ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Grexit- Επέστρεψαν τα δημοσιεύματα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ


Το ζοφερό σκηνικό του 2010, 2011 και 2012ζει εκ νέου η Ελλάδα όσον αφορά στην εικόνα της στο διεθνή Τύπο. Τις τελευταίες ημέρες επέστρεψαν τα δημοσιεύματα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit) στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου, τα οποία εντείνουν τις πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση ενόψει της προεδρικής εκλογής και του ενδεχόμενου των πρόωρων εκλογών.

Τα δημοσιεύματα είναι πολλά, διαρκή και σε αρκετές περιπτώσεις αρκετά σκληρά εναντίον της Αθήνας.Ενδεικτικά, η γερμανική Welt, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάλεσε την ευρωζώνη να... επενδύσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο: "Η Ελλάδα διακυβεύει το ευρώ", επισημαίνοντας ότι "οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφαλώνουν στη θανάσιμη ζώνη. Η πρόωρη εκλογή Προέδρου στην Αθήνα τρομάζει τις αγορές. Αυξάνεται ο κίνδυνος εξόδου".

"Οι επόμενες εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα απειλούν τις πρώτες μεταρρυθμιστικές επιτυχίες της χώρας. Παρά τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, τίποτα δεν πάει καλά στην Ελλάδα. Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους, η απόδοση των τριετών κρατικών ομολόγων ανέρχεται στο μυθικό 8,5%, το χρηματιστήριο καταρρέει", τονίζεται.

Η Welt καλεί τους ευρωπαίους εταίρους να πάρουν αποφάσεις: "Είτε θα κρατήσουν τη χώρα -παρά τη μεταρρυθμιστική κόπωση, τα τεχνάσματα στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού και την πολιτική κρίση με νέα δάνεια δισεκατομμυρίων και ένα νέο κούρεμα τεχνητά στην επιφάνεια- είτε θα τραβήξουν χειρόφρενο. (σ.σ. Σε αυτή την περίπτωση) η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από το ευρώ. Φυσικά θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι να στηρίξουν και στη συνέχεια τη χώρα με δισεκατομμύρια. Αλλά αυτό θα ήταν μία καλή επένδυση".

Από την πλευρά του, το Bloomberg δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: Η Ελλάδα ξαναπαίζει το σενάριο της καταστροφολογίας, καθώς η πολιτική κλονίζει τις αγορές.Εκεί αναφέρει ότι "η πολιτική αναστάτωση στην Ελλάδα, ο καταποντισμός των αγορώνμετοχών και ομολόγων, η απειλή χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώαποτελούν ένα σενάριο που κατά έναν περίεργο τρόπο είναι αντίστοιχο με ταεφιαλτικά σενάρια του 2010 και του 2011". 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σήμερα η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη και ότι μπορεί να επικαλείται ιστορίες επιτυχίας μετά το 2010, όταν ήρθε αντιμέτωπη με την ελληνική κρίση.

"Η πιο θανάσιμη απειλή είναι η ανάσταση του τρόμου για το ελληνικό χρέος. Η χώρα είναι ακυβέρνητη και η ανακοίνωση για την προεδρική εκλογή αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρες εθνικές εκλογές την Άνοιξη, ενώ προκάλεσε τη μεγαλύτερη κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας μετά από 27 χρόνια", σημειώνει άρθρο της βρετανικής Telegraph.

"Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία, θα εγκαταλείψουν το ευρώ...", προσθέτει.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, η Wall Street Journal σημείωνε ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα συνεχίζει να επιβαρύνει τις αγορές μετοχών και ομολόγων, με το Χρηματιστήριο να καταγράφει απώλειες που παραπέμπουν στο 1987.

Αναλυτής χρηματιστηριακής εταιρείας που μίλησε στην εφημερίδα σημείωσε ότι επανήλθε το θέμα τουGrexit, ενώ αυτό είχε σταματήσει να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους Ευρωπαίους επενδυτές.


Περί ΣΥΡΙΖΑΆρθρο με το οποίο εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "φοβίζει ορισμένους επενδυτές" δημοσιεύει η Wall Street Journal.Στο άρθρο, με τίτλο "Greek Populist Party Scaring Some Investors", σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τοποθετηθεί στην κυρίαρχη πολιτική σκηνή, αλλά ακόμα και αν έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, μερικοί δεν πείθονται.

Από την πλευρά τους, οι Financial Times δημοσιεύουν κείμενο με τίτλο: "Το ελληνικό ριζοσπαστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να λειάνει τις αιχμηρές θέσεις του".

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρώπης και τώρα -μετά από τέσσερα χρόνια τιμωρητικής λιτότητας- μπορεί να γίνει σύντομα η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που θα αναθέσει τη διακυβέρνησή της σε ένα λαϊκιστικό κόμμα που υπόσχεται ριζοσπαστικές λύσεις. 

Πως το σχολιάζει η κυβέρνηση

"Φτύσαμε αίμα να φύγει η λέξη Grexit και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ την επαναφέρει στο στόμα τους", τόνισε. - See more at: http://www.nooz.gr/greece/samaras-o-suriza-tromazei-tin-koinonia#sthash.XcaBpuum.dpu
"Φτύσαμε αίμα να φύγει η λέξη Grexit και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ την επαναφέρει στο στόμα τους", τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Την ίδια ώρα κύκλοι του αντπροέδρου της κυβέρνησης, σχολιάζοντας σχετικά, απέρριπταν κάθε συζήτηση, κάνοντας λόγο για "σενάρια εκτός εποχής", επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η χώρα μπορεί να καταστραφεί, να ζήσει συνθήκες ερήμωσης ακόμη και σε πέντε μέρες, ακόμη και εντός ευρωζώνης, εάν απομακρυνθεί από την αρχή της αιρεσιμότητας (conditionality) που διέπει τη σχέση της με την Ευρώπη.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουν κάποιοι ότι οι εταίροι θα τους χαριστούν αν αθετήσουν τις συμφωνίες και ανέφεραν ότι "δεν μπορεί κάποιοι να έχουν το βάρος της αλήθειας και κάποιοι άλλοι την ελευθεριότητα του ψέματος", σημειώνοντας ότι, αν διενεργηθούν πρόωρες εκλογές, η έκβασή τους θα κριθεί προεκλογικά και όχι με τα δεδομένα των σημερινών δημοσκοπήσεων.

nooz
Grexit- Επέστρεψαν τα δημοσιεύματα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: