ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στη Θεσσαλονίκη το 1ο Διεθνές Συνέδριο Κερασιού θα πραγματοποιηθεί , 24-25 ΑπριλίουΟλοκληρώθηκε το πρόγραμμα των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου του Κερασιού, στο οποίο ομιλητές αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους από όλη την Ευρώπη θα παρουσιάσουν τις σύγχρονες τάσεις γύρω από την παραγωγή, τη διαλογή και τη συσκευασία των κερασιών. 

Με ένα άρτιο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το Διεθνές Συνέδριο του κερασιού - που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 24-25 Απριλίου στο πλαίσιο της έκθεσης FRESKON - φέρνει δυναμικά στο προσκήνιο το ελληνικό κεράσι λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η νέα σεζόν. Το πρόγραμμα αυτό οργανώθηκε από το περιοδικό ΦΝ και το παρουσιάζουμε σήμερα με ιδιαίτερη χαρά, καθώς σε αυτό θα συμμετέχουν αναπτύσσοντας ενδιαφέροντα θέματα, ομιλητές αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η θεματολογία

Οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην πρώτη ενότητα θέματα γύρω από τις νέες ποικιλίες των κερασιών, τις καλλιεργητικές τάσεις στη φύτευση, το κλάδεμα των δένδρων, αλλά και θέματα που αφορούν στο γενετικό υλικό.
Στη δεύτερη ενότητα θα αναλυθεί η σημασία που έχει η θρέψη αλλά και η φυτοπροστασία για να έχουμε μια ποιοτική παραγωγή στα κεράσια.
Τη σκυτάλη μετά από αυτήν την ενότητα θα λάβουν ομιλητές, που θα μας κάνουν γνωστά όλα τα καινοτόμα επιστημονικά προγράμματα που τρέχουν σήμερα στην Ευρώπη.
Στην απογευματινή συνεδρία θα αναλυθούν οι καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων και θα παρακολουθήσουμε την εμπορική πορεία που έχει το κεράσι τα τελευταία χρόνια, ενώ γνωστές εταιρείες θα μας παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, που έχουν να κάνουν με τη διαλογή, τη συσκευασία αλλά και τη συντήρηση των κερασιών.

Η νέα σεζόν

Εκτός όμως από τις ομιλίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα «Η νέα σεζόν του κερασιού στην Ευρώπη», στην οποία εκπρόσωποι από την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα θα παρουσιάσουν το πώς έχει διαμορφωθεί η νέα σεζόν του κερασιού στις χώρες τους, όσον αφορά στον όγκο της παραγωγής αλλά και στην ποιότητα των καρπών. 
Η παρουσίαση αυτής της ενότητας θα γίνει με τηλεοπτικό τρόπο και θα αναμεταδοθεί ζωντανά από πολλά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η δεύτερη μέρα
Το Σάββατο, οι ομιλητές αλλά και όσοι σύνεδροι το επιθυμούν, θα επισκεφθούν πρότυπα κτήματα με κερασιές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και εκεί θα μπορέσουν να απαντηθούν διάφορα θέματα. 

Όλα τα νεότερα γύρω από το Διεθνές Συνέδριο του Κερασιού θα μπορέσετε να τα παρακολουθήσετε σε καθημερινή ροή από το www.froutonea.gr.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 & ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 
1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΡΑΣΙΟΥ 
FRESKON- ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΦΡΕΣΚΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

09:00 – 09:30 Προσέλευση-Εγγραφές
09:30 – 10:00 Έναρξη συνεδρίου – Χαιρετισμοί χορηγών και διοργανωτών
10:00 – 11:00 Πρώτη Ενότητα

Γενετικό υλικό και καλλιεργητικές τεχνικές στο κεράσι
Παρουσίαση θεμάτων σχετικά με τις νέες ποικιλίες των κερασιών και ποιες από αυτές έχουν καλλιεργητικό και εμπορικό ενδιαφέρον. Οι νέες τάσεις στο κλάδευμα και στις φυτεύσεις, αλλά και πολλά θέματα γύρω από το πολλαπλασιαστικό υλικό θα ολοκληρώσουν την πρώτη ενότητα.

Ομιλητές:
• Carlos María Gil García (Ισπανία)
• Davide Neri (Ιταλία)
• Ευάγγελος Γκλαβάκης (Ελλάδα)

11:00 – 11:30 Διάλειμμα για καφέ

11:30 – 12:45 Δεύτερη Ενότητα

Φυτοπροστασία και θρέψη. Οι βάσεις για μια ποιοτική παραγωγή
Κορυφαίοι ομιλητές πρωτοπόρων εταιρειών του γεωργικού τομέα θα αναπτύξουν τις επιπτώσεις που έχει η θρέψη στην καρποφορία των δένδρων αλλά και στην ποιότητα των καρπών. Επίσης, θα παρουσιαστούν όλα τα νέα προϊόντα που αφορούν τη φυτοπροστασία της κερασιάς.

Ομιλητές:
• Mike Stoker (Ηνωμένο Βασίλειο)
• Tore Frogner (Νορβηγία)
• Μάνος Χαρκιολάκης (Ελλάδα)
• Νίκος Βουδούρης (Ελλάδα)

12:45 – 13:00 Ερωτήσεις

13:00 – 13:45 Διάλειμμα

13:45 – 14:15 Τρίτη Ενότητα

Η έρευνα στο κεράσι
Η επιστήμη και η έρευνα δίνουν τα χέρια και συνεργάζονται για να προσδιορίσουν το αύριο του κερασιού στην Ευρώπη μέσω καινοτόμων προγραμμάτων.

Ομιλητές:
• Αθανάσιος Μολασιώτης (Ελλάδα)
• Παναγιώτης Χατζηνικολάου (Ελλάδα)

14:15 – 14:30 Ερωτήσεις

14:30 – 16:30 Διάλειμμα για φαγητό

16:30 – 17:45 Τέταρτη Ενότητα

Το κεράσι στις διεθνείς αγορές. Νέες τεχνολογίες και καινοτόμα προϊόντα στη διαλογή και τη συσκευασία του κερασιού
Η παραγωγή φτάνει στις διεθνείς αγορές. Καταναλωτικές συμπεριφορές, τιμές, αλλά και παρουσιάσεις τεχνολογικών προϊόντων γύρω από τη διαλογή και τη συσκευασία, που ανεβάζουν κατακόρυφα την προστιθέμενη αξία στα κεράσια.

Ομιλητές:
• Mario Njavro (Κροατία)
• Luca Montanari (Ιταλία)
• Amnon Sandman (Ισραήλ)

17:45 – 18:45 Πέμπτη Ενότητα

Η νέα σεζόν του κερασιού στην Ευρώπη
Εκτιμήσεις για τα ποιοτικά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της σεζόν 2015 των κερασιών σε Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία και Ιταλία. Η συγκεκριμένη ενότητα θα μεταδοθεί ζωντανά από διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα.

Ομιλητές:
• Εκπρόσωπος Ελλάδας
• Εκπρόσωπος Τουρκίας
• Εκπρόσωπος Ισπανίας
• Εκπρόσωπος Ιταλίας

18:45 – 20:00 Τέλος του συνεδρίου – Ποτό/Κοκτέιλ

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
10:00 – 14:00
Ξενάγηση ομιλητών και συνέδρων σε πρότυπα αγροκτήματα κερασιών και συσκευαστηρίων.

Συζήτηση και ερωτήσεις


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Αθανάσιος Μολασιώτης (Ελλάδα)

Η διαχείριση και η ανάπτυξη της έρευνας του κερασιού στην Ελλάδα: Ζητήματα και επιλογές

Ο Αθανάσιος Μολασιώτης εργάζεται από το 2011 ως Επίκουρος Καθηγητής Δενδροκομίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, συμμετέχει σε 6 εθνικά προγράμματα που αφορούν στην επιστήμη της Δενδροκομίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (Ε.Ε.Ε.Ο.). Επίσης, είναι ο εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή δράση EU COST FA1104, που αφορά στην «Αειφόρο παραγωγή υψηλής ποιότητας κερασιών για την Ευρωπαϊκή αγορά». 


Παναγιώτης Χατζηνικολάου (Ελλάδα)

Προτεραιότητες στην έρευνα και την καινοτομία στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 στην πλατφόρμα της Αγροδιατροφής

Ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου είναι Προϊστάμενος στη Διεύθυνση Υποστήριξης Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Επίσης, είναι υπεύθυνος για το στρατηγικό σχεδιασμό και προγραμματισμό στην Έρευνα και την Καινοτομία στον τομέα της Αγροδιατροφής, για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Είναι ο εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020" (Horizon 2020) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Carlos María Gil García (Ισπανία)

Καινοτομία στον πολλαπλασιασμό και στις ποικιλίες κερασιάς

Ο Carlos María Gil García είναι ιδρυτικό μέλος και Τεχνικός Διευθυντής της ισπανικής εταιρείας Agro 21 S.L., που ειδικεύεται στα γεωργικά εφόδια και στη συμβουλευτική για την αγροτεχνολογία και τη μετασυλλεκτική συμπεριφορά των γεωργικών προϊόντων. Παράλληλα, εργάζεται και ως εκπαιδευτής πεδίου διαχείρισης οπωρώνων σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας. Το 2001 ίδρυσε την Επαγγελματική Ένωση Αγροτών Επιχειρηματιών της Δεξιάς Όχθης της Κοιλάδας του Ποταμού Έβρου στην Καταλονία (AEAMDE), της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος επί 8 συναπτά έτη. 


Davide Neri (Ιταλία)

Κλάδευμα και διαμόρφωση κόμης σε πυκνές φυτεύσεις κερασιών: μια φυσιολογική προσέγγιση
Ο Davide Neri είναι Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φρούτων (CRA-FRU) στη Ρώμη και Αναπληρωτής Καθηγητής Δενδροκομίας στο Πολυτεχνείο Μάρκε της Ανκόνα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στον πολλαπλασιασμό των φυτών, στο κλάδευμα και τη διαμόρφωση των δένδρων και την αξιολόγηση του γενετικού υλικού. Επίσης, εργάστηκε ως συντονιστής ομάδας εργασίας για τη φυσιολογία της φράουλας στην Ευρωπαϊκή Δράση COST 386 «Ολοκληρωμένη παραγωγή μικρών καρπών». 


Mario Njavro (Κροατία)

Διαχείριση της αλυσίδας αξίας του κερασιού

Ο Mario Njavro εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ στην Κροατία. Είναι επικεφαλής του Τμήματος Διοίκησης και Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ από το 2009. Εκτός από τη διδασκαλία, ο Mario Njavro ασχολείται με την έρευνα και τη συμβουλευτική για εθνικούς και διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ο εθνικός αντιπρόσωπος της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Δράση EU COST FA1104, που αφορά στην «Αειφόρο παραγωγή υψηλής ποιότητας κερασιών για την Ευρωπαϊκή αγορά». 


Amnon Sandman (Ισραήλ)

Σακούλες τροποποιημένης ατμόσφαιρας τύπου X-TEND της StePac για τη διατήρηση κερασιών
Ο Amnon Sandman είναι από το 2003 ο Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας StePac LA. Ltd με έδρα το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνος για την εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις, το μάρκετινγκ και την τεχνική υποστήριξη. 


Μάνος Χαρκιολάκης (Ελλάδα)

Ολοκληρωμένες λύσεις Φυτοπροστασίας στο κεράσι, από την Bayer CropScience

Ο Μάνος Χαρκιολάκης εργάζεται στην Bayer CropScience ως υπεύθυνος Crop Manager των δενδρωδών καλλιεργειών. Ταυτόχρονα είναι Product Manager σημαντικών εντομοκτόνων, μεταξύ των οποίων και το καινοτόμο Movento®, προερχόμενο από την ομάδα των Κετοενολών, καθώς και των νέων δυναμικών μυκητοκτόνων, όπως το Flint®max. 


Mike Stoker (Ηνωμένο Βασίλειο)

Επαρκής θρέψη των κερασιών

Ο Mike Stoker είναι Υπεύθυνος για την εμπορική καλλιέργεια των οπωροφόρων στην εταιρεία Yara. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 εργάστηκε ως Γεωπόνος και από το 2000 εργάστηκε στη Phosyn (Yara), ασχολούμενος με την εμπορική καλλιέργεια των οπωροφόρων. Από το 2010 και μετέπειτα, ο ρόλος του στη Yara αφορά τις τεχνικές της ανόργανης θρέψης των οπωροφόρων και γενικότερα των οπωροκηπευτικών. 


Νίκος Βουδούρης (Ελλάδα)

Luna® Λιγότερες απώλειες – Μεγαλύτερη παραγωγή (LessWaste – MoreProduce)

Ο Νίκος Βουδούρης είναι γεωπόνος, στέλεχος της Bayer CropScience από το 2002 και εργάζεται στη θέση του Crop Manager για τις καλλιέργειες των Κηπευτικών και του Αμπελιού. Επίσης είναι Product Manager αρκετών μυκητοκτόνων, μεταξύ αυτών και της ομάδας των προϊόντων με το εμπορικό όνομα Luna®, καθώς και της νέας σειράς προϊόντων Φυσικής Προέλευσης, όπως το Serenade®Max. 


Tore Frogner (Νορβηγία)

Η επίδραση του ασβεστίου στην ποιότητα των φρούτων

Ο Tore Frogner εργάζεται ως ειδικός στη βιομηχανία των λιπασμάτων για λογαριασμό της Yara International. Έχει σημαντικό υπόβαθρο στη βιομηχανία των λιπασμάτων και έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις στην αγροτική παραγωγή και την ανάπτυξη σχετικών προϊόντων. Ασχολείται ενεργά με την ανάπτυξη εξειδικευμένων προϊόντων ανόργανης θρέψης, όπως τα YaraLiva, YaraMila NPK. 


Ευάγγελος Γκλαβάκης (Ελλάδα)

Νέες τάσεις στην κερασοκαλλιέργεια

Ο Ευάγγελος Γκλαβάκης είναι τεχνικός διευθυντής στην εταιρεία Φυτά Γκλαβάκη, που ασχολείται με το πολλαπλασιαστικό υλικό δενδρωδών καλλιεργειών τα τελευταία 35 χρόνια. Η Φυτά Γκλαβάκη εκτός από την παραγωγή φυτών εμπλέκεται τα τελευταία χρόνια και σε προσπάθειες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Παράλληλα, συμμετέχει ως εξωτερικός συνεργάτης στην I.CONSHARE, εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών αποκλειστικά για επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με έντονη παρουσία στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια.


Luca Montanari (Ιταλία)

Ηλεκτρονική διαλογή και συσκευασία κερασιού: πώς η τεχνολογία έχει συμβάλει στη βελτίωση της βιομηχανίας του κερασιού σε όλον τον κόσμο

Ο Luca Montanari είναι Αντιπρόεδρος και Εμπορικός Διευθυντής της ιταλικής εταιρείας UNITEC. καινοτόμες μετα-συλλεκτικές τεχνολογίες διαλογής και συσκευασίας φρούτων. Παράλληλα, συμμετέχει σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής από το 1998. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες για καινοτόμες μετα-συλλεκτικές τεχνολογίες διαλογής και συσκευασίας φρούτων.

http://www.froutonea.gr/gr/reportaz/diethnes-sunedrio-kerasiou-20152


Στη Θεσσαλονίκη το 1ο Διεθνές Συνέδριο Κερασιού θα πραγματοποιηθεί , 24-25 Απριλίου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: