ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δήμος Αθηναίων : Δίνουν πνοή στον Εθνικό Κήπο με δράσεις που στοχεύουν στην αναζωογόνησή του


 
Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Εθνικός Κήπος φαίνεται να δίνει ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος το προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσει σε δράσεις που στοχεύουν στην αναζωογόνησή του.Οι δράσεις του δήμου για τον Εθνικό Κήπο περιλαμβάνουν τη συντήρηση των υποδομών και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων που βρίσκονται διάσπαρτα στον χώρο

Σήμερα, ο Εθνικός Κήπος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης φορέων, η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν και καταργήθηκε το ΝΠΔΔ που μέχρι τότε είχε την ευθύνη διαχείρισής του.

Από τη μία πλευρά, μερίδα φορέων και κατοίκων εκτιμούν ότι ο Εθνικός Κήπος πρέπει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του, χωρίς παρεμβάσεις και εκδηλώσεις. Από την άλλη, καταγράφονται φορείς που θεωρούν ότι η αντίληψη αυτή μετατρέπει τον Κήπο σε «κοιμητήριο».

Στη μέση, ο Δήμος Αθηναίων ο οποίος απέφευγε μέχρι τώρα να πάρει σαφή θέση στην κόντρα που είχε ξεσπάσει. Προσφάτως, ωστόσο, αποφάσισε να κινητοποιηθεί, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια του.
 
Σε δράσεις για την αναζωογόνηση του Εθνικού Κήπου πρόκειται να προχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται φυτεύσεις, ανανέωση πρασίνου και έργα συντήρησης

Σύμφωνα με συνεργάτες του Γ. Καμίνη, γίνονται προσπάθειες ώστε ο Εθνικός Κήπος να βγει από την αφάνεια, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς τις δύο πλευρές που ερίζουν για την πράσινη όαση, ότι «την αποκλειστική και τελική ευθύνη για τη λειτουργία του την έχει η δημοτική αρχή της πόλης».

Ο Κήπος έχει περιέλθει πλήρως στην αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων εδώ και τρία χρόνια μετά την κατάργηση του ΝΠΔΔ, που μέχρι τότε τον διαχειριζόταν. Εναν χρόνο αργότερα, το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων εγκρίνει πρόταση του οργανισμού «ΝΕΟΝ» του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, με σκοπό να φιλοξενηθεί στον χώρο έκθεση με σύγχρονα έργα τέχνης.

Επίσης, ενέκρινε φυτοτεχνική μελέτη την οποία είχε επιμεληθεί ο διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας τοπίων Λουίς Μπενέ (Louis Benech) και που μεταξύ άλλων προέβλεπε παρεμβάσεις σε οκτώ στρατηγικά σημεία για τη φιλοξενία της έκθεσης.

Τότε, όμως, ήταν που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τον Εθνικό Κήπο, καθώς στο προσκήνιο μπήκαν δυναμικά οι «Φίλοι του Κήπου», οι οποίοι μετείχαν στο ΝΠΔΔ και δυσαρεστήθηκαν έντονα με τη διάλυσή του. Σημειώνεται ότι οι ίδιοι έχουν υποβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης και αναστολής της απόφασης του Δήμου Αθηναίων βάσει της οποίας ο Εθνικός Κήπος περνάει στον δήμο.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από επιστήμονες, με πρώτη την Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων που υποστήριζε ότι ο Εθνικός Κήπος χρειάζεται «επειγόντως φυτοτεχνικά έργα συντήρησης και προστασίας», αλλά για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν από ειδικούς επιστήμονες.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή παραδέχεται ότι ο Εθνικός Κήπος χρήζει αναζωογόνησης και, όπως αναφέρουν στελέχη του δήμου, σύντομα θα παρουσιάσει Μελέτη Διαχείρισης του Εθνικού Κήπου που κατάρτισαν οι υπηρεσίες του και η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

«Επιλογή του Δήμου Αθηναίων, που από το 2011 έχει υπό την πλήρη ευθύνη και εποπτεία του τον Εθνικό Κήπο, είναι αφού αναζωογονηθεί, να προσελκύσει και πάλι τους πολίτες. Και αυτό θα γίνει μόνο αν είναι ανοιχτός στον πολιτισμό και στη δημιουργία και αποτελεί όαση για ανάπαυλα και ψυχαγωγία», αναφέρουν συνεργάτες του Γ. Καμίνη.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Στόχος η αναβάθμιση των υποδομών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σχέδιο Διαχείρισης του Εθνικού Κήπου του Δήμου Αθηναίων έχει ως στόχο τη βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών του, την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του, καθώς και την αναζωογόνηση του φυσικού στοιχείου, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

«Είναι κατανοητό και ευπρόσδεκτο το ενδιαφέρον πολιτών και φορέων, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι ο δήμος διαλέγεται με τους πάντες, αλλά δεν αποδέχεται ούτε αιφνιδιασμούς ούτε τετελεσμένα. Τσακωμοί σε ξένο αχυρώνα είναι απαράδεκτοι», αναφέρουν συνεργάτες του δημάρχου προκειμένου να προλάβουν και νέες αντιδράσεις, προσθέτοντας πως στόχος είναι η έκταση «να αποκτήσει και πάλι ζωή, να ανοίξει στους πολίτες και να ξαναγίνει σημείο αναφοράς για την πόλη».

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
ΦΩΤΟ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ
 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64128570 
Δήμος Αθηναίων : Δίνουν πνοή στον Εθνικό Κήπο με δράσεις που στοχεύουν στην αναζωογόνησή του Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: