Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Νεραγκούλα & Γκαζάνια: τα φυτά της πρώιμης Άνοιξης


Η Άνοιξη είναι η εποχή που διαδέχεται έναν κρύο και σκληρό Χειμώνα, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει συνεχώς, τη φύση να αναγεννάται και ως εκ τούτου τη ψυχική μας διάθεση να αλλάζει, να βελτιώνεται προς το καλύτερο. Τα λουλούδια και τα ανοιξιάτικα φυτά είναι και πολυάριθμα και ποικίλα, ξεκινώντας από τα απλά εποχιακά, τις πετούνιες και τους κατηφέδες, μέχρι τα οπωροφόρα, τα κωνοφόρα και τα εσπεριδοειδή. 

Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν και δύο είδη που εμφανίζονται πρώιμα, αλλά διατηρούν την ανθοφορία και την ομορφιά τους για όλο το διάστημα του καλοκαιριού και ίσως εως τις αρχές του φθινοπώρου. Πρόκειται για την νεραγκούλα και την γκαζάνια, δύο φυτά με παρόμοια ανάπτυξη, διαφορετικά σε φύλλωμα, αλλά ίδια σε πλούσια και διαρκή ανθοφορία. 

Η νεραγκούλα, φυτό πολυετές με πυκνό καταπράσινο φύλλωμα και όμορφα, πολύχρωμα και ολοστρόγγυλα λουλούδια, παρουσιάζει εκπληκτική αντοχή στο κρύο, για αυτό τον λόγο μπορεί και να φυτευτεί και το φθινόπωρο, χωρίσ ιδιαίτερο πρόβλημα. Τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού όμως, επειδή οι ανάγκες για νερό αυξάνονται και η ηλιοφάνεια είναι καταλυτική για την ανάπτυξη των φυτών και των λουλουδιών, η νεραγκούλα δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, με αποτέλεσμα κάποια από τα φύλλα της να κιτρινίζουν, από το υπερβολικό πότισμα ίσως, και το φυτό να δίνει την νετύπωση οτι κινδυνεύει να μαραθεί. 

Συνεπώς η μεταγλάστρωση της νεραγκούλας είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται με ελαφρόπετρα ή φλούδα πεύκου και κανονικό σε σύνθεση χώμα, για άριστη αποστράγγιση. Επίσης απαραίτητη είναι και η λίπανση του φυτού για εξασφάλιση της ανθοφορίας του, σε τακτά μηνιαία διαστήματα για ολόκληρη την Άνοιξη και τους πρώτους μήνες του φθινοπωρου. 

Απίθανη είνα η χρωματική παλέτα που καλύπτει και μόνο για αυτούς τους συνδυασμούς αξίζει να την προτιμήσετε στο μπαλκόνι και τον κήπο σας.

Η γκαζάνια, φυτό εξίσου πολυετές με το προηγούμενο, αλλά σκληρότερο σε αντοχή και με σκουρότερο χρώμα φυλλώματος, είναι πολύ γνωστό και δημοφιλές ανάμεσα στα ανοιξιάτικα λουλούδια. Από τους -5 εως τους 35 βαθμούς πάνω από το μηδέν και για 6 ολόκληρους μήνες, η γκαζάνια αναπτύσσεται γρήγορα, εύκολα και ανθίζει πλουσιοπάροχα προσφέροντας μεγάλοανθή πορτοκαλοκόκκινα και βυσσινί λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας.

Η μακρά περίοδος ανθοφορίας της επιτείνεται και με την κοπή των λουλουδιών που μαραίνονται, για να αποκτήσει το φυτό περισσότερη δύναμη, αλλά και με τη χρήση λιπάσματος που εφαρμόζεται μηνιαία και σε συγκεκριμένες δόσεις μέχρι και το φθινόπωρο, με μια διακοπή το καλοκαίρι, λόγω υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών. 

Ιδανική για σημεία με χαμηλή ποώδη βλάστηση, έχει το πλεονεκτημα οτι ακόμα και αν εξαφανιστεί τελείως με το κρύο, ξαναεμφανίζεται πιο ζωηρή την Άνοιξη με ακόμα πιο έντονο φύλλωμα και λουλούδι. Το μοναδικό της μειονέκτημα βρίσκεται στο γεγονός οτι τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες που όλοι απολαμβάνουν λίγη δροσιά στο κήπο ή τη βεράντα τους, τα άνθη της γκαζάνιας πσραμένουν κλειστά, στερόντας την ομορφιά τους από τον οποιοδήποτε μέχρι το επόμενο πρωί.

https://www.facebook.com/agrotisspitisou?fref=nf

Νεραγκούλα & Γκαζάνια: τα φυτά της πρώιμης Άνοιξης Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: