ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το Nομοσχέδιο ΥΠΕΚΑ ψηφίστηκε μαζί με 42 τροπολογίες ...


Με τη ψήφιση 42 υπουργικών και βουλευτικών τροπολογιών - αριθμός ρεκόρ – ψηφίστηκε το Σάββατο το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την εισφορά σε γη και τις απαλλοτριώσεις. Νωρίτερα, είχαν αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για "εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας" από τη "βροχή" των τροπολογιών.Ειδικότερα, ψηφίστηκαν 16 υπουργικές και 26 βουλευτικές τροπολογίες από τις 86 συνολικά που είχαν κατατεθεί. 

Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή την τροπολογία των βουλευτών Γ. Βλάχου, Θ. Μπούρα και Β. Οικονόμου - την οποία αποκάλυψε το ΠΟΝΤΙΚΙ - με την οποία ζητούσαν να παγώσουν όλα τα πρόστιμα και να μπλοκάρουν οι κατεδαφίσεις σε όλους όσοι έχουν καταπατήσει και χτίσει μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, ακόμη κι αν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση.

Η ΔΗΜΑΡ που παρέμεινε στη ψήφιση, απείλησε ότι θα καταψηφίσει όλο το νομοσχέδιο, στην περίπτωση που η κυβέρνηση έκανε δεκτή την τροπολογία, κάτι που τελικά δεν συνέβη. 

Τροπολογία για τις δημοσκοπήσεις "δείχνει" ότι πάμε σε εκλογές!

Μια από τις τροπολογίες που πέρασαν ήταν η άρση της 15ήμερης απαγόρευσης δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων για τις βουλευτικές εκλογές!

Η άρση της απαγόρευσης είχε γίνει στις πρόσφατες ευρωεκλογές και δημοτικές – περιφερειακές εκλογές και κατ΄ αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να δημοσιοποιούνται δημοσκοπήσεις μέχρι και μια μέρα πριν από της κάλπες.

Η εκπρόθεσμη τροπολογία υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών Α. Ντινόπουλο, Επικρατείας Δ. Σταμάτη και τον αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Ν. Ταγαρά, ενώ η κίνηση αυτή ερμηνεύεται στη Βουλή ως ένδειξη ότι οδηγούμαστε σε εκλογές.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τροπολογία

Άλλαξαν το νομοσχέδιο, υπό την απειλή της καταψήφισης

Την ίδια ώρα υπό την απειλή της καταψήφισης ακόμη και κυβερνητικών βουλευτών (όπως της Φ. Πιπιλή), η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε άτακτη οπισθοχώρηση στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για την εισφορά σε γη, τη συνολική απόσυρση του οποίου είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις παραγράφους 2, 3, 9, 10 και 11, ενώ επιφέρει ουσιώδεις αλλαγές και στις παραγράφους 4 και 8.

Μετά τις αλλαγές στην παράγραφο 4 μπορούν να αποχαρακτηριστούν οριστικά με καταβολή χρηματικού ανταλλάγματος μόνο οι εκτάσεις που έχουν αγροτική χρήση και δεν έχουν κτίσματα.

Επίσης από την παράγραφο 8 που προέβλεπε νομιμοποίηση για αυθαίρετες εγκαταστάσεις κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ναών, πολιτιστικών κέντρων κ.α. αφήνει μόνο την νομιμοποίηση των ναών.

Το άρθρο 12 νομιμοποιούσε καταπατήσεις δασών που κάηκαν και δεν αναδασώθηκαν από το 1975 μέχρι το 2007, με το επιχείρημα ότι αξιοποιούνταν για καλλιέργειες, αλλά μαζί με αυτές τις εκτάσεις νομιμοποιούνταν και καταπατημένες εκτάσεις με μεγάλες τουριστικές μονάδες και επιχειρήσεις. Για παράδειγμα η παράγραφος 9 καταργούσε την ιδιότητα και τον ρόλο των δασικών χαρτών ως μέσο προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης.

http://www.topontiki.gr/article/90748/42-tropologies-perasan-apo-ti-Bouli---Allaksan-to-kathestos-ton-dimoskopiseon
Το Nομοσχέδιο ΥΠΕΚΑ ψηφίστηκε μαζί με 42 τροπολογίες ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: