ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Θέλει να βάλει λουκέτο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αλλά δεν μπορεί ;


του Θωμά Σίδερη

Συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση με τις ασκούντες χρέη γενικών γραμματέων στις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι με σκοπό να ακούσει τις δικές τους προτάσεις αλλά και να διατυπωθούν οι προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας όσον αφορά στο μέλλον των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. 

Ο κος Βούτσης ζητά να μπει λουκέτο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όμως οι όποιες αποφάσεις προσκρούουν στο Σύνταγμα της χώρας. Επομένως πρέπει να εξευρεθεί λύση στην περίπτωση που διαλυθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ποιες κρατικές υπηρεσίες αναλάβουν το έργο τους. Ένα από τα σενάρια βέβαια που υπάρχει είναι η διατήρηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με αλλαγή του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας τους ή η δημιουργία δεκατριών ευέλικτων Διοικήσεων, ισάριθμων με τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι υπάλληλοι, ωστόσο, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ανησυχούν με το ενδεχόμενο λουκέτο και την πιθανή κατάργηση των οργανικών τους θέσεων. Παράγοντες του υπουργείου διαμηνύουν ότι κανένας εργαζόμενος δε θα χάσει τη δουλειά του και απλώς θα μεταταχθούν σε άλλες κρατικές υπηρεσίες ή στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις παραιτήσεις των διορισμένων γραμματέων από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα ασκούν υπηρεσιακοί παράγοντες και δη οι αρχαιότεροι διευθυντές των διοικήσεων αυτών.

Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που συστάθηκαν με τον Καλλικράτη και ένα από τα αντικείμενά τους είναι ο έλεγχος νομιμότητας των αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμων και περιφερειών. Εδώ ακριβώς είναι και το σημείο τριβής με την ΚΕΔΕ. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θεωρούν τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ως “το μακρύ χέρι του κράτους” που μπορεί να επηρεάσει ή και να αναστείλει αποφάσεις τους. Στην πραγματικότητα όμως οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δεν παρεμβαίνουν στην ουσία και το περιεχόμενο των αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά ελέγχουν μόνο στη νομιμότητά τους, αν δηλαδή οι αποφάσεις αυτές αντίκεινται με τους νόμους και το Σύνταγμα.

Άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 102, παρ. 4 του Συντάγματος, ο έλεγχος νομιμότητας πρέπει να ασκείται από το κράτος και όχι από την τοπική αυτοδιοίκηση. Η έλεγχος της νομιμότητας των αποφάσεων δήμων και περιφερειών έχει προϊστορία. Στο σχέδιο Καποδίστριας, ο έλεγχος αυτός πέρασε για περίπου δύο μήνες στις Περιφέρειες. Γρήγορα όμως ο νομοθέτης αναθεώρησε την απόφασή του και ξαναέδωσε στο κράτος τον έλεγχο νομιμότητας, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Σύνταγμα.

Οι ασκούντες χρέη γενικών γραμματέων έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στον κο Βούτση, αφού σε περίπτωση κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, το έργο τους θα πρέπει να ασκείται σε κάθε περίπτωση από το κράτος και όχι από την τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα:στο άρθρο 24, παρ. 1 για την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, στο άρθρο 24 παρ. 2 για όλα τα ζητήματα που άπτονται της χωροταξίας, συμπεριλαμβανομένης και της πολεοδόμησης και φυσικά σύμφωνα με το άρθρο 102, παρ. 4 για τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων.

O νέος υπουργός Εσωτερικών με κατεπείγον έγγραφο που απέστειλε ήδη στις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις καλεί τους ασκούντες χρέη γραμματέων να ασχοληθούν μόνο με τα τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα και να μην αναλάβουν καμιά πρωτοβουλία μέχρι νεωτέρας. Κάτι τέτοιο ερμηνεύεται από πολλούς ως πρόθεση του νέου υπουργού να καταργήσει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, υποκύπτοντας έτσι στις πιέσεις της ΚΕΔΕ.

Ακόμα όμως και αν διατηρηθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, έστω και σε νέα μορφή, ο κος Βούτσης δε φαίνεται διατεθειμένος να διορίσει νέους γενικούς γραμματείς. Ήδη με την απομάκρυνση των διορισμένων γραμματέων, το ελληνικό κράτος σταμάτησε να πληρώνει τους παχυλούς μισθούς τους, αλλά και μισθούς μετακλητών υπαλλήλων, όπως συμβούλων και γραμματέων.

http://www.ertopen.com/show/item/30710-thelei-na-balei-loyketo-stis-apokentrwmenes-dioikhseis-alla-den-mporei
Θέλει να βάλει λουκέτο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αλλά δεν μπορεί ; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:20 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: