ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Incofruit-Hellas: Τα προϊόντα της ΕΕ πληρούν τα Ανώτατα Όρια Καταλοίπων Φυτοφαρμάκων σχεδόν 100% σε αντίθεση με τα εισαγόμενα (5,7%)


Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της έκθεσης της EFSA, το 97,4% των δειγμάτων ήταν κάτω από τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων τους, ενώ το 54,6% εντελώς ελεύθερα από οποιοδήποτε ίχνος ανιχνεύσιμο φυτοφαρμακων. 

Σχεδόν εκατό τοις εκατό των προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι συμβατά με τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (MRLs), σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ).
Σύμφωνα με την ανάλυση από την EFSA, το 97,4% των δειγμάτων ήταν κάτω από τα ΑΟΚ τους, εξ αυτών στο 54,6% υπήρξε ελεύθερο υπολειμμάτων και δεν ανιχνεύθηκε ούτε ίχνος χημικών ουσιών.

Η έκθεση για το 2013, βασίζεται στην ανάλυση 80.967 δειγμάτων σε σειρά γεωργικών προϊόντων και στον έλεγχο 685 διαφορετικών φυτοφαρμάκων που πραγματοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ συν την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

Υψηλότερη συχνότητα στα εισαγόμενα 

Εν αντιθέσει στο 5,7% των εισαχθέντων προϊόντων από τρίτες χώρες ανευρέθηκαν να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων που υπερβαίνουν το ΑΟΚ, σε σύγκριση με το 1,4% για τα προϊόντα στην ΕΕ.

Για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, 8.270 δειγμάτων συνολικά ελέγχθηκε.

Οι εκτιμήσεις από τα αποτελέσματα της διατροφικής έκθεσης υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι, η παρουσία των υπολειμμάτων που βρίσκονται στα τρόφιμα που καλύπτονται από τα προγράμματα επιτήρησης της ΕΕ είναι απίθανο να έχει επίδραση στη μακροπρόθεσμη υγεία των καταναλωτών. Η πιθανότητα έκθεσης σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα προϊόντα τροφίμων που καλύπτονται από το πρόγραμμα που συντονίζεται από την ΕΕ, το όριο που υπερβαίνει την τοξικολογική βραχυπρόθεσμη έκθεση που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, είναι χαμηλή.

«Από τα αναλυτικά αποτελέσματα της έκθεσης προκύπτει ότι τα φρούτα και λαχανικά που παράγονται στην ΕΕ, αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα, είναι από τα ασφαλέστερα», σημειώνει σε δήλωσή του ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT- HELLAS Γιώργος Πολυχρονάκης.

http://www.froutonea.gr/gr/reportaz/futofarmaka-frouta-laxanika
Incofruit-Hellas: Τα προϊόντα της ΕΕ πληρούν τα Ανώτατα Όρια Καταλοίπων Φυτοφαρμάκων σχεδόν 100% σε αντίθεση με τα εισαγόμενα (5,7%) Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: