ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αλέξης Τσίπρας : "Τα Μνημόνια χρεοκόπησαν, ο φόβος τέλειωσε"


"Αυτή την Κυριακή, κλείνει ένας ιστορικός κύκλος: πέντε χρόνια Μνημονίων και σκληρής λιτότητας. Οι εκλογές αυτές, είναι ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Η Ελλάδα θα κάνει το μεγάλο, αποφασιστικό βήμα για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Θα επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο" αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών.

"Τι καταφέραμε με τις θυσίες και την δυστυχία πέντε ολόκληρων χρόνων; Η απάντηση είναι μονολεκτική. Τίποτα. Μόνο κοινωνικήαπελπισία και οπισθοδρόμηση. Ας θυμηθούμε τις αισιόδοξες προβλέψεις του 2010, ότι μέσα σε έναν, το πολύ ενάμιση χρόνο, η ανάκαμψη θα ήταν γεγονός" αναφέρει. 

"Ας θυμηθούμε την αισιοδοξία που τεχνητά προσπάθησαν να μας μεταδώσουν με το κούρεμα του PSI – που λεηλάτησε τα ασφαλιστικά ταμεία, τα αποθεματικά των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους καρπούς μιας ολόκληρης ζωής χιλιάδων μικροομολογιούχων" προσθέτει. 

"Ας θυμηθούμε τις προεκλογικές υποσχέσεις του 2012, ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας, ότι θα αναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο και ότι επίκειται η «απαγκίστρωση». Και ας την συγκρίνουμε με την σημερινή κατάσταση. Ποια είναι σήμερα η προοπτική της κοινωνίας; Η υλοποίηση του «μέιλ Χαρδούβελη»", τονίζει. 

"Η νέα περικοπή στις συντάξεις, Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Οι ομαδικές απολύσεις από τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το πέταγμα, με συνοπτικές διαδικασίες, χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στο δρόμο και την ανεργία. Η ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και τον νερό". 

"Αλλά και η δέσμευση της χώρας σε καινούριο μνημόνιο – ακόμα και αν το ονομάζουν διαφορετικά – ως προϋπόθεση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης" σημειώνει. 

"Ας θυμηθούμε ότι το 2010 το χρέος ήταν κάτι λιγότερο από 130% του ΑΕΠ. Και σήμερα, μετά από πέντε μνημονιακά χρόνια ολοκληρωτικής κοινωνικής καταστροφής, έχει περάσει το 170%" τονίζει. 

"Γιατί λοιπόν χρειάστηκε να καταστρέψουμε την πραγματική οικονομία; Για να γεμίσουμε λουκέτα στους εμπορικούς δρόμους; Για να βρίσκονται σήμερα 1.3000.000 άνθρωποι στην ανεργία; Για να αγωνίζονται3 εκατομμύρια συμπολίτες μας να ζήσουν χωρίς κανενός είδους ασφαλιστική κάλυψη; Για να μην έχουν χρήματα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να πληρώσουν την συμμετοχή τους στα φάρμακα;".

Επίθεση στη ΝΔ

Ο κ. Τσίπρας ασκεί δριμεία κριτική στον κ. Σαμαρά λέγοντας πως "τις τελευταίες ημέρες η πολιτική του στάση έχει καταβαραθρώσει το πολιτικό επίπεδο, έχει γυρίσει το ύφος και το ήθος της Νέας Δημοκρατίας δεκαετίες πίσω. Αρνήθηκε απροσχημάτιστα τον πολιτικό και προγραμματικό διάλογο". 

"Οχυρώθηκε πίσω από τρεις απειλές: την αποπληρωμή του χρέους, την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ και τον κίνδυνο τραπεζικής χρεωκοπίας. Δεν χρειάζεται καν να του απαντήσουμε. Του έχουν ήδη απαντήσει ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι και ο οικονομικός τύπος σε ευρωπαϊκό επίπεδο". 

"Δυστυχώς για τον κ. Σαμαρά, η κινδυνολογία με την οποία εκβιάστηκε ο ελληνικός λαός το 2012 δεν πιάνει. Γι αυτό ο απερχόμενος πρωθυπουργός καταφεύγει σε ακατάσχετες και μειωτικές για τον ίδιον λαϊκιστικές κορώνες" σημειώνει.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

"Ας προσπεράσουμε λοιπόν τον πανικόβλητο απερχόμενο πρωθυπουργό, την ακροδεξιά του παρέα και τον πανικό τους μπροστά στην επερχόμενη εκλογική και πολιτική τους ήττα. Και ας μιλήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι μια ριζική αλλαγή πολιτικής. Που θα προστατεύει την κοινωνική συνοχή και θα βοηθά την επανεκκίνηση της οικονομίας" αναφέρει.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνοψίσει την ανάγκη αυτή στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει με το πρόγραμμα αυτό, είναι ξεκάθαρες. Αφορούν την ανακούφιση των πιο αδύναμων, μεεπίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες, την εξασφάλιση δωρεάν ιατρικής περίθαλψης σε όλους όσου ζουν στην χώρα μας, την δραστική μείωση συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη, το επίδομα στέγασης σε 25.000 οικογένειες, το δώρο Χριστουγέννων σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ" σημειώνει. 

"Αφορά επίσης μέτρα για την στήριξη της οικονομίας και της εργασίας, όπως η αποκατάσταση τωνσυλλογικών συμβάσεων, ο φραγμός στις μαζικές απολύσεις, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Δεν διστάζουμε να τα επαναλαμβάνουμε με τόση ακρίβεια, γιατί δεν είναι ανεύθυνες προεκλογικές υποσχέσεις. Είναι ένα πρόγραμμα πλήρως κοστολογημένο, με εθνικούς πόρους, που δεν εξαρτάται από κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Είναι μόνο ζήτημα προτεραιοτήτων, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να προωθήσει, γνωρίζοντας ότι ακόμα και αν πάρει αυτοδύναμη εντολή, κρίνεται από την κοινωνία με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια" σημειώνει. 

"Υπάρχει στο πρόγραμμά μας και ένα δεύτερο σκέλος: αυτό της διαπραγμάτευσης, πρώτα και κύρια για την βιωσιμότητα του χρέους. Και το λέμε ξεκάθαρα, γιατί σαφώς πια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζεται πλέον η αναγκαιότητα να μπει στο τραπέζι αυτό το πρόβλημα, και να συζητηθεί με όρους ρεαλιστικούς" λέει. 

"Αυτό που ζητάμε είναι η δραστική απομείωση του χρέους, και η εξάρτηση της αποπληρωμής των υπόλοιπων δανειακών υποχρεώσεων, όχι με όρους λιτότητας, αλλά μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας μας. Η έναρξη αυτής της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, τοποθετείται στις 25 Ιανουαρίου" αναφέρει.

"Αυτή η άποψη είναι πια πλειοψηφική στην κοινωνία. Αυτό που κρίνεται την Κυριακή είναι η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Προχωράμε λοιπόν. Τα Μνημόνια χρεοκόπησαν. Ο φόβος τελείωσε. Ζητάμε από τον λαό μια καθαρή εντολή για να αλλάξουμε την Ελλάδα" καταλήγει το άρθρο.

nooz
Αλέξης Τσίπρας : "Τα Μνημόνια χρεοκόπησαν, ο φόβος τέλειωσε" Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: