ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Προ των πυλών η Κυκλική Οικονομία για μηδενικά απόβλητα


Μία πολύ σημαντική διάσταση που για τους περισσότερους πέρασε απαρατήρητη, για τον στρατηγικό σχεδιασμό των Δήμων , ανέπτυξε στην προσυνεδριακή του Βόλου ο νέος πρόεδρος της ΠΕΤΑ και μέλος της ΚΕΔΕ κ. Νίκος Χιωτάκης.

Ο κ. Χιωτάκης παρουσιάζοντας τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να αναπτύξουν οι δήμοι στην νέα θητεία που συμπίπτει με την νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε στην Κυκλική Οικονομία. 
Μια νέα έννοια την οποία οι δημοτικές αρχές όπως είπε θα την βρίσκουν από εδώ και πέρα συνεχώς μπροστά τους, θα πρέπει να την εντάξουν σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαικής Ενωσης στον στρατηγικό τους σχεδιασμό και την οποία θα προτάξει η σημερινή διοίκηση της ΚΕΔΕ. 

Η κυκλική οικονομία όπως την περιέγραψε ο κ. Χιωτάκης αφορά στο να σταματήσουν τα υλικά σε κάθε μορφή ανάπτυξης να κινούνται σε μια γραμμική αλυσίδα από την παραγωγή στην κατανάλωση, στη διάθεση και στην συνέχεια την εναπόθεση των απορριμμάτων και να προχωρήσουμε σε μια κυκλική οικονομία όπου οι πρώτες ύλες με ειδικό σχεδιασμό και με κατάλληλη προετοιμασία της ανακατασκευής δηλαδή των εργοστασίων, να μπορούν να τις υποδεχθούν, ούτως ώστε να έχουμε λιγότερα σκουπίδια και παράλληλα να έχουμε ανάκτηση των υλικών ή και παραγωγή ενέργειας.

Ετσι εκδόθηκε η πρώτη οδηγία στις 2 Ιουλίου του 2014 με τίτλο «Προς μία κυκλική οικονομία πρόγραμμα μηδενικών αποβλήτων για την Ευρώπη» η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η οδηγία αυτή προτείνει τα εξής:
  • Ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων σε ποσοστό 70% ως το 2030. 
  • Αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας σε 80% το 2030 με ενδιάμεσους στόχους, το 60% το 2020 και το 70% το 2025 
  • Απαγόρευση ακόμη και της υγειονομικής ταφής ανακυκλώσιμων υλικών μετάλλων γυαλιού χαρτιού, χαρτονιού και των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων ως το 2025. 
  • Ανώτατο όριο ποσοστού των υπολειμματικών μη ανακτήσιμων αποβλήτων μόνο 5%
Ο ρόλος των δήμων γι αυτήν την οικονομία που θα κληθούμε όλοι σε λίγο να την συζητάμε επεσήμανε ο κ. Χιωτάκης, είναι να ενσωματώσουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στα τοπικά σχέδια ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνουν υπερβάσεις των γεωγραφικών ορίων δήμων και περιφερειών και να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία.

Τρία είναι τα βασικά στοιχεία στα οποία πρέπει να δοθεί βάρος σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΤΑ
  1. Η ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων με ιδιαίτερη έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση στον στρατηγικό σχεδιασμό κάθε δήμου.
  2. Η προώθηση της κυκλική οικονομίας στις τοπικές αγορές και τις επιχειρήσεις.
  3. Και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητα που συνδέεται με την κυκλική οικονομία με τη διαμόρφωση τοπικών κύκλων για όσα υλικά αυτό είναι εφικτό, δηλαδή το ίδιο υλικό μέσα στον δήμο ή την περιφέρεια να κάνει τον κύκλο που πρέπει. 
Την διαμόρφωση πολιτικών δημοσίων προμηθειών που να συνδέονται άμεσα με την κυκλική οικονομία και να ενσωματώνουν τα ευεργετήματά της στις προμήθειες του δημοσίου. 

Ο κ. Χωτάκης τόνισε τελειώνοντας ότι θα φουντώσει η συζήτηση τα επόμενα χρόνια η οποία θα αφορά την μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική πρόκληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η οποία σχετίζεται άμεσα και με την ίδια τη βιωσιμότητα της Ε.Ε.

http://www.myota.gr/index.php/k2-tags/2013-02-13-13-23-56/140-2013-03-19-04-55-08/6696-2015-04-26-16-09-45
Προ των πυλών η Κυκλική Οικονομία για μηδενικά απόβλητα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: