Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η καλλιέργεια & οι χρήσεις της μέντας (menthaviridis-lamiaceae)

 

Η μέντα (menthaviridis-lamiaceae), καλλιεργείται στην λεκάνη της μεσογείου αλλά επίσης στην νότια Αφρική, ΗΠΑ, Ασία.Είναι ένα καλοκαιρινό φυτό με όρθιους βλαστούς που φτάνει μέχρι το 1 μέτρο. Τα άνθη είναι κοκκινοβιολετί.

Χρησιμοποιούμενα μέρη. Όλο το φυτό κόβεται στο στάδιο της άνθησης προκειμένου να εκχυλιστεί για την παραλαβή των αιθέριων ελαίων. Τα αιθέρια ελαια κυρίως βρίσκονται στην κάτω πλευρά των φύλλων.

Κλίμα και έδαφος. Η μέντα αναπτύσσεται κυρίως σε κρύα έως μεσης θερμοκρασίας περιοχές. Ειναι φυτά μεγάλης ημέρας και απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες κατα την διάρκεια της ημέρας, και κρύες νύκτες για την σωστή ποιότητα και ποσότητα των συστατικών των αιθέριων ελαίων κατα την διάρκεια της βλαστητικής ανάπτυξης. Οσον αφορά το νερό, ο δυόσμος χρειάζεται αρκετό νερό. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές με ετήσια βροχόπτωση μέχρι 1000 χιλ εάν καλλιεργείται ως ξηρική καλλιέργεια.

Εδαφος. Αναπτύσσεται καλά στα περισσότερα των εδαφών, αρκεί να υπάρχει επαρκής υγρασία. Τα καλύτερα εδάφη είναι τα αμμοπηλώδη, καλά αποστραγγιζόμενα, πλούσια σε οργανική ουσία και με καλή συγκράτηση νερού. Το ΡΗ κυμαίνεται απο 5,5-7,0.

Πολλαπλασιασμός. Όλες οι ποικιλίες δυόσμου μπορούν να πολλαπλασιαστούν με υπόγειους στόλονες. Αυτοί οι στόλονες δεν μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικο διάστημα διότι αποσυντίθενται γρήγορα και αφυδατώνονται. Επίσης μπορούν να πολλαπλασιαστούν με μοσχεύματα, τα οποία λαμβάνονται κατα το στάδιο της βλαστητικής περιόδου. Αυτά είναι μήκους μέχρι 10 εκατοστά και αφού εμβαπτιστούν σε διάλυμα ορμόνης ριζοβολίας, φυτεύονται σε υπόστρωμα τύρφη και περλίτη, αναλογίας 1/1.

Καλλιεργητικες εργασίες. Τα φυτά πολλαπλασιάζονται κυρίως την άνοιξη.

Λίπανση. Το έδαφος θα πρέπει να έχει 120 κιλα φώσφορο και 500 κιλά καλιο ανά 10 στρέμματα. Εάν οι εδαφικές αναλύσεις υποδείξουν οτι οι ποσότητες των παραπάνω στοιχείων είναι χαμηλότερες απο τις ενδεδειγμένες, συστήνεται η προσθήκη αυτων πρίν απο το φύτεμα. Ο δύοσμος θα πρέπει να λιπαίνεται προκειμένου να επιτύχει καλές αποδόσεις. Η αζωτούχος λίπανση είναι απαραίτητη για το φύλλωμα και βοηθάει την γεύση και την ποιότητα του ελαίου. Τα επίπεδα του λιπάσματος θα πρέπει να είναι υψηλά προκειμένου να επιτύχουμε καλή βλαστητική ανάπτυξη και ανάπτυξη του μέγιστου του φυλλώματος. Συχνές αζωτούχες λιπάνσεις απαιτούνται κατα την διάρκεια της βλαστητικής ανάπτυξης. Εάν χρησιμοποιείται οργανική λίπανση, θα πρέπει να γίνεται ανάλυση προκειμένου να καθοριστούν οι επιπλέον ποσότητες λίπανσης.

Αρδευση. Είναι απαιτητικό σε νερό και επαρκή άρδευση. Όταν τα φυτά είναι πλήρως ανεπτυγμένα, θα πρέπει να ποτίζονται τουλάχιστον τρείς φορές την εβδομάδα. Είναι απαραίτητο να διατηρείται η υγρασία του εδάφους σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι απαιτήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες το καλοκαίρι .

Ζιζανιοκτονία. Η καταπολέμηση των ζιζανίων αποτελεί σημαντικό καλλιεργητικό παράγοντα καθώς τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τον δυόσμο στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του εδάφους. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται κατα την διάρκεια της συγκομιδής προκειμένου να μήν ενσωματωθούν διάφορα ζιζάνια και μειώσουν την ποιότητα του αιθέριου ελαίου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε οτι η ζιζάνια οπως είναι η datura, amaranthus, ετήσια αγρωστώδη, η κύπερη κτλ, μπορούν να ανακατευτούν με το φυτό της μέντας και να οδηγήσουν σε υποβάθμιση του τελικού προιόντος.

Χρήσεις. Οι βασικές χρήσεις του δυόσμου είναι οι παρακάτω:

Βιομηχανική. Χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο σε διάφορα προιόντα προσωπικής υγιεινής(πχ οδοντόπαστες), σε παγωτά, σε ποτά και αναψυκτικά, στον καπνό καθώς και στην μαγειρική. Το αιθέριο έλαιο έχει καταπραυντική δράση κατά του πυρετού. Χρησιμοποιείται ως αφέψημα αλλα ταυτόχρονα μπορεί να ανακουφίσει απο τα συμπτώματα της ναυτίας και των αυξημένων παλμών της καρδιάς.

Κοσμετολογία. Συστατικό συγκεκριμένων σκευασμάτων που περιλαμβάνουν συστατικά της μέντας, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακμής και της δερματίτιδας.

Ιατρική και θεραπεία. Ανακουφίζει απο τα συμπτώματα του κολικού, εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων, βοηθάει στην χαλαρωση των μυών. Επιταχύνει την επούλωση των έλκων και βοηθάει στην ανακούφιση απο τα συμπτώματα του πονοκεφάλου.

Επίσης, βρέθηκε οτι εκχυλίσματα του δυόσμου είναι αποτελεσματικά στην μείωση του πληθυσμού των νηματωδών στο έδαφος. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγεται η χρήση νηματοδοκτόνων καθως και του βρωμιούχου μεθυλίου που μολύνουν τα υπόγεια ύδατα και γενικότερα υποβαθμίζουν το περιβάλλον.

www.chiospress.gr
Η καλλιέργεια & οι χρήσεις της μέντας (menthaviridis-lamiaceae) Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.