ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ) : Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών...


Λέει ότι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνολική επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης

Τη διαβεβαίωση πως σε περίπτωση εκλογικής επιτυχίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα έναντι των δανειστών, δίνει ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Γιώργος Σταθάκης.

Σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle, ο κ. Σταθάκης τονίζει πως το κόμμα του θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, ότι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνολική επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, ενώ αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι προσανατολισμένο στα φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Γ. Σταθάκης ο οποίος, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, θεωρείται μια από τις πιο μετριοπαθείς φωνές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζει ότι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνολική επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και εξηγεί πώς αυτό μπορεί να γίνει.

«Πρώτον, βιώσιμο χρέος. Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, η Ελλάδα είναι σε μία μόνιμη παγίδα του χρέους και αυτό αποτρέπει οποιαδήποτε συζήτηση για επιστροφή στην ανάπτυξη, που είναι το βασικό στοιχείο εξόδου από την κρίση», αναφέρει και συνεχίζει: «Το δεύτερο θέμα που θέτουμε είναι η αντικατάσταση του μνημονίου, το οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς». 

Όπως σημειώνει, το μνημόνιο είναι η βασική αιτία για την οποία έχει συρρικνωθεί η οικονομία κατά 30% και έχει εκτιναχθεί η ανεργία εκεί όπου έχει εκτιναχθεί.

«Πρέπει να αντικατασταθεί. Πρέπει να κλείσει ο κύκλος του μνημονίου και να αντικατασταθεί από ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο τρίτο στοιχείο συζήτησης, διευκρινίζει ότι «είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όχι σαν αυτές που εφαρμόζει η τρόικα και οι οποίες δεν δουλεύουν - ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο αφορά μία μεγάλη τομή στη δημόσια διοίκηση, μια μεγάλη τομή στο φορολογικό σύστημα, πάταξη της διαπλοκής κράτους και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και μια προσπάθεια η χώρα να τραβήξει την τροχιά που οφείλει να τραβήξει».

«Προσανατολισμένοι στα φτωχά στρώματα»

Στη συνέχεια τονίζει ότι από την αύξηση των φορολογικών εσόδων θα καλυφθεί η χρηματοδότηση ενός γενναιόδωρου κοινωνικού πακέτου, που θα συμπεριλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ, αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία παροχή για νοικοκυριά που είναι πάνω από 800 ή 900 ευρώ τον μήνα. Άρα είναι ένα πρόγραμμα σαφέστατα προσανατολισμένο στα φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, τα μεγάλα θύματα του μνημονίου. Καθώς σας υπενθυμίζω ότι σήμερα, σύμφωνα με την τελευταία ευρωπαϊκή στατιστική, το 34% των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Άρα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι απόλυτα προσανατολισμένο σε αυτούς. Είναι απόλυτα κοστολογημένο, καθώς και επακριβώς λέει με ποιόν τρόπο θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Αυτά που αφορούν το κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα προέλθουν πρωτίστως από την πάταξη της φοροδιαφυγής των πλουσιότερων στρωμάτων», τονίζει.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης αποκαλεί «κινδυνολογίες χωρίς καμιά υπόσταση» τα περί του Grexit και υπενθυμίζει ότι από το 2012 το κόμμα του είναι σταθερά προσανατολισμένο στην Ε.Ε. και στο ευρώ. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα ταυτισμένο κατά των πολιτικών λιτότητας και δεν στρέφεται κατά της Ευρώπης ή κατά του ευρώ», διευκρινίζει.

Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η μοναδική πολιτική δύναμη στην Ευρώπη που ζητά ενίσχυση της ανάπτυξης και χαλάρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και ότι διαθέτει συμμάχους και εκτός ελληνικών συνόρων.

«Νομίζω ότι εκτός συνόρων, αν δούμε σήμερα την Ευρώπη, είναι χωρισμένη σχηματικά σε δύο στρατόπεδα: είναι ένα στρατόπεδο το οποίο θεωρεί ότι οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να συνεχιστούν και ότι αυτές θα αποδώσουν κάποια στιγμή και θα δώσουν στην ευρωπαϊκή οικονομία κάποια ανάπτυξη», αναφέρει και υπενθυμίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία συγκριτικά με όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου τα τελευταία πέντε χρόνια «υστερεί χαρακτηριστικά με πλήρη αδυναμία να βγει από την κρίση».

«Το δεύτερο στρατόπεδο ζητάει ένα τρίπτυχο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χαλάρωσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου κι ένα ισχυρό πακέτο ανάπτυξης με πρωτοβουλία των Βρυξελλών», συνεχίζει, προσθέτοντας πως σε αυτό το στρατόπεδο με την ευρεία έννοια ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και άρα, «δεν αποτελεί μία μεμονωμένη φωνή».

protothema.gr
Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ) : Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:18 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: