ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Προσοχή :Αν χρωστάς στον ΕΛΓΑ χάνεται η αποζημίωση...Αντιµέτωποι µε την απώλεια χιλιάδων ευρώ από βεβαιωµένες ζηµιές στην αγροτική παραγωγή του 2014 κινδυνεύουν να βρεθούν αγρότες που δεν υποβάλλουν εµπρόθεσµα την ασφαλιστική τους εισφορά προς τον ΕΛΓΑ, παρά την παράταση ως το τέλος Ιουλίου.

Ασπιρίνη η παράταση ως τις 31 Ιουλίου για πληρωμή εισφορών

Άλλωστε, η απόφαση της νέας διοίκησης του Οργανισµού έρχεται να προσφέρει µόνο πίστωση χρόνου και όχι ουσιαστική διευθέτηση του θέµατος στους αγρότες, που ούτως ή άλλως δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τις οφειλές τους εν µέσω οικονοµικής στενότητας. 

Μάλιστα, πολλοί ήταν οι παραγωγοί που είχαν εκφράσει το αίτηµα για παράταση της προθεσµίας για τις εισφορές του 2014 που έληξε στις 31 Μαρτίου, το οποίο και η παλιά ηγεσία του ΕΛΓΑ δεν ολοκλήρωσε, λόγω της αναµπουµπούλας από τις διοικητικές αλλαγές.

Ωστόσο, ο κανονισµός του ΕΛΓΑ είναι σκληρός και σαφής , τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση που δεν καταβάλλεται η ασφαλιστική εισφορά ο παραγωγός δεν αποζηµιώνεται σε περίπτωση ζηµιάς». Και µάλιστα, για µια χρονιά όπως το 2014, κατά την οποία σηµειώθηκαν εκτεταµένες ζηµιές από ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα και σε σηµαντικά µεγάλη έκταση. Ουσιαστική λύση, σύµφωνα µε τους αγρότες, θα ήταν µια αλλαγή στο θεσµικό πλαίσιο, µε την οποία θα µπορεί να γίνει συµψηφισµός των οφειλών των παραγωγών µε τις αποζηµιώσεις που δικαιούνται, χωρίς να τους στερούνται τα σχετικά ποσά.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγµατα παραγωγών από το Κιλκίς, για τους οποίους εκκρεµεί δόση ύψους 450 ευρώ, που κινδυνεύουν να χάσουν από 6.000 ευρώ έκαστος για αποζηµιώσεις από καταστροφές που έγιναν το χειµώνα σε χωράφια βιοµηχανικής ντοµάτας, κηπευτικών και οπωρώνες.

Το ζήτηµα µεγεθύνεται, καθώς βάσει κανονισµού οι αγρότες καλούνται να έχουν τακτοποιήσει τις εισφορές όλων των περασµένων ετών, για να πληρωθούν τις αποζηµιώσεις που δικαιούνται. Αυτό σηµαίνει ότι παραγωγός που πλήρωσε την εισφορά του 2014, αλλά χρωστά την αντίστοιχη του 2013 ή και περισσότερων ετών, αντιµετωπίζει την ίδια απειλή απώλειας των αποζηµιώσεων του 2014.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η εξόφληση της ασφαλιστικής εισφοράς του 2013, για την οποία υπάρχει κατ’ εξαίρεση απόφαση για παράταση της προθεσµίας, σύµφωνα µε την οποία όσοι χρωστούν καλούνταν να πληρώσουν µέχρι τις 30 Απριλίου. Μάλιστα, η διοίκηση –επί Έξαρχου- απέστειλε «ραβασάκια» σε όσους αγρότες χρωστούσαν, δεδοµένου ότι µετά το πέρας της προθεσµίας κλείνει η διαδικασία και οι οφειλές βεβαιώνονται. Αυτό καθιστά ακόµα πιο πολύπλοκη την εξόφληση, καθώς πλέον εµπλέκεται και η Εφορία. 

Πώς υπολογίζεται η εισφορά

Η ειδική ασφαλιστική εισφορά, βάσει του κανονισµού του ΕΛΓΑ, υπολογίζεται µε βάση την ασφαλιζόµενη αξία, επί το συντελεστή εισφοράς, όπως αυτός ορίσθηκε από το άρθρο 7 του ν.3877/2010 και ειδικότερα :
  • Για τη Φυτική παραγωγή 4% επί της ασφαλιζόµενης αξίας και για την ελιά 1,5% και 0,5% για τα θερµοκήπια
  • Για το Ζωικό κεφάλαιο 0,75% επί της ασφαλιζόµενης αξίας του.
agronews
Προσοχή :Αν χρωστάς στον ΕΛΓΑ χάνεται η αποζημίωση... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: