ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΕ ΕΥΒΟΙΑΣ -ΔΑΟΚ - ΘΕΜΑ: «Επίκαιρες ανοιξιάτικες προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας»ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
                                                                                                                Χαλκίδα 27-3-2015 
                                                                                                        Αρ. Πρωτ.: 41110/3809

ΤΜΗΜΑ : ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΠΟΙΟΤ. ΕΛΕΓΧΟΥ

ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ: Λ. Χαϊνά 93- 341 00 Χαλκίδα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Κωνσταντίνος. Τζελάς
ΤΗΛ.: 22213 53920
FAX : 2221353955
e-mail: tzelas.k@evia.pste.gov.gr

                                                                                                                Προς ως Π.Δ.


ΘΕΜΑ: «Επίκαιρες ανοιξιάτικες προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας»

ΑΜΠΕΛΙ

Φόμοψη.

Κατά το φετινό κλάδεμα πολλοί παραγωγοί μας ενημέρωσαν ότι παρατήρησαν ορισμένες κληματίδες να έχουν χρώμα σταχτί ή λευκό εξωτερικά με μαύρα μικρά στίγματα ,ενώ εσωτερικά ήταν κούφιες. Τα συμπτώματα οδηγούν στη Φόμοψη,με το χαρακτηριστικό σύμπτωμα στη νεαρή βλάστηση τη κηλίδωση που εμφανίζεται στα πρώτα μεσογονάτια, στη συνέχεια ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν επιμήκεις ή στρογγυλές καστανές νεκρωτικές κηλίδες που στη συνέχεια γίνονται επιφανειακές ρωγμές. Τα ίδια συμπτώματα εμφανίζονται στο μίσχο των φύλλων καθώς και στη ράχη των σταφυλιών.

Ο μύκητας βρίσκεται στις προσβεβλημένες κληματίδες και με τις βροχές μεταφέρεται στους νέους ευπαθείς βλαστούς. Βροχές και υψηλή υγρασία ευνοούν την ασθένεια.

Αντιμετώπιση.

Εκεί που παρατηρήθηκαν τα πιο πάνω συμπτώματα αλλα και για προληπτικούς λόγους, θα χρειασθούν (δύο) 2 ψεκασμοί με εγκεκριμένα γεωργ. φάρμακα .Ο πρώτος με την έξοδο των φύλλων(πράσινη κορυφή) και ο δεύτερος με την εμφάνιση των σταφυλιών(3-4 φύλλα) .

Επίσης κατά το βλαστολόγημα όπως κ. στο κλάδεμα απαραίτητο να αφαιρούνται οι κληματίδες με πρόβλημα και να καταστρέφονται με ασφαλή φυτοϋγειονομικό τρόπο(κάψιμο) . 

Ωϊδιο.

Κατά τη περσινή χρονιά στο Νομό μας, το Ωϊδιο προκάλεσε σημαντικές ζημιές με ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του σταφυλιού .

Ο μύκητας ,τη περίοδο αυτή βρίσκεται στα μάτια της βάσης της κληματίδας και αρχίζει να δραστηροποιείται με τη βλάστηση του αμπελιού και την άνοδο της θερμοκρασίας .

Η πρώτη επέμβαση θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την παραπέρα εξέλιξη της ασθένειας, και πρέπει να εφαρμόζεται στο στάδιο εμφάνισης των σταφυλιών (3-4 φύλλα) με εγκεκριμένα γεωργ. φάρμακα. Υπάρχουν αρκετές δραστικές ουσίες για την αντιμετώπιση Ωϊδίου ,με την πιο συνηθισμένη το Θειάφι η αποτελεσματικότητα του οποίου εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες( Υψηλές θερμοκρασίες -βροχοπτώσεις).Εχει άριστη δράση σους 25-30 βαθμ. ,ενώ μειώνεται σε θερμοκρασίες κάτω των 18 βαθμ.και σε ανώτερες των 30 μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.Το βρέξιμο θειάφι εφαρμόζεται προληπτικά ενώ η σκόνη επίπασης θεραπευτικά. Σε ευαίσθητα φαινολογικά στάδια του φυτού και σε αναμενόμενες βροχές οι επεμβάσεις συμπληρώνονται με δραστικές ουσίες με διασυστηματική –διελασματική δράση καθώς και επιμελημένο βλαστολόγημα.

ΕΛΙΑ

Κυκλοκόνιο

Κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός κυκλικών κηλίδων στην πάνω επιφάνεια των φύλλων με χρώμα τεφροκαστανό στο κέντρο, που περιβάλλεται από καστανόμαυρες ζώνες (μάτια παγωνιού). Στην έντονη προσβολή προκαλείται ολοσχερής φυλλόπτωση και εξασθένιση του δέντρου.

Κατά τη φετινή περίοδο υπήρξε έξαρση του Κυκλοκόνιου σε αρκετές περιοχές του Νομού μας. Η καταπολέμηση του Κυκλοκόνιου βασίζεται στην εφαρμογή δύο προληπτικών ψεκασμών με εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα . Προϋπόθεση στα δένδρα να έχει γίνει το απαραίτητο κλάδεμα.

Ο πρώτος εφαρμόζεται αρχές φθινοπώρου (πριν τις φθινοπωρινές βροχές) και είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της ασθένειας, ειδικά στις περιοχές που υπήρξε ιστορικό της ασθένειας κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο ή και σε ελαιώνες που βρίσκονται σε υγρές περιοχές. Συνιστάται επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα ή βορδιγάλειο πολτό 1% .Επειδή τη περίοδο αυτή πλησιάζει η συγκομιδή του καρπού, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επέμβαση όσων αφορά τη τήρηση των ημερών αναμονής πριν τη συγκομιδή ,που για το θειικό χαλκό είναι 15 ημέρες για το υδροξείδιο του χαλκού 21 ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή.

Ο δεύτερος εφαρμόζεται νωρίς την άνοιξη με βορδιγάλειο πολτό και σε περιπτώσεις αρχικής μόλυνσης με γεωργικά φάρμακα της ομάδας των στρομπιλουρινών.

ΒΕΡΥΚΟΚΙΑ-ΚΕΡΑΣΙΑ-ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ.

Μονίλια.

Η Μονίλια ή Φαιά σήψη προσβάλει τόσο τα πυρηνόκαρπα οσο και τα μηλοειδή προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα δένδρα ,ειδικά όταν κατά τη περίοδο της ανθοφορίας επικρατούν βροχοπτώσεις , υψηλή σχ.υγρασία . Η ασθένεια προκαλεί αποξήρανση και νέκρωση ανθέων, φύλλων, κλαδίσκων και κλάδων καθώς και σήψη των καρπών.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στα άνθη την εποχή αυτή ,τα οποία παίρνουν χρώμα καστανό, μέχρι βαθύ καστανό ,μαραίνονται, ξηραίνονται και παραμένουν πάνω στο δένδρο για μεγάλο χρονικό διάστημα .Η προσβολή εξαπλώνεται γρήγορα στους κλαδίσκους που εμφανίζουν μικρά έλκη κ. εκκρίνουν κόμμι .Οι καρποί προσβάλλονται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και η μόλυνση μπορεί να προέλθει είτε μέσω του άνθους είτε από πληγές.

Αντιμετώπιση .

Πρώτο μέτρο αντιμετώπισης είναι η αφαίρεση των προσβλημένων βλαστών ή καρπών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου και καταστροφή με φωτιά.

Η εργασία αυτή βοηθάει στη μείωση των προσβολών και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των γεωργ.φαρμάκων.

Συνιστώνται τρείς ψεκασμοί :

α) κατά την έκπτυξη των οφθαλμών (πράσινη κορυφή)
β) στη λευκή ή ρόδινη κορυφή.
γ) στη πλήρη άνθιση .

Χρησιμοποίηση χαλκούχων μόνο στους δύο πρώτους ψεκασμούς (στη Ροδακινιά τα χαλκούχα δεν επιτρέπονται ) .Σε βροχερό και υγρό καιρό απαιτείται μια εφαρμογή με διασυστηματικό ή διελασματικό μυκητοκτόνο για προστασία του άνθους καθώς και τον περιορισμό των μολυσμάτων στους προσβλημένους ιστούς.

ΣΚΛΗΡΟ ΣΤΑΡΙ.

Οι παραγωγοί σκληρού σταριού να ελέγχουν τακτικά τα σταροχώραφα για τυχόν προσβολές από το σύμπλοκο της κηλιδώσεως των φύλλων του σταριού (πρωϊμη σεπτορίαση-σεπτορίαση-πυρηνοφόρα) .

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται στα κατώτερα φύλλα του σταριού ,δημιουργούνται κηλίδες καστανές στα φύλλα με σκούρα περίμετρο και περιβάλλονται από μια ζώνη χλωρωτική και στη συνέχεια νεκρώνονται .Τα ίδια συμπτώματα παρατηρούνται αργότερα στο στέλεχος και στο στάχυ ,όπου οι κόκκοι γίνονται λισβοί ,προκαλώντας ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση .Παραγωγοι που εντοπίζουν τέτοια συμπτώματα να επικοινωνούν με την υπηρεσία μας για ενδεχόμενη αντιμετώπιση
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝ/ΚΗΣ
ΑΝΤ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Κτηνίατρος με βαθμό ΑΠίνακας διανομής
  1. Οινοποιητικούς & Αγροτικούς Συν/σμούς
  2. ΕΑΣ Εύβοιας & Παραρτήματα αυτής- Έδρες τους
  3. Αγροτικούς Ελαιουργικούς Συνεταιρισμούς
Λουκισίων, Ενορίας, Κύμης, Ιστιαίας. Έδρες
τους
  1. Δήμους Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. Έδρες τους
  2. Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. Έδρες τους.
  3. Γραφείο Τύπου Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. Ενταύθα

ΚΟΙΝ.: 1. Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη κ.Φ.Σπανού
2.Γεν.                           2. Γραφείο Γενικού Δ/ντή κ. Σ. Τσελά

ΔΗΜΟ ΝΗΛΕΩΣ
340 10 Αγία Άννα
Fax: 22270 61115

ΚΟΙΝ. : α. ΕΑΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
341 00 Χαλκίδα
Fax: 2221085235
β. ΕΑΣ Μαντουδίου
Fax: 22270 22500
γ. Κ.Γ.Α. Ιστιαίας
Fax: 22260 52232
δ. Γ.Γ.Α. Λίμνης
Fax: 22270 31459
ε. Κ.Γ.Α. Μαντουδίου
Fax: 22270 22060


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΕ ΕΥΒΟΙΑΣ -ΔΑΟΚ - ΘΕΜΑ: «Επίκαιρες ανοιξιάτικες προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:15 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: