Με ποιον τρόπο μεταδίδονται οι ιώσεις;

Οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουμε να φιλήσουμε κάποιον που είναι κρυωμένος, γιατί φοβόμαστε να μην «κολλήσουμε» τον ιό που ευθύνεται ...


Οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουμε να φιλήσουμε κάποιον που είναι κρυωμένος, γιατί φοβόμαστε να μην «κολλήσουμε» τον ιό που ευθύνεται για το κρυολόγημά του. Σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξαχθεί τα μικρόβια μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα μέσω μίας χειραψίας και πιο δύσκολα μέσω ενός φιλιού.

Αναλυτικότερα, ο καθηγητής Ρον Έκλες, διευθυντής του Κέντρου Κοινού Κρυολογήματος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, εξηγεί ότι ο ιός του κρυολογήματος μεταδίδεται μέσω της βλέννας και όχι μέσω του σάλιου, όπως λανθασμένα πιστεύουμε. Με αποτέλεσμα ο ιός να μεταδίδεται πιο εύκολα από μια χειραψία, παρά με το φιλί.

«Ο ιός του κοινού κρυολογήματος μεταδίδεται μέσω της βλέννας στο αναπνευστικό σύστημα. Έτσι, μόνο εάν περάσει μέσω της βλέννας στο σάλιο μεταδίδεται από το φιλί», εξήγησε ο ειδικός. Ο ιός του κοινού κρυολογήματος έχει περισσότερες πιθανότητες να μεταδοθεί κυρίως από τα δάχτυλα τα οποία είναι μολυσμένα γιατί συνηθίζουμε όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε να βάζουμε μπροστά το χέρι μας. 
 
http://www.govastileto.gr/ugeia/

Σχόλια