ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι Δανοί, οι Γερμανοί & οι Κινέζοι οι «πρωταγωνιστές» παραγωγής αιολικής ενέργειας στον κόσμο


Η δανέζικη επιχείρηση Vestas εξακολουθεί να καταλαμβάνει τον τίτλου του κορυφαίου κατασκευαστή ανεμογεννητριών στον κόσμο για το 2014, εγκαθιστώντας εξοπλισμό αιολικής ενέργειας ισχύος άνω των 6.5053 MW.

Σύμφωνα με στοχεία της GlobalData, τη δεύτερη θέση κατέλαβε η γερμανική Siemens, η οποία αναρριχήθηκε τρεις ολόκληρες θέσεις έναντι του 2013, εγκαθιστώντας ανεμογεννήτριες ισχύος 4.990 MW, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί η κινεζική Xinjiang Goldwind Science & Technology με εξοπλισμό ισχύος 4.728 MW.

Όπως αναφέρει στην κατάταξη της η GlobalData, παρότι η Siemens αποτελεί τον κορυφαίο εγκαταστάτη ανεμογεννητριών στον Καναδά, η Goldwind κατάφερε να αναδειχθεί ο «ηγέτης» της αγοράς της Ασίας.


Την επανεμφάνισή τους στη λίστα «Original Equipment Manufacturers (OEM)» της GlobalData έκανε η General Electric Power & Water, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση, με αιολικά ισχύος 4.589 MW για το 2014. Η αμερικανική εταιρεία ήταν κορυφαία στη λίστα των κατασκευαστών το 2012, ωστόσο εξαφανίστηκε από την πρώτη πεντάδα το 2013 λόγω μείωσης της νέα αιολικής ισχύος στις ΗΠΑ.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η γερμανική Enercon GmbH η οποία το 2014 εγκατέστησε ανεμογεννήτριες 3.735 MW. Όσο για την ινδική Suzlon Energy, η οποία το 2013 είχε πλασαριστεί στην πέμπτη θέση, το 2014 κατέλαβε μόλις την δέκατη θέση με εξοπλισμό ισχύος 1.855 MW.

Προσέλκυση επενδύσεων
Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι οι πλέον ανεπτυγμένες και ώριμες ανανεώσιμες πηγές που συχνά λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους και ειδικά ως προς την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

Τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν σαφές το προβάδισμα των αιολικών σε όλα τα επίπεδα: χαμηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, περισσότερα εγκατεστημένα Μεγαβάτ, πιο εκτεταμένη γεωγραφική διασπορά. Τα τελευταία χρόνια, η ηλιακή ενέργεια έκλεισε σε μεγάλο βαθμό την ψαλίδα ως προς το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής και αναμένεται να γίνει η φθηνότερη ΑΠΕ στα χρόνια που έρχονται.

Η αιολική ενέργεια εξακολουθεί να γίνεται φθηνότερη, ωστόσο όχι με τόσο ταχείς ρυθμούς όσο η ηλιακή: η κατασκευή ακόμα μεγαλύτερων ανεμογεννητριών στο μέλλον θα είναι δυσκολότερη υπόθεση από την ανάπτυξη φθηνότερων και αποδοτικότερων φωτοβολταϊκών κυψελών.

Όσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από την επιβράδυνση του 2013, η αιολική ενέργεια έλαβε νέα ώθηση το 2014 με 51,48 νέα Γιγαβάτ, 44% περισσότερα από τη νέα εγκατεστημένη ισχύ του 2013.

Η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 369.553 Μεγαβάτ. Είναι εντυπωσιακό ότι χρειάστηκαν περίπου τέσσερεις δεκαετίες για να φτάσουμε σε αυτή την ισχύ, αλλά μόνο το 2014 εγκαταστάθηκε το 14% του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι αν οι ρυθμοί αύξησης της αιολικής ισχύος παραμείνουν σταθεροί, το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος θα διπλασιαστεί σε επτά χρόνια.

imerisia.gr
Οι Δανοί, οι Γερμανοί & οι Κινέζοι οι «πρωταγωνιστές» παραγωγής αιολικής ενέργειας στον κόσμο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: