στις ετικέτες αυτών των αγροχημικών ουσιών», δήλωσε στην ιστοσελίδα Quartz ο Dennis vanEngelsdorp, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ετικέτες στα φυτοπροστατευτικών προειδοποιούν τους αγρότες να μην ψεκάζουν όταν οι μέλισσες γονιμοποιούν στην περιοχή, αλλά τέτοια σήμανση δεν υπάρχει στα μυκητοκτόνα.

Οι πληθυσμοί των μελισσών είναι τόσο χαμηλοί στις ΗΠΑ που χρειάζεται επί πλέον ένα 60% των αποικιών της χώρας που επιβιώνουν μόνο για να γονιμοποιήσουν μία καλλιέργεια με αμύγδαλα στην Καλιφόρνια. Και αυτό δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα της δυτικής ακτής. Σημειώνεται, ότι η Καλιφόρνιαπρομηθεύει το 80% των αμυγδάλων στον κόσμο, μια αγορά αξίας 4 δισ. δολαρίων.

(Πηγή: qz.com)
agronews
ΗΠΑ - Βιβλική καταστροφή στον πληθυσμό των μελισσών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: