ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΚΡΗΤΗ: Ζημιές αναμένονται στα θερμοκήπια & στην ελαιοκαλλιέργεια από χιόνια& παγετό


Τα χιόνια στην Κρήτη, απειλούν  θερμοκήπια και ελιές από τον παγετό.Στα λευκά είναι ντυμένη η Κρήτη από το πρωί της Τρίτης 6 Ιανουαρίου, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται διαρκώς. Το χιόνι έχει φθάσει μέχρι και τις νότιες παραλίες του νησιού, που σπάνια γνωρίζουν κακοκαιρία… Είναι μια από τις σπάνιες φορές που χιονίζει τόσο πολύ στη Μεγαλόνησο! Ολόκληρα χωριά έχουν αποκλειστεί, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση είναι συνεχείς, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για αποκλεισμένους ηλικιωμένους σε ορεινά χωριά του Λασιθίου και άλλων περιοχών. Αναφέρονται ακόμα και εγκλωβισμοί κτηνοτρόφων σε στάνες.

Το χιόνι, σύμφωνα με τους αγρότες και τους γεωπόνους, λειτουργεί ευεργετικά για τους υδροφόρους ορίζοντες, που αναμένεται να αποταμιεύσουν αρκετό νερό, ενόψει του καλοκαιριού. Επίσης σύμφωνα με όσα παρατηρούν οι αμπελουργοί, όταν το χιόνι είναι αρκετό, ακολουθεί υψηλή παραγωγή σταφυλιών.

Ωστόσο όμως ζημιές αναμένονται στην ελαιοκαλλιέργεια και πιθανότατα σε θερμοκήπια. Πιο συγκεκριμένα, από το βάρος του χιονιού σπάνε κλαδιά ελαιόδεντρων με καρπό που δεν έχει συγκομιστεί. Επίσης, είναι πάρα πολύ πιθανό λόγω του παγετού που αναμένεται, να καταστραφούν μεγάλες ποσότητες ελαιόκαρπου. «Αν ο χιονιάς γινόταν περίπου ένα μήνα αργότερα οι ελιές θα είχαν μαζευτεί και δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Τώρα όμως περιμένουμε σημαντικές ζημιές» σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης.

Στα θερμοκήπια αναμένονται ζημιές από παγετό. «Είναι πολύ πιθανό με την αναστροφή της θερμοκρασίας τη νύκτα να σημειωθεί παγετός και να βλάψει τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες» λέει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπιράκης.

agronews
ΚΡΗΤΗ: Ζημιές αναμένονται στα θερμοκήπια & στην ελαιοκαλλιέργεια από χιόνια& παγετό Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: