ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Άδειες λειτουργίας πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.Προσοχή: σε κάποιες πηγές του διαδικτύου και με αφορμή την προθεσμία έκδοσης αδειών σύμφωνα με το Ν. 4056, αναπαράγονται κάποιες πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι άδειες εγκατάστασης εκδίδονται με την προσκόμιση (δεν αναφέρεται που) απλής φωτοτυπίας ταυτότητας, φωτογραφιών του σταύλου και λίγων άλλων απλών δικαιολογητικών. Επειδή πρόκειται για παραπληροφόρηση οφείλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση. 

Η άδεια λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας – ή άδεια εγκατάστασης όπως αποκαλείται πλέον σύμφωνα με το Νόμο 4056/2012 - είναι η διοικητική πράξη με την οποία εξασφαλίζουμε ότι η μονάδα μας λειτουργεί νόμιμα. Όπως γνωρίζουμε αποτελεί μια από τις συμβατικές υποχρεώσεις των Νέων Αγροτών που εντάχθηκαν σε σχέδια Ζωικής Παραγωγής. Γενικότερα όμως κάθε μονάδα η οποία έχει ενταχθεί σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα επιδότησης πρέπει υποχρεωτικά να έχει άδεια ώστε να ολοκληρώνει επιτυχώς την επένδυσή της και να λαμβάνει στο ακέραιο τις επιδοτήσεις χωρίς προβλήματα. Επίσης η καταβολή όλων των αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων (βιολογική, εξισωτική κ.ά.), αλλά ακόμη και η δήλωση ΟΣΔΕ θα απαιτούν πλέον την ύπαρξη άδειας εγκατάστασης.

Η άδεια εγκατάστασης για να είναι έγκυρη πρέπει να εκδίδεται στο όνομα του τωρινού κτηνοτρόφου - χρήστη του σταύλου, για τον αριθμό των ζώων που εκτρέφει και με βάση την πρόσφατη νομοθεσία. Ισχύουν και παλιές άδειες από τους Δήμους αλλά υπό προϋποθέσεις και για συγκεκριμένα είδη εκτροφών.

Για την έκδοση άδειας εγκατάστασης απαιτείται να γίνει αίτηση στην οικεία Δ/ση Αγροτικής Οικονομίας. Τα δικαιολογητικά είναι τεχνικά και χρειάζεται η συμμετοχή γεωτεχνικού για να ολοκληρωθεί. Αυτά είναι - μεταξύ άλλων - τοπογραφικό, σχέδια του σταύλου, έκθεση γεωτεχνικού συμβούλου με πλήρη περιγραφή της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης κ.ά. 


Δημήτρης Σγούρος
Γεωπόνος M.L.A.
Μελετητής

http://agrotes.eu/index.php/arthra/item/709-adeies-leitourgies
Άδειες λειτουργίας πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: