Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών (Διαδίκτυο) σε Αγροτικές ΠεριοχέςΥπεγράφησαν από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Μενέλαο Δασκαλάκη και τα ανάδοχα σχήματα οι συμβάσεις του έργου «RURAL BROADBAND, Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης – Αξιοποίησης των Υποδομών».

Το έργο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, συνολικού προϋπολογισμού 161.077.032 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) το οποίο χρηματοδοτείται, με τη μορφή ΣΔΙΤ, από πόρους του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», του Π.Ε.Π. «Μακεδονία – Θράκη» και του Ε.Π. «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013», αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε 5.493 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου σχεδόν στο 50% της ελληνικής Επικράτειας.

Στόχος του έργου είναι μέσα στο 2015 να συνδεθεί με το Διαδίκτυο το μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας, που σήμερα δεν έχει καμία πρόσβαση στα οφέλη και στις ευκαιρίες της Ψηφιακής Τεχνολογίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, ανάφερε σχετικά: «Ο στρατηγικός στόχος του έργου είναι η μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας, στις οποίες δεν παρέχεται ούτε καν η βασική πρόσβαση στο ίντερνετ και των περιοχών της υπόλοιπης χώρας, όπου ήδη προσφέρονται αξιόπιστες υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο. Τομείς όπως π.χ. ο Τουρισμός, οι Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις, η άμεση διάθεση αγροτικών προϊόντων θα ενισχυθούν σημαντικά με την άμεση επαφή με νέες αγορές τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Παράλληλα θα είναι πλέον δυνατή η προσέλκυση περισσότερων τουριστών, οι οποίοι θεωρούν την σύνδεση στο Ιντερνετ σαν μια βασική υπηρεσία που πρέπει να απολαμβάνουν σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα, με αξιοπιστία, ασφάλεια και ποιότητα».

Το έργο είχε προκηρυχθεί πριν δυόμισυ χρόνια χωρίς να έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που δημιούργησε ανυπέρβλητα προβλήματα χρηματοδότησης με άμεσο κίνδυνο απένταξης και ακύρωσής του. Μέσα σε ένα χρόνο επανασχεδιάστηκε, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας, εγκρίθηκε από την Ε.Ε. και ολοκληρώθηκαν άμεσα από την Γ.Γ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων οι διαδικασίες συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων. Το έργο προκηρύχθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου 2013, αξιολογήθηκε σε επτά μόλις μήνες και σήμερα υπογράφηκαν οι σχετικές συμβάσεις.

Για τις ανάγκες του έργου η χώρα (πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης ) έχει χωριστεί σε τρείς ισοδύναμες περιοχές (LOTs), από πλευράς απαιτήσεων, στις οποίες αναδείχτηκαν οι εξής ανάδοχοι:
  • Τομέας ( LOT) 1: ΟΤΕ (περιοχή Θράκης, Μακεδονίας, δυτικής Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου) αξία 44.375.478 ευρώ. 
  • Τομέας (LOT) 2: INTRAKAT – INTRACOM HOLDINGS – HELLAS ON LINE (περιοχή Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς, νοτίου Ηπείρου, Εύβοιας, Κυκλάδων) αξία 60.315.940 ευρώ.
  • Τομέας (LOT) 3: ΟΤΕ (περιοχή Πελοποννήσου, κεντρικής Στερεάς, Δωδεκανήσου, Κρήτης) αξία 56.385.614 ευρώ.
Για την υλοποίηση του έργου ακολουθείται η διαδικασία της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών δικτύου στις περιοχές και την παροχή αξιόπιστων και σύγχρονων υπηρεσιών γρήγορου ίντερνετ στον πληθυσμό των περιοχών αυτών, υιοθετώντας ένα λειτουργικό μοντέλο υλοποίησης και ανάπτυξης, που επιτρέπει τη βιώσιμη αξιοποίηση και λειτουργία των υποδομών σε μακροπρόθεσμη βάση, ενθαρρύνοντας παράλληλα τον ανταγωνισμό.

http://www.dimoprasion.gr/?p=46219
Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών (Διαδίκτυο) σε Αγροτικές Περιοχές Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: