Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αλλοδαποί Eργάτες Γης : Δεν μπορούν να πληρωθούν με εργόσημο γιατί δεν έχουν άδεια παραμονής...


Πολιτική βούληση ζητάνε από τη σημερινή κυβέρνηση οι παραγωγοί, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της έλλειψης «νομίμων» εργατών γης, ώστε να μπορούν να πληρωθούν με το εργόσημο. Οι περισσότεροι εργάτες, που έρχονται από τις τρίτες χώρες, επειδή δεν έχουν τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγραφα δεν έχουν δικαίωμα να πληρωθούν με εργόσημο. Οι παραγωγοί που απασχολούν αυτούς τους εργάτες κινδυνεύουν να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οποιοσδήποτε εργάτης γης, ανεξάρτητα αν είναι Έλληνας ή αλλοδαπός, εφόσον δουλεύει στα χωράφια πρέπει να πληρώνεται με εργόσημο. Η αμοιβή του εργάτη γης με εργόσημο ΟΓΑ είναι υποχρεωτική για την φορολογική αναγνώριση της δαπάνης αυτής. Το ποσό της αμοιβής καθορίζεται με συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου.

Ο κ. Φώτης Κυριαζής, παραγωγός φράουλας από την Ηλεία, αναφέρει  ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη εργατών γης που να είναι νόμιμοι (να έχουν άδεια παραμονής και άδεια εργασίας) ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν με εργόσημο. Κάποιοι που ήρθαν από Ρουμανία και Βουλγαρία, που είναι στην ΕΕ και μπορούν να εργαστούν στη χώρα μας, δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής. Οι εργάτες από τρίτες χώρες (Πακιστάν, Μπαγκλαντές κ.α.) θα πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα έγραφα για να μπορέσουν να εργαστούν και να πληρωθούν με εργόσημο.

Η σημερινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα έλυνε το πρόβλημα. Στο παρελθόν ο κ. Γιάννης Κουτσούκος, όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε καταθέσει σχέδιο νόμου για τη λύση του προβλήματος, το οποίο προέβλεπε ότι ο κάθε παραγωγός – εργοδότης θα δήλωνε στην αστυνομία τους εργαζόμενους, που δεν θα είχαν τα απαραίτητα έγραφα, η οποία θα τους έδινε μια πεντάμηνη άδεια παραμονής για να εργαστούν και μετά θα αποχωρούσαν οικειοθελώς από τη χώρα μας. Αυτοί θα γίνονταν νόμιμοι και θα μπορούσαν να πληρωθούν με εργόσημο. Όμως αυτό το σχέδιο δεν προχώρησε από την τότε κυβέρνηση. Εμείς περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να λύσει άμεσα στο πρόβλημα». 

Ο κ. Αντώνης Ζαχαριαδάκης, πρόεδρος του Α.Σ. Ανατολή Ιεράπετρας και παραγωγός κηπευτικών, τονίζει από την πλευρά του τα εξής: «υπάρχει πρόβλημα σε όλη την Κρήτη με την πληρωμή του εργόσημου. Όσοι μετανάστες έρχονται από Ασία και Αφρική δεν έχουν τα νόμιμα χαρτιά για να πληρωθούν με εργόσημο. Αφού το ελληνικό κράτος τους αφήνει να έρθουν και να εγκατασταθούν στη χώρα μας τότε θα πρέπει να τους βοηθήσει να εργαστούν, αλλιώς πώς θα ζήσουν. Μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους που αν και δουλεύουν δεν μπορούν να πληρωθούν με εργόσημο. Η κυβέρνηση από τη μια μας αναγκάζει να παρανομούμε και από την άλλη μας επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα». 

«Το θέμα είναι σοβαρό και αφορά τους εργάτες γης που είναι από τις χώρες εκτός Σένγκεν που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία», τονίζει ο κ. Γεώργιος Κόκκινος, πρόεδρος της Ο.Π. Νηλέας και προσθέτει «όλοι αυτοί έρχονται με τουριστική βίζα και όχι με άδεια παραμονής και εργασίας. Αυτό ισχύει και για τους εργάτες γης που έρχονται από την Αλβανία. Όλους αυτούς δεν μπορούν οι παραγωγοί να τους πληρώνουν με το εργόσημο. Έχουν υπάρξει κάποιες άτυπες συναντήσεις με βουλευτές της περιοχής αλλά θα πρέπει το ερχόμενο χρονικό διάστημα να βρεθεί άμεση λύση από την κυβέρνηση για το πρόβλημα».

Διαδικασία πληρωμής με εργόσημο

Ο εργοδότης δίνει τα χρήματα σε μια τράπεζα ή στο ταχυδρομείο και αγοράζει εργόσημα. Στη συνέχεια δίνει τα εργόσημα στον εργάτη γης που θα πρέπει να τα προσκομίζει στην τράπεζα που εκδόθηκαν και αυτή να του δίνει τα χρήματα που έβαλε ο εργοδότης του, κρατώντας από τον εργαζόμενο το 10% υπέρ του ΟΓΑ. Ο χρόνος ασφάλισης όλων των εργατών γης υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις αμοιβές που έχουν λάβει με εργόσημο. 

Ο εργοδότης προσέρχεται στα ΕΛΤΑ ή στην Τράπεζα και δηλώνει τον ΑΜΚΑ του και τον ΑΦΜ του και αγοράζει εργόσημο για κάθε εργάτη γης που απασχολεί. Κατά τη συναλλαγή πρέπει απαραιτήτως να δηλώσει ότι αγοράζει εργόσημο για ΟΓΑ. Η αγορά εργοσήμου από ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.) που απασχολούν εργάτες γης γίνεται με τον ΑΜΚΑ του εκπροσώπου της εταιρείας και το ΑΦΜ της εταιρείας. Δεν είναι απαραίτητο να εκδίδεται ξεχωριστό εργόσημο για κάθε ημέρα εργασίας. 

Κάθε εργόσημο έχει δύο στελέχη - αντίτυπα. Ένα για τον εργοδότη και ένα για τον εργαζόμενο. Κατά την παράδοση του εργοσήμου στον εργαζόμενο, ο εργοδότης συμπληρώνει στο εργόσημο τα στοιχεία του εργαζόμενου (ΑΜΚΑ και ονομαστικά στοιχεία) και την ημερομηνία πληρωμής, ενώ ο εργαζόμενος το υπογράφει, επιβεβαιώνοντας έτσι την πληρωμή του. 

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χρησιμοποιήσει το εργόσημο, έχει τη δυνατότητα να το ακυρώσει εντός τριών μηνών από την έκδοσή του. 

Για την εξαργύρωση του εργοσήμου ο εργάτης γης θα πρέπει να απευθύνεται στα ΕΛ.ΤΑ. ή στην Τράπεζα έκδοσης έχοντας απαραιτήτως μαζί του α) το έντυπο του εργοσήμου, β) την ταυτότητά του ή το διαβατήριό του ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησης και γ) την κάρτα του ΑΜΚΑ ή άλλο έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ του.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
agrotypos.gr
Αλλοδαποί Eργάτες Γης : Δεν μπορούν να πληρωθούν με εργόσημο γιατί δεν έχουν άδεια παραμονής... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:28 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: