ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το γάλα καμήλας ...


Αν η έρευνα για τη μείωση των κρουσμάτων διαβήτη και της στεφανιαίας νόσου, αποδώσει καρπούς τότε το σίγουρο είναι πως το γάλα καμήλας θα βρει το δρόμο που του ταιριάζει στην αγορά, ειδικά για ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας.

Το γάλα καμήλας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η εκτροφή καμηλών είναι κυρίως για ζώο μεταφοράς ή εκτροφής για φαγητό (παστουρμάς καμήλας) και όχι για ζώο εκτροφής για παραγωγή γάλακτος. Κοστίζει περίπου 12.000 δολάρια ν΄ αγοράσει κάποιος μια θηλυκή καμήλα, έτοιμη δηλαδή προς αναπαραγωγή και περίπου 5.000 δολάρια ένα μωρό. Οι αρσενικές καμήλες προσφέρονται περισσότερο για μαλλί.


Όταν μια αγελάδα στην Αμερική δίνει 6 ή 7 λίτρα γάλα η καμήλα δίνουν ένα γαλόνι γάλα. Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί πως το γάλα καμήλας έχει περισσότερη βιταμίνη C, αντιβακτηριακές ιδιότητες, αντι-ικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Παρ΄ όλα αυτά δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα άδεια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας στις ΗΠΑ για την αγορά του συγκεκριμένου γάλακτος. Η μελλοντική αξί του γάλακτος καμήλας, μέσω της παγκόσμιας βιομηχανίας δεδομένου ότι μπορεί να συνδεθεί με λειτουργικά τρόφιμα ανέρχεται στα 10 δις δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου.


Ήδη σε χώρες ασιατικές κυκλοφορεί σε συσκευασία μπουκαλιού ή σε σκόνη γάλα καμήλας στο Πακιστάν, Καμερούν κ.ά. το οποίο είναι δυσεύρετο.

Οι καμήλες είναι ένα από τα ζώα που προσφέρουν τα πάντα στον άνθρωπο: Ζώα μεταφορικά, το κρέας τους τρώγεται, το δέρμα τους αξιοποιείται, το γάλα τους πίνεται ή χρησιμοποιείται στη σαπωνοποιία, για την δημιουργία γιαουρτιού ή τυριού ενώ το μαλλί προσφέρεται για ζεστά υφάσματα, μπότες ιππασίας, καπέλα, βιομηχανικές χρήσεις κ.ά. Ήδη μια εταιρία έχει προχωρήσει στην παρασκευή σοκολάτας από γάλα καμήλας.


Το κρέας καμήλας που είθισται στην Αυστραλία είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε λιπαρά. Μάλιστα, έχουν ιδρυθεί κι εταιρίες, όπως η Ινδουιστική Διατροφή Ζώων, που είναι πιστοποιημένη και πέρα από την παραγωγή ζωοτροφών για τα συνηθισμένα είδη εκτροφής: πουλερικά, βοοειδή κ.ά. φροντίζουν μεταξύ άλλων και για την εκτροφή ζώων, όπως οι καμήλες με βιταμίνες, μέταλλα κι ιχνοστοιχεία.

http://agrocosmos.com/
Το γάλα καμήλας ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: