ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ανεβαίνει επικίνδυνα η θερμοκρασία του πλανήτη...


Τα σημάδια είναι ήδη πολλά και όλα τους δείχνουν... στο κόκκινο. Κρίνοντας από την πορεία που έχει ακολουθήσει ο υδράργυρος τους τελευταίους μήνες, το 2015 έχει βάλει πλώρη για να μείνει στην Ιστορία ως η πιο θερμή χρονιά στα παγκόσμια χρονικά.

Η μέση θερμοκρασία της υφηλίου σημείωσε μια άνοδο της τάξεως των 0,68°C με 0,80°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, με αποτέλεσμα το πρώτο τετράμηνο του 2015 να καταγραφεί ως η πιο «καυτή» αρχή έτους στην Ιστορία.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι στιγμής φέτος, συνολικά εννέα χώρες έχουν καταγράψει θερμοκρασίες-ρεκόρ. Το γεγονός μάλιστα ότι αυτές οι χώρες απέχουν γεωγραφικά καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της υφηλίου (από το Λάος και τη Βενεζουέλα έως την Γκάνα, και από τη Γουινέα έως την Ανταρτική κ.α.) δίνει αυτομάτως παγκόσμια διάσταση στο μοτίβο της υπερθέρμανσης. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ενδεικτικά ότι το θερμόμετρο στην Ανταρκτική έδειξε... 17,4°C στις 14 Μαρτίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή.

Παράλληλα, στον «αντίποδα» της Ανταρκτικής, στην Αρκτική, οι πάγοι συνεχίζουν να λιώνουν. Τον τελευταίο Απρίλιο η συνολική έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική βρισκόταν στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 36 ετών (ούσα κατά 5,5% ή αλλιώς κατά περίπου 811.000 τετραγωνικά χλμ. μικρότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010), γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας (καθώς ο καλυμμένος από ολοένα λιγότερο πάγο Αρκτικός Ωκεανός θα απορροφήσει περισσότερη ηλιακή ενέργεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες).

«Ο,τι συμβαίνει στην Αρκτική δεν μένει στην Αρκτική», προειδοποιούν από την πλευρά τους πολλοί επιστήμονες οι οποίοι μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς συνδέουν την άνοδο της θερμοκρασίας στον Βόρειο Πόλο με τον πολλαπλασιασμό των ακραίων καιρικών φαινομένων (θύελλες, καταιγίδες κ.ά.) σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία.

«Υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα η φετινή χρονιά να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ως η πιο θερμή στα χρονικά», σχολιάζει χαρακτηριστικά, με δηλώσεις του στους «Times» του Λονδίνου, ο Ανταμ Σκάιφ της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας. Οι δυσοίωνες ενδείξεις των τελευταίων μηνών έρχονται να «αναζωπυρώσουν» τους χειρότερους φόβους όλων εκείνων που αντιμετωπίζουν ως απολύτως υπαρκτή την κλιματική αλλαγή και να κάμψουν τη δυσπιστία όσων επιμένουν να την αρνούνται. Οι ενδείξεις αποκτούν μάλιστα πρόσθετη βαρύτητα εάν συνδυαστούν και με σειρά άλλων στοιχείων, όπως είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι το 2014 ήταν το πιο θερμό έτος στα παγκόσμια χρονικά.

Εάν το 2015 το ξεπεράσει όπως διαφαίνεται, τότε μαζί με τον υδράργυρο θα αρχίσει να χτυπάει κόκκινο και η παγκόσμια ανησυχία, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που τα ρεκόρ στη θερμοκρασία συνοδεύονται και από ρεκόρ στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ενδεικτικά, τον περασμένο Μάρτιο, ο μέσος όρος της μηνιαίας συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 400 μερών ανά εκατομμύριο (ppm), δημιουργώντας συνθήκες... θερμοκηπίου στη Γη.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι λοιπόν γεγονός. Οσο για τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης, επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Nature Climate Change» υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή πρόκειται να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των αλλεργικών κρουσμάτων στη βόρεια Ευρώπη. Γάλλοι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την εξάπλωση φυτών προς τον άλλοτε παγωμένο Βορρά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν την πηγή αλλεργιών τους ανοιξιάτικους μήνες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

ethnos.gr
Ανεβαίνει επικίνδυνα η θερμοκρασία του πλανήτη... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: