ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΠΑΣΕΓΕΣ: Τρέμουν απώλεια εσόδων από το ΟΣΔΕ οι συνεταιρισμοί


Για έλλειμμα στρατηγικής και σχεδίου δράσης ανάπτυξης του αγροτικού τομέα κατηγορούν το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αγροτικοί Συνεταιρισμοί από όλη τη χώρα. Όπως λένε οι συνεταιρισμοί δεν βρίσκουν συνομιλητές ούτε στο πολιτικό σύστημα, ούτε στους κοινωνικούς εταίρους. Όλα αυτά σε μια προσπάθεια αντίδρασης στις δηλώσεις Αποστόλου για «επιστροφή του ΟΣΔΕ σπίτι του».

Σε ψήφισμά τους στο πλαίσιο πανελλαδικής τους σύσκεψης στην Αθήνα οι συνεταιρισμοί κάνουν λόγο για επενδυτική στασιμότητα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ολόκληρο το ψήφισμα

Στη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη των εκπροσώπων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ για να εξετάσουμε όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στον αγροτικό και συνεταιριστικό χώρο και να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις - ανησυχίες μας για την αντιμετώπιση εκ μέρους του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

1. Το έλλειμμα Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα εκ μέρους του ΥΠΑΠΕΝ. Η ΠΑΣΕΓΕΣ εδώ και καιρό έχει καταθέσει τη δική της στρατηγική πρόταση για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, αλλά δυστυχώς δε βρίσκουμε συνομιλητές, ούτε στο πολιτικό σύστημα, ούτε και στους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι όχι ότι απορρίπτουν τη δική μας πρόταση, αλλά το ότι δεν έχουν δική τους πρόταση.

2. Την επενδυτική στασιμότητα που παρατηρείται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) επτά μόλις μήνες πριν εκπνεύσει η περίοδος ολοκλήρωσης του έργου. Η απορροφητικότητα στο μέτρο 121 (Σχέδια Βελτίωσης) είναι σήμερα της τάξης του 70% και του μέτρου 123Α (Μεταποίηση) της τάξης του 30%. Χωρίς επέκταση του ΠΑΑ οδηγούμαστε σε απώλεια εισροών άνω των 800 εκατ. ευρώ.

3. Έντονη ανησυχία για τεχνητές καθυστερήσεις εκτιμήσεων και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ σε μια χρονιά που η ζημιά στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένες εξαιτίας καιρικών φαινομένων.

4. Ασαφές φορολογικό περιβάλλον για κοινοτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις αρμοδίων για ακατάσχετο και αφορολόγητο επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.

5. Καθυστέρηση στην αποκατάσταση επαναφοράς του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού.

6. Ανησυχία για τις εξελίξεις του ΟΣΔΕ με τις επανειλημμένες δηλώσεις του Υπουργού «το ΟΣΔΕ θα γυρίσει στο σπίτι του» ή δηλώσεις του τύπου «μη βιάζεσθε να υποβάλλετε τις αιτήσεις σας γιατί σε λίγο καιρό θα γίνονται δωρεάν».

7. Έντονη ανησυχία για προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης τον Οκτώβριο και εξόφληση το Δεκέμβριο στους Έλληνες κτηνοτρόφους (όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια) με τις ομφαλοσκοπήσεις του ΥΠΑΠΕΝ και την τακτική που ακολουθείται στα Διαχειριστικά Σχέδια των βοσκοτόπων. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος με αυτή την τακτική οι πληρωμές να επεκταθούν μέχρι 30 Ιουνίου του 2016.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

1. Τη διαμόρφωση εκ μέρους του ΥΠΑΠΕΝ εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα που θα συμπληρώνει και δεν θα υποκαθιστά την ΚΑΠ.

2. Την επιτάχυνση απορρόφησης των πόρων του ΠΑΑ για να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι για την χώρα μας που τόσο πολύ τους έχει ανάγκη στη σημερινή οικονομική κρίση.

3. Την επιτάχυνση εκτιμήσεων των ζημιών και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τη διασφάλιση των κοινοτικών επιδοτήσεων στους πλημμυροπαθείς αγρότες της χώρας, οι οποίοι λόγω ανωτέρας βίας δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

4. Άμεση νομοθετική ρύθμιση για αφορολόγητο και ακατάσχετο επιδοτήσεων και αποζημιώσεων και επίλυση φορολογικών θεμάτων αγροτικών συνεταιρισμών και αγροτών - κτηνοτρόφων. Μετά τη σημερινή εξαγγελία της Κυβέρνησης δια στόματος της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών κας Βαλαβάνη για ρύθμιση με τροπολογία του αφορολόγητου και ακατάσχετου των επιδοτήσεων – αποζημιώσεων άμεσα θα πρέπει να ρυθμιστεί και το θέμα του ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα ενώ καταρχήν οι σταβλικές εγκαταστάσεις έχουν μηδενικό συντελεστή φορολόγησης έρχονται με τον πρόσθετο φόρο και φορολογούν και τα μαντριά.

5. Επαναφορά του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες για να μην πλημμυρίσει η χώρα με εισαγωγή γάλακτος μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων από 1.04.2015.

6. Άμεσο ξεκαθάρισμα από το ΥΠΑΠΕΝ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι το ΟΣΔΕ θα παραμείνει στο σπίτι του, που δεν είναι άλλο από τους συνεταιρισμούς, με την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια και τις επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα.

7. Αποδοχή της πρότασης που έγινε από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) για τα Διαχειριστικά Σχέδια για τους βοσκότοπους. Είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση με την οποία μπορεί να χορηγηθεί προκαταβολή τον Οκτώβριο και εξόφληση τον Δεκέμβριο στους Έλληνες κτηνοτρόφους.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

Το ψήφισμα αυτό να αποσταλεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, στους αρχηγούς των εντός Βουλής πολιτικών κομμάτων, τους Έλληνες Βουλευτές και να δημοσιευθεί στον τύπο.

agronews
ΠΑΣΕΓΕΣ: Τρέμουν απώλεια εσόδων από το ΟΣΔΕ οι συνεταιρισμοί Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: