ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η πρώτη στο είδος της η Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων στην Ελλάδα



Γράφει η Ευαγγελία Κακλειδάκη

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο γνωστά γίνονται στο ελληνικό κοινό τόσο το κρέας της στρουθοκαμήλου όσο και τα υποπροϊόντα της. Ωστόσο, οι φάρμες στρουθοκαμήλων δεν ξεπερνούν τις 10 σε ολόκληρη τη χώρα.

Μία από αυτές είναι και η Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων του κου Ιωάννη Αχλατλή, που βρίσκεται στην Πεντάπολη Σερρών. Βρήκαμε τον κο Αχλατλή και μιλήσαμε μαζί του για την ιδέα να ασχοληθεί με την εκτροφή στρουθοκαμήλων, το κόστος αγοράς και πώλησης, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε σχετικά με την επιχείρηση, το παράπονό του, αλλά και τους στόχους του για το μέλλον.

Ενδιαφέρον έχει να μάθουμε πως ξεκίνησε ο κος Αχλατλή, να ασχολείται με τις στρουθοκαμήλους και μάλιστα να δημιουργήσει την πρώτη φάρμα στρουθοκαμήλων στην Ελλάδα. «Ήμουν μετανάστης στη Σουηδία και ήθελα να γυρίσω μια για πάντα στην Ελλάδα και να ασχοληθώ με κάτι που δεν υπήρχε εδώ. Έψαξα, ρώτησα και έμαθα, ότι η εκτροφή στρουθοκαμήλων αποτελεί μία πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση. Έτσι λοιπόν, πήρα την απόφαση να ιδρύσω μία τέτοια επιχείρηση. Στη Σουηδία, εκπαιδεύτηκα σε αυτό και απέκτησα την τεχνογνωσία που απαιτείται, να διαθέτει κάποιος, προκειμένου να ασχοληθεί με την εκτροφή στρουθοκαμήλων», δήλωσε.

Στις αρχές του 1996, ο κος Αχλατλής αγόρασε από την Κύπρο τις πρώτες 32 στρουθοκαμήλους, από την Κύπρο και άνοιξε την επιχείρηση Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων σε μία έκταση 40 στρεμμάτων, κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη με σύγχρονο εκκολαπτικό εξοπλισμό. «Η μονάδα παραγωγής μας είναι κάθετη. Μόνιμα έχουμε περίπου 70 στρουθοκαμήλους, οι οποίες μας δίνουν 100-150 πουλιά, το χρόνο. Από αυτά ορισμένα τα εκτρέφουμε και τα υπόλοιπα τα πάμε στο σφαγείο», μας εξήγησε ο κος Αχλατλής. Και συνέχισε, λέγοντας «Παράλληλα, διατηρούμε και ένα μικρό εργαστήριο, στο οποίο τεμαχίζουμε το κρέας και το συσκευάζουμε σε συσκευασία κενού αέρος, Vacuum».

Στη Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων δεν γίνεται μόνο εκτροφή στρουθοκαμήλων. «Το βασικό προϊόν μας, για πώληση, είναι το κρέας. Από την κάθε στρουθοκάμηλο παίρνουμε περίπου 20 κιλά φιλέτο και 2-5 κιλά μικρά κομμάτια κρέατος, τα οποία γίνονται κιμάς και αλλαντικά. Όμως, εκμεταλλευόμαστε και τα υποπροϊόντα τους, όπως είναι το δέρμα, τα πούπουλα, τα φτερά ,τα αβγά, τα κενά αβγά, που χρησιμοποιούνται από καλλιτέχνες. Τον τελευταίο καιρό αξιοποιούμε και το βούτυρο, καθώς με μία θερμική επεξεργασία το μετατρέπουμε σε λάδι, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή καλλυντικών και σαπουνιών».

Το κρέας της στρουθοκαμήλου θεωρείται από τα καλύτερα, σε ό,τι αφορά τα θρεπτικά του συστατικά, ενώ ταυτόχρονα περιέχει μηδενικό ποσοστό λίπους. Για τον λόγο αυτό συστήνεται ,κυρίως σε ασθενείς και όχι μόνο. Το κόστος του αγγίζει τα 25 ευρώ στη λιανική πώληση. Στα ίδια χρήματα πωλείται και το αβγό στρουθοκαμήλου, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε βάρος, ισοδυναμεί με 20 αβγά περίπου.

Εξαιτίας της υψηλής τους τιμής, τα προϊόντα που παράγονται από στρουθοκαμήλους δεν είναι προσιτά στον μέσο καταναλωτή. Για τον λόγο αυτό, η κρίση επηρέασε ιδιαιτέρα, τη ζήτησή τους. Όπως μας εξήγησε ο κος Αχλατλής «Στο παρελθόν πουλούσαμε διπλάσιες και τριπλάσιες ποσότητες κρέατος. Με την οικονομική κρίση, η ζήτηση των προϊόντων μας μειώθηκε αισθητά, γιατί τα προϊόντα στρουθοκαμήλου θεωρούνται είδη πολυτελείας».

Ωστόσο, ο επιχειρηματικός δρόμος που επέλεξε ο κος Αχλατλής δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα, καθώς οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει είναι πολλές. Πιο συγκεκριμένα μας είπε «Αρχικά, βασικό μας πρόβλημα ήταν η διάθεση του προϊόντος, διότι ο κόσμος δεν το γνώριζε. Τώρα, μέσα σε αυτή την 20ετία που λειτουργούμε, έχουμε κατορθώσει να έχουμε μία σταθερή πελατεία, η οποία μας τιμάει και μας εμπιστεύεται. Επιπλέον, οι δημόσιες υπηρεσίες με την ατέλειωτη γραφειοκρατία αποτελούν εμπόδιο στις προσπάθειες μας».

Σε ό,τι αφορά κάποια κρατική επιδότηση, ο κος Αχλατλής μας είπε «Όταν ξεκινήσαμε την επιχείρηση ενταχθήκαμε στο Leader2, προκειμένου να επιδοτηθούμε για τις στρουθοκαμήλους που κοστίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ 1000 ευρώ η μία. Στην πορεία δεν μπόρεσαν να μας εντάξουν σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, επειδή η επιχείρηση ήταν καινοτόμα. Οπότε, δεν επιδοτηθήκαμε για τις στρουθοκαμήλους, παρά μόνο για τις εγκαταστάσεις.

Τα προϊόντα της Μακεδονικής Φάρμας Στρουθοκαμήλων πωλούνται σε κρεοπωλεία και καταστήματα ντελικατέσεν σε όλη την Ελλάδα, σε αντίθεση με το εξωτερικό, που η διάθεσή τους είναι ασύμφορη, όπως μας είπε ο επιχειρηματίας. «Στην αρχή δυσκολευόμασταν να διοχετεύσουμε τα προϊόντα μας στην εγχώρια αγορά, για αυτό και κάναμε κάποιες εξαγωγές στην Ιταλία. Όμως, μας τα ζητούσαν σε πολύ χαμηλή τιμή, με αποτέλεσμα να μη μας συμφέρει. Έτσι, αποφασίσαμε να εκτρέφουμε λιγότερες στρουθοκαμήλους και να πουλάμε τα προϊόντα μας μας, στην Ελλάδα, σε υψηλότερη τιμή».

Στη συνέχεια, κος Αχλατλής μας μίλησε και για τα μελλοντικά του σχέδια «Στην επιχείρηση παράγουμε και επεξεργαζόμαστε δέρματα από στρουθοκαμήλους. Θέλω, λοιπόν, να συνεργαστώ με κάποια επιχείρηση που φτιάχνει παπούτσια».

Τέλος, δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος από τη δουλειά του, γιατί εκτός από το γεγονός ότι του αρέσει ιδιαιτέρως, θεωρεί ότι έχει μέλλον, καθώς του παρέχει τη δυνατότητα να επεκταθεί σε διάφορους τομείς, εκμεταλλευόμενος τα υποπροϊόντα.

http://www.epixeiro.gr/
Η πρώτη στο είδος της η Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων στην Ελλάδα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: