ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Kινδυνεύουν από ξενόφερτο βακτήριο oι ελληνικές ελιές
Ένα βακτήριο που μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ και προσβάλλει ελαιόδεντρα στη νότια Ιταλία απειλεί να προκαλέσει «μείζονες επιπτώσεις» αν εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η εδραίωση του βακτηρίου και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή» προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) σε έκθεσή της για το ξενόφερτο βακτήριο Xylella fastidiosa.

Εκτός από τα ελαιόδεντρα, ο εισβολέας προσβάλλει δεκάδες ακόμα είδη φυτών, όπως αμπέλια, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιές και ροδακινιές, καθώς και καλλωπιστικά είδη όπως η πικροδάφνη.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η επιδημία στην περιοχή της Απουλίας στη νότιο Ιταλία είναι η πρώτη που καταγράφεται σε ελαιόδεντρα, .

Το Χ. fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, δηλαδή τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Στη συνέχεια εγκαθίσταται σε αυτά τα αγγεία και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.

Η επιδημία στην Ιταλία έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο η EFSA επισημαίνει ότι η καταπολέμηση του βακτηρίου είναι δύσκολη και απαιτεί χρήση εντομοκτόνων για την καταπολέμηση των φορέων του.

Η έκθεση ζητά ακόμα ελέγχους στα εισαγόμενα φυτά και το πολλαπλασιαστικό υλικό.

econews
Kινδυνεύουν από ξενόφερτο βακτήριο oι ελληνικές ελιές Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: