ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Προύνος ο ακανθώδης ή Τσάμπουρνο (Αγριοδαμάσκηνο)Περιγραφή: Σφαιροειδής καρποί διαμέτρου 2- 3 εκατοστών με μάυρο, μπλε και μωβ χρώμα. Μοιάζουν αρκετά με τα δαμάσκηνα για αυτό ονομάζονται και αγριοδαμάσκηνα, αλλά είναι μικρότερα και στρογγυλά. Η συγκομιδή τους ξεκινά από τα μέσα Οκτωβρίου. Η γεύση των τσάπουρνων είναι έντονα στυφή και ξινή. Ωστόσο, παραμένουν επάνω στο θάμνο μέχρι και το Γενάρη μήνα. Μετά από τις πρώτες παγωνιές οι καρποί μαλακώνουν και η κατανάλωσή τους είναι πιο ευχάριστη. Σε πολλές περιοχές με τους καρπούς της τσαπουρνιάς παρασκευάζουν μαρμελάδες και λικέρ.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Ο χυμός θεωρείται ότι αποτοξινώνει και καθαρίζει το αίμα, είναι τονωτικός σε περιπτώσεις απώλειας βάρους, και τα φύλλα πίνονται σαν τσάι.Στο φυτό γενικά, αποδίδονται στυπτικές, τονωτικές,καθαρτικές, διουρητικές, και αντιπυρετικές ιδιότητες.Το αφέψημα των φρούτων που είναι στυπτικό βοηθά στη γαστρεντερίτιδα.

Χρήσεις στη μαγειρική: Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα, να γίνουν σιρόπι, ζελέ, και λικέρ, να γίνουν μαρμελάδα, ή να διατηρηθούν στο ξύδι και να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική. Ο πολτός από τα τσάπουρνα ταιριάζει στα κρέατα κυνηγιού για αρωματισμό και δέσιμο της σάλτσας. Η μαρμελάδα και το σιρόπι από τα φρούτα μπορούν να βρίσκονται στο σπίτι για να χρησιμοποιηθούν στη ζαχαροπλαστική, αλλά και για θεραπευτικούς λόγους .

Χρήσεις στην ποτοποιία: Ο χυμός των τσάμπορνων χρησιμοποιείται στην κατασκευή ποτών, για τον χρωματισμό και την ένταση της γεύσης, ενώ σε πολλές περιοχές της Βρετανίας κατασκευάζουν ένα είδος gin από τα τσάπουρνα. Το κρασί των τσάπουρνων εκτιμάται πολύ σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης. Στην Ισπανία στη Χώρα των Βάσκων αλλά και άλλες γειτονικές περιοχές, παράγουν ένα δημοφιλές λικέρ που ονομάζεται patxaran. Το Patxaran γίνεται με διαβροχή σε αλκοόλ τσάπουρνων, γλυκάνισου, βανίλιας και άλλων συστατικών. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό σκούρο κόκκινο ποτό με περιεκτικότητα σε αλκοόλη περίπου 25-30% 

Άλλες χρήσεις: χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα για τις φυσικές χρωστικές τους ( φλαβονοειδή, καροτενοειδή, χλωροφύλλη κ.ά.). Χρησιμοποιούνται στο χρωματισμό τροφίμων και νημάτων σε αντικατάσταση άλλων συνθετικών ουσιών. Με το χυμό των καρπών παρήγαγαν ένα γλυκό μωβ χρώμα που έβαφαν τα λινά υφάσματα.

Προύνος ο ακανθώδης: Prunus spinosa ή Τσαπουρνιά: μεγάλος, φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο με εδώδιμους καρπούς και θεραπευτικές ιδιότητες.

Συστηματική ταξινόμηση: Προύμνη, Ροδοειδή

Συνίσταται για: Καρκίνος (πρόληψη), πηγή αντιοξειδωτικών, Πηγή βιταμινών, Πυρετός

Μήνας συλλογής: Ιανουάριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος

http://www.alekati.gr
Προύνος ο ακανθώδης ή Τσάμπουρνο (Αγριοδαμάσκηνο) Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: