ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Επιστολή ΕΕΤΕΜ προς τον Υπουργό Παιδείας : ''Επαναφορά συντεχνιακών ρυθμίσεων υπέρ των Πολυτεχνείων''

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου, που αναφέρονταν στην ισοτίμηση των 5ετών σπουδών με Μάστερ, απέστειλε η ΕΕΤΕΜ.Στην επιστολή της η ΕΕΤΕΜ αναφέρει τα ακόλουθα:

Προς: 
1. Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Αρ. Μπαλτά

Κοιν.: 
1. Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Βαρουφάκη
2. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γ. Κατρούγκαλο
3. Διοικήσεις Α.Ε.Ι Τεχνολογικού Τομέα
4. Βουλευτές
5. Νομαρχιακά Τμήματα Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Θέμα: «Επαναφορά συντεχνιακών ρυθμίσεων υπέρ των Πολυτεχνείων»

Κύριε Υπουργέ,

με έκπληξη διαβάσαμε στον ημερήσιο τύπο (και πιο συγκεκριμένα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ») ότι στο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο ετοιμάζεται, προτίθεστε να συμπεριλάβετε διατάξεις όπου, μεταξύ άλλων, θα ικανοποιούνται γνωστά αιτήματα του Τ.Ε.Ε και των Πολυτεχνείων:
θα ισοτιμούνται τα 5ετή προγράμματα σπουδών Πολυτεχνικών και Γεωπονικών Σχολών με master,
θα υπάρχει διάκριση της τεχνικής ευθύνης των μηχανικών, ανάλογα με τα έτη και το είδος σπουδών, πρόταση η οποία σας έχει κατατεθεί από την Β' Αντιπρόεδρο του Τ.Ε.Ε.

Όσον αφορά στην ισοτίμηση των 5των προγραμμάτων σπουδών Πολυτεχνικών και Γεωπονικών Σχολών με master, επισημαίνουμε ότι ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει και στο παρελθόν από την τότε Υπουργό Παιδείας, κα Άννα Διαμαντοπούλου (2011), η οποία όμως είχε αποσύρει τη σχετική διάταξη με το επιχείρημα ότι «υπάρχουν προβλήματα και με το Λογιστήριο του Κράτους αλλά και κάποια προβλήματα που έχουν σχέση με τη συνταγματικότητα».

Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα περί "πιθανής" αναδρομικής ισχύος και "προσπάθειας να μπει φρένο σε αιτήσεις μισθολογικής αναβάθμισης παλαιών πτυχιούχων για δημοσιονομικούς λόγους" είναι τουλάχιστον αστεία.

Εγείρονται σοβαρές επιστημονικές ενστάσεις για την τεκμηρίωση της "βάπτισης" βασικών τίτλων σπουδών σε μεταπτυχιακά, αγνοώντας ως φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες, τις οποίες έχει συνυπογράψει η χώρα μας και οι αντίστοιχες πρακτικές ακαδημαϊκής οργάνωσης, οι οποίες προβλέπουν τρεις διακριτούς κύκλους σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Εμπόδια στα οποία προφανώς προσκρούει η εν λόγω ρύθμιση, εφόσον δεν γίνεται σαφής διαχωρισμός προπτυχιακού και μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών όπως ισχύει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Οι απόψεις δε της Β' Αντιπροέδρου του Τ.Ε.Ε σχετικά με τη διάκριση της τεχνικής ευθύνης των μηχανικών, ανάλογα με τα έτη και το είδος σπουδών, είναι γνωστές από το παρελθόν, αποτελούν συντεχνιακές διεκδικήσεις υπέρ των Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών και σκοπό έχουν να φέρουν το εθνικό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων στα μέτρα των μελών του Τ.Ε.Ε.

Κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο, και πιθανόν θεμιτό, από την Β' Αντιπρόεδρο του Τ.Ε.Ε, δεδομένης της ιδιότητας της, είναι ωστόσο επονείδιστο να υιοθετείται αυτή η πρακτική από έναν Υπουργό Παιδείας, έστω και αν αυτός τυγχάνει Καθηγητής του Ε.Μ.Π.

Επιπλέον θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι, ενώ υπάρχουν θέματα που χρονίζουν και έχουν σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο σε χιλιάδες νέους και τις οικογένειες τους, όπως η επαγγελματική ομηρία χιλιάδων πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, για τους οποίους δεν έχει ρυθμιστεί πλήρως το πλαίσιο επαγγελματικής δραστηριοποίησης – ένα πρόβλημα που οφείλετε να γνωρίζετε – η βασική σας προτεραιότητα φαίνεται να είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων ενός συντεχνιακού φορέα, του οποίου και εσείς αποτελείτε μέλος.

Κύριε Υπουργέ,

λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μιας άμεσης συνάντησης μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε πληρέστερα για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι, καθώς ήδη είχατε μια πρώτη ενημέρωση στο περιθώριο της Συνόδου των Προέδρων Α.Ε.Ι – Τ.Τ, όπου και σας επιδόθηκε σχετικό υπόμνημα.

Επιπλέον θα μας δοθεί η ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε το σχέδιο νόμου για την επαγγελματική κατοχύρωση των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Ο Πρόεδρος της Κ.Δ.Ε.
Δ. Δημόπουλος

http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=22876&lang=el#

Επιστολή ΕΕΤΕΜ προς τον Υπουργό Παιδείας : ''Επαναφορά συντεχνιακών ρυθμίσεων υπέρ των Πολυτεχνείων'' Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: