Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Παράγουμε έναν Καλύτερο Κόσμο

Ο Μηνάς Μαυρικάκης, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής και ...


Ο Μηνάς Μαυρικάκης, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής και εμπορίας μπύρας στην Ελλάδα, μιλάει στη στήλη «Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα» του epixeiro.gr για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, για την υπεύθυνη κατανάλωση, για τις δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας και για τη στήριξη στις τοπικές κοινωνίες, για τον εθελοντισμό και για το πώς οι εταιρείες μπορούν να συνεισφέρουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Τι σημαίνει για την εταιρεία σας Υπεύθυνη Ανάπτυξη; Σε ποιους άξονες την έχετε στηρίξει;

Υπεύθυνη ανάπτυξη για εμάς σημαίνει δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις που στηρίζουν τον εργαζόμενο, τον συνεργάτη, τον παραγωγό, τον καταναλωτή. Έτσι θεωρούμε ότι διασφαλίζουμε την πορεία της εταιρίας μας στα χρόνια που έρχονται και ταυτόχρονα συμβάλλουμε στο βιώσιμο μέλλον του τόπου. Τη φιλοσοφία αυτή υπηρετούμε πιστά, συνεισφέροντας με τη δραστηριότητά μας στη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, στη δημιουργία εσόδων για το κράτος και στη στήριξη σημαντικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας όπως της γεωργίας, της βιομηχανίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Οι άξονες στους οποίους στηριζόμαστε είναι η γόνιμη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, η καινοτομία, οι εξαγωγές, η μεταφορά δεξιοτήτων, η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, η μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

Δεδομένης της φύσης της δραστηριότητας της εταιρείας σας, με ποιο τρόπο προάγετε την υπεύθυνη κατανάλωση; Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο ή λίγο έως πολύ δεδομένο;

Η Υπεύθυνη κατανάλωση είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Ως η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, έχουμε υιοθετήσει ως κορυφαία προτεραιότητά μας την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ, εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη πολιτική που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, ώστε η απόλαυση που προσφέρουν τα προϊόντα μας στην καθημερινή ζωή να συνδέεται πάντα με ευχάριστες εμπειρίες.

Φροντίδα μας είναι να ενημερώνουμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους μας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που συνεπάγεται η ανεύθυνη κατανάλωσή αλκοόλ, μέσα από ενέργειες ειδικά σχεδιασμένες για κάθε ομάδα κοινού. Σταθερός μας σύμμαχος από το 2008 στην προσπάθεια προώθησης του μηνύματος της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ είναι η Μ.Κ.Ο. ΝΗΦΑΛΙΟΙ - στην υγειά μας, η μοναδική οργάνωση στη χώρα που ασχολείται αποκλειστικά με την εκπαίδευση, αλλά και την αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν να κάνουν με την κατανάλωση αλκοόλ. Μέσα από κοινές δράσεις όπως το πρόγραμμα «Νηφάλιος Οδηγός» και την ουσιαστική συμβολή μας στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Οργάνωσης, εστιάσαμε σε ενέργειες οι οποίες απαντούν σε πραγματικές ανάγκες που αποτυπώθηκαν μέσα από την επαφή που έχουμε με τα μέλη της.

Οι παραπάνω προσδοκίες εντάχθηκαν στο ετήσιο πλάνο ενεργειών και οδήγησαν στην ανάληψη ενός συνόλου δράσεων, όπως οι ομιλίες στα πανεπιστήμια για την προώθηση του μηνύματος της υπεύθυνης κατανάλωσης, ο ανασχεδιασμός της επίσημης ιστοσελίδας της Μ.Κ.Ο. ΝΗΦΑΛΙΟΙ - στην υγειά μας, καθώς και η δημιουργία ενημερωτικών video για τον αλκοολισμό και την αυτοεκτίμηση που βρίσκονται διαθέσιμα στη διαδικτυακή πύλη Self Esteem Center. Πιστεύουμε ότι μέσα από την ενημέρωση και παρακίνηση μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους να πίνουν υπεύθυνα και να θέτουν κάθε στιγμή τα όριά τους.

Πόσο σημαντικό πιστεύετε ότι είναι οι εταιρείες να στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δρουν; Εσείς σαν εταιρεία πως ανταποκρίνεστε σε αυτό;

Εξαιρετικά σημαντικό, γιατί οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικό όφελος, τόσο στον τομέα της απασχόλησης, όσο και της προστιθέμενης αξίας στις τοπικές κοινωνίες που τις φιλοξενούν. Έχοντας αυτήν την αντίληψη, στόχος μας είναι να είμαστε εδώ, κοντά σε όσους χρειάζονται περισσότερο τη βοήθειά μας και να επιδιώκουμε διαρκώς να τονώνουμε τις τοπικές κοινότητες μέσα από τη δραστηριότητά μας και προγράμματα που στηρίζουν κρίσιμες ομάδες πληθυσμού.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, υλοποιούμε από το 2008, το μεγαλύτερο πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού στην Ελλάδα με τη συμμετοχή πάνω από 3.000 Ελλήνων παραγωγών, από 23 νομούς της χώρας, οι οποίοι δίνουν το κριθάρι της γης τους για τις ανάγκες παραγωγής 12 προϊόντων μας που ακολουθούν μια αμιγώς ελληνική διαδρομή. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν δημιουργηθεί 830 νέες θέσεις εργασίας και αξία που ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, δημιουργήσαμε την νέα πλατφόρμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «εφοδιΑΖουμε», προσφέροντας στήριξη, κατάρτιση και τεχνογνωσία σε νέους επιχειρήσεις και παραγωγούς, με στόχο την ενίσχυση με πράξεις της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία διεξόδων για την ανάπτυξη.

Τέλος, με στοχευμένες δράσεις επενδύουμε και στηρίζουμε το έργο 5 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και συνολικά έχουμε επενδύσει 800.000 ευρώ σε κοινωφελείς σκοπούς την τελευταία τετραετία.

Τι πρεσβεύει η πλατφόρμα δράσεων «εφοδιΑΖουμε»; Πιστεύετε ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν πραγματικά να ωφελήσουν το κοινωνικό σύνολο;

Ναι, καθώς ζητούμενο από τις εταιρίες που ηγούνται στο χώρο τους, είναι να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην επιχειρηματική ανάπτυξη της χώρας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, αξιοποιώντας ταλέντα και αναπτύσσοντας δεξιότητες.

Η Πλατφόρμα δράσεων «εφοδιΑΖουμε», πρεσβεύει αυτήν την αντίληψη, παρέχοντας μέσα από μια σειρά προγραμμάτων την απαραίτητη κατάρτιση, τεχνογνωσία και τα εργαλεία ανάπτυξης σε νέους, επιχειρήσεις και παραγωγούς κριθαριού ώστε να ενδυναμωθούν και να διευκολυνθούν στην επίτευξη των στόχων τους. Με τις έως τώρα δράσεις μας ενισχύσαμε τις προοπτικές της αγροτικής παραγωγής, παρείχαμε τα απαραίτητα εφόδια για την εξέλιξη των νέων επιχειρηματιών και δημιουργήσαμε νέες προοπτικές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας με στόχο την επέκτασή τους στις διεθνείς αγορές.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτέλεσαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα εξωστρέφειας για 20 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας που ολοκληρώσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Πάτρα με την ΕΕΔΕ και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για παραγωγούς σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης για την καλύτερη απόδοση της παραγωγής τους, τα οποίο θα επαναληφθούν το Φεβρουάριο.

Με βάση τον αντίκτυπο των δράσεών μας, διαπιστώνουμε ότι οι ολοκληρωμένες και προσεκτικά μελετημένες επενδύσεις σε τέτοιου είδους δράσεις δημιουργούν πολύπλευρα οφέλη για την εθνική οικονομία στο σύνολό της και ταυτόχρονα στηρίζουν σε πρακτικά και ουσιαστικά θέματα την ανάπτυξη της κοινωνίας μας απαντώντας στις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις.

Ο εθελοντισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη για τους εργαζόμενους; Με ποιον τρόπο το έχετε εισπράξει εσείς;

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι η συμμετοχή των εργαζομένων μας η οποία δεν πηγάζει από υποχρέωση αλλά στηρίζεται στην επιθυμία τους να συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας.

Όταν ξεκινήσαμε το 2012 το πρώτο συστηματικό Πρόγραμμα Εθελοντισμού Εργαζομένων, με το μήνυμα «Μαζί για τα Καλά», η ανταπόκριση των ανθρώπων μας ήταν το μεγάλο στοίχημα. Ευτυχώς ξεπεράσαμε κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες μας και ήδη στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το πρόγραμμα αριθμεί περίπου 180 εθελοντές, που αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου των εργαζομένων, ενώ ο χρόνος εθελοντικής εργασίας ανέρχεται σε 8.640 ώρες το χρόνο.

Οι εργαζόμενοί μας στηρίζουν το έργο τριών Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών στην Ελλάδα, το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Το Εργαστήρι» στην Αθήνα, την Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών στη Θεσσαλονίκη και τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» στην Πάτρα, προσφέροντας για 6 μήνες τουλάχιστον 24 ώρες από τον εργασιακό και προσωπικό τους χρόνο, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει από ενημερωτικές εκδηλώσεις και βοηθητικές εργασίες στην καθημερινή λειτουργία των τριών ΜΚΟ, μέχρι τη συγκέντρωση τροφίμων για τις άπορες οικογένειες.

Πιστεύετε ότι οι εταιρείες μέσα από τις δράσεις τους και τις ενέργειές τους μπορούν πραγματικά να «παράξουν ένα καλύτερο μέλλον» για τις ίδιες και κατ' επέκταση για την κοινωνία;

Πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις και μπορούν και οφείλουν να προσπαθήσουν με τις δράσεις τους να παράξουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Η φιλοσοφία αυτή λειτουργεί υπέρ της επιβίωσης των ίδιων μακροπρόθεσμα, αλλά αποτελεί και προσδοκία των καταναλωτών η οποία στα χρόνια της κρίσης εκφράζεται ακόμα πιο καθαρά: σύμφωνα με έρευνες, ένας στους τρεις καταναλωτές δηλώνει ότι έχει ανταμείψει μια κοινωνικά υπεύθυνη εταιρία, ενώ το 44% είναι διατεθειμένο να πληρώσει επιπλέον χρήματα για ένα προϊόν επιχείρησης, η οποία δηλώνει ότι στοχεύει σε θετικό κοινωνικό ή περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο. Αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε παρά να τα λάβουμε όλοι υπόψη μας.

Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία σύνθημά μας είναι η φράση «Παράγουμε έναν Καλύτερο Κόσμο», που πολύ απλά δηλώνει ότι δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε θετικά σε ένα βιώσιμο μέλλον επενδύοντας στο περιβάλλον, στον άνθρωπο, στις τοπικές κοινωνίες και στις γόνιμες συνεργασίες, με μετρήσιμους στόχους για όλες τις δράσεις μας. Έτσι θεωρούμε ότι ανταποδίδουμε στην κοινωνία και στους καταναλωτές μας την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν τόσα χρόνια, επιλέγοντας τις μπίρες μας και, παράλληλα, δημιουργούμε σταθερές βάσεις για την υγιή πορεία μας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Γιατί βιώσιμη ανάπτυξη για εμάς σημαίνει να συνεχίσουμε να κατανοούμε τις ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας, να ανταποκρινόμαστε ενεργά της ανάγκες της και να παράγουμε μακροπρόθεσμα οφέλη για όλους.

http://www.epixeiro.gr/index.php

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]