ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥΣτις 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες έκτατο Eurogroup. Το ζήτημα της Ελλάδας θα είναι το βασικό θέμα που θα συζητηθεί, ανέφεραν πηγές της Ευρωζώνης.Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup θα ξεκινήσει στις 18.30 (ώρα Ελλάδος).

Λίγες ώρες αργότερα, στην Σύνοδο Κορυφής οι αρχηγοί κρατών – μελών θα συζητήσουν πάλι για την Ελλάδα μεταξύ άλλων θεμάτων παρουσία του κ. Ντάισελμπλουμ και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Η απόφαση ελήφθη στο Euroworking Group στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης.

Στο Euroworking Group οι εμπειρογνώμονες των 18 κρατών – μελών της ζώνης του ευρώ ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να αιτηθεί επισήμως παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του ισχύοντος προγράμματος, ώσπου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το επόμενο πρόγραμμα.

Στη βάση αυτή ζήτησαν στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου -και όχι στο έκτακτο της επομένης εβδομάδας- η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, με αναλυτική αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών. Στα ελάχιστα θετικά του Euroworking Group συγκαταλέγεται η διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι η στήριξη των τραπεζών μέσω του ELA θα συνεχισθεί απρόσκοπτα.

Εξάλλου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι στο EWG δεν υπήρξε σύγκλιση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτό να συμβεί. Οπως δήλωσε ο ίδιος, είναι κάτι που το οφείλουμε για το συμφέρον όλων και για την Ελλάδα και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι αυτό.

Οι λόγοι για το έκτακτο Eurogroup είναι βασικά δύο:

Πρώτον, προκειμένου να είναι καλά προετοιμασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής, στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται μεν το θέμα της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, αλλά η προσοχή θα πέσει στον νέο Ελληνα πρωθυπουργό και θα γίνει συζήτηση σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα.

Δεύτερον, καθώς το προγραμματισμένο Eurogroup είναι για τις 16 Φεβρουαρίου και το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κρίνουν αναγκαία άλλη μία συνάντηση σε επίπεδο Eurogroup, σε περίπτωση «ατυχήματος», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Αλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε απόφαση αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από μια σειρά Κοινοβουλίων (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία κλπ), μια απόφαση που δεν μπορεί να γίνει τελευταία στιγμή, καθώς τηρούνται διαδικασίες μερικών ημερών.

Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει την στρατηγική της στο Eurogroup για το πώς η Αθήνα θέλει να διαχειριστεί τα προβλήματα χρέους της. «Είναι απολύτως ανοιχτό το τι θα συμβεί μετά από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Κυβερνητικά στελέχη συνδέουν τον καθορισμό έκτακτου Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου με τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου και το πρώτο τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ. Οπως εκτιμούν, ενδεχομένως, επιδίωξη της ευρωζώνης είναι η Ελλάδα να λάβει ένα σαφές μήνυμα από το Eurogroup, ώστε ο Ελληνας πρωθυπουργός να μην έχει τη δυνατότητα να εγείρει συγκεκριμένα ζητήματα και αξιώσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Το Βερολίνο ζητάει από την Αθήνα να υποβάλει προτάσεις μέχρι την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη

Το Βερολίνο ζητάει από την Αθήνα να υποβάλει προτάσεις μέχρι την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μια πρόταση για το πώς πρέπει να συνεχισθούν τα πράγματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γέγκερ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη, μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη.

«Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται φυσικά στην επίσημη ημερήσια διάταξη, αλλά μπορεί κανείς πιθανόν να περιμένει ότι η Ελλάδα θα παίξει έναν ρόλο στις διμερείς συναντήσεις» στο περιθώριο της συνόδου, εκτιμά ο Γέγκερ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: