ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΕ ΕΥΒΟΙΑΣ : Σημαντικές επισημάνσεις για τον «Ιδιοπαραγώμενο πατατόσπορο»Η διακίνηση σπόρων, σποροφύτων, φυτών, προϊόντων πρωτογενούς τομέα, εμπορευμάτων και και ανθρώπων που γίνεται τελευταία από χώρα σε χώρα, σύμφωνα με τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, εγκυμονεί κινδύνους για την εισαγωγή στην χώρα μας ή και γενικότερα στην Ε.Ε επιβλαβών οργανισμών καραντίνας.

Σημαντικές επισημάνσεις για τον «Ιδιοπαραγώμενο πατατόσπορο»

Επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας με μεγάλη οικονομική σημασία για την ΠΕ Ευβοίας στην πατάτα είναι δύο φυτοπαθογόνα βακτήρια (Δακτυλιωτή σήψη - Καστανή σήψη), ένας φυτοπαθογόνος μύκητας, δύο φυτοπαρασιτικοί νηματώδεις,ένα ιοειδές και ενα φυτόπλασμα.

Ο πατατόσπορος στην χώρα μας, σε χώρες της Ε.Ε ή και σε τρίτες χώρες, παράγεται από σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις που καλύπτουν τις φυτούγειονομικές απαιτήσεις του Π.Δ 365/2002 και συνοδεύονται από την προβλεπόμενη σήμανση.

Στην περίπτωση όμως που οι ίδιοι οι παραγωγοί παράγουν πατάτα φαγητού από την οποία ένα μέρος προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για φύτευση - πατατόσπορος για ίδια χρήση και δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από άλλο παραγωγό, πρέπει ο ιδιοπαραγώμενος πατατόσπορος να πληροί τις φυτούγειονομικές απαιτήσεις του Π.Δ 365/2002.

Ως εκ τούτου οι καλλιεργητές πατάτας που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν πατατόσπορο δική τους παραγωγής θα πρέπει να ενημερώσουν με αίτημά τους την Δ.Α.Ο.Κ τμήμα Ποιοτικού & Φυτούγεινομικού ελέγχου,εγκαιρα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής τρέχουσας Περιόδου (σπορά Ιανουάριος-Φεβρουάριος) για την πρόθεσή τους. Σας τονίζουμε ότι σε περίπτωση μη εφαρμογής της νομοθεσίας, γίνει χρήση μη πιστοποιημένου ή μη ελεγμένου πατατόσπορου επιβάλλονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, ενώ στις περιπτώσεις ζημιών που τα αίτια καλύπτονται ασφαλιστικά, δεν αποζημιώνονται από τον Ε.Λ.Γ.Α.

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ

Ο Δ/ΝΤΗΣ

Α. ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Κτηνίατρος με Β΄ Βαθμό

- See more at: http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=35064#sthash.4l33a1Z0.dpuf
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΕ ΕΥΒΟΙΑΣ : Σημαντικές επισημάνσεις για τον «Ιδιοπαραγώμενο πατατόσπορο» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: