ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στην Ευρωβουλή την Τρίτη 13 Ιανουαρίου ψηφίζουν για τα ΓΤΟ (GMO's)


Την Τρίτη 13 Ιανουαρίου η νομοθεσία για τα ΓΤΟ θα τεθεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.Υπενθυμίζεται ότι ο νέος κανονισμός θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να απαγορεύουν τους ΓΤΟ στην επικράτεια τους βασιζόμενοι στα πλαίσια της περιβαλλοντικής πολιτικής που εφαρμόζουν, πέρα από τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον που θα περιλαμβάνονται στις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ).

Τα κράτη μέλη θα μπορούν επίσης να απαγορεύουν τις καλλιέργειες ΓΤΟ για λόγους όπως οι κανονισμοί πολεοδομίας και χωροταξίας της χώρας, οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, η αποφυγή ακούσιας παρουσίας ΓΤΟ σε άλλα προϊόντα και οι στόχοι της εθνικής αγροτικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι οι καλλιέργειες ΓΤΟ δεν θα «μολύνουν» άλλα προϊόντα και να αποφεύγουν την οποιαδήποτε «διασυνοριακή μόλυνση» («μόλυνση» εδαφών/καλλιεργειών γειτονικών χωρών).

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την καλλιέργεια ΓΤΟ στην ΕΕ
Η ΕΕ έχει από τους αυστηρότερους κανονισμούς στον κόσμο στο ζήτημα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και η καλλιέργειά τους επιτρέπεται έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντηση στις εκκλήσεις των κρατών μελών να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στην απαγόρευση καλλιέργειας ΓΤΟ στην επικράτειά τους, προτείνει την τροποποίηση των κανόνων που ισχύουν. Έτσι, στις 3 Σεπτεμβρίου η επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ συζητά τη θέση του Συμβουλίου σε αυτό το ζήτημα. 

Επιτρέπεται η καλλιέργεια ΓΤΟ στην ΕΕ;
Ναι, αλλά μόνο αν έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, έπειτα από αυστηρή αξιολόγηση που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Μετά την έγκρισή από την EFSA, τα κράτη μέλη μπορούν να απαγορεύσουν την καλλιέργεια του ΓΤΟ κάνοντας χρήση της "ρήτρας διασφάλισης".

Καλλιεργούνται σήμερα στην ΕΕ ΓΤΟ; Υπάρχουν χώρες που απαγόρευσαν την καλλιέργεια των συγκεκριμένων ΓΤΟ;
Προς το παρόν καλλιεργείτε μόνο ένα ΓΤΟ, το ανθεκτικό στα έντομα αραβόσιτο ΜΟΝ 810 της Μονσάτο. Ωστόσο, μερικές χώρες όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Πολωνία, υιοθέτησαν ρήτρες διασφάλισης και απαγόρευσαν την καλλιέργειά του στην επικράτεια τους.

Γιατί η ΕΕ θέλει να αλλάξει το ισχύον σύστημα έγκρισης ΓΤΟ;
Ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία στην απαγόρευση ή τον περιορισμό ΓΤΟ στην επικράτειά τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντηση στα κράτη μέλη, πρότεινε τροποποιήσεις στους ισχύοντες κανόνες, οι οποίες συζητιούνται προς το παρόν από το ΕΚ και το Συμβούλιο.

Πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες;
Το 2011, το ΕΚ υιοθέτησε θετική γνώμη στην πρώτη ανάγνωση της πρότασης και πρόσθεσε τροποποιήσεις. Μετά από χρόνια, το Συμβούλιο κατέληξε, στις 12 Ιουνίου 2014, σε πολιτική συμφωνία η οποία θα επιτρέψει στους συν-νομοθέτες να συνεχίσουν τις συζητήσεις κατά τη δεύτερη ανάγνωση για την επίτευξη συμφωνίας για ένα κοινό κείμενο. Η πρόταση προβλέπεται για τελική έγκριση το 2015.
(πηγή: europarl.europa.eu)
agronews
Στην Ευρωβουλή την Τρίτη 13 Ιανουαρίου ψηφίζουν για τα ΓΤΟ (GMO's) Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: