ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Β. Αποστόλου: Η νομοθεσία αυστηροποιήθηκε για τα φυτοφάρμακα…


«Το πρόβλημα της εισαγωγής και διάθεσης στην αγορά παρανόμων φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι πανευρωπαϊκό, αλλά ιδιαίτερα οξύ στη δική μας χώρα και με χώρες προέλευσης αυτές που αναφέρατε. Πραγματικά, λόγω και της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, το πρόβλημα γίνεται οξύτερο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με την ανεξέλεγκτη χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων.

Ο Ευάγγελος Αποστόλου τόνισε πως έχουν γίνει την τελευταία τριετία έλεγχοι οι οποίοι, αν και δεν ανταποκρίθηκαν στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος, διαπίστωσαν πάρα πολλές και σημαντικές παραβάσεις. Και σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εμείς πιστεύουμε ότι με τον εκσυγχρονισμό, με την ενίσχυση των επίσημων ελέγχων και κυρίως με την εντατικοποίηση, τη συχνή δηλαδή παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών υπάρχει περίπτωση να έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση. Θέλω να σας επισημάνω ότι η νομοθεσία είναι αρκετά αυστηρή. Προβλέπει επιβολή προστίμου από 1.000 έως 30.000 ευρώ. Μάλιστα, σε περίπτωση υποτροπής προβλέπει διπλασιασμό. Προβλέπει κατάσχεση των συγκεκριμένων προϊόντων και επιβολή φυλάκισης από τρεις μήνες έως ένα έτος. Επιπλέον, οι παραγωγοί στερούνται τις ενισχύσεις και στην περίπτωση διαπίστωσης κατοχής, διακίνησης ή χρήσης αυτών των προϊόντων δεν λαμβάνουν όλες τις επιδοτήσεις στο σύνολό τους και χάνουν ακόμα και τα δικαιώματά τους».

Τόνισε πως «με την υποχρεωτική εισαγωγή της συνταγογράφησης από τον Σεπτέμβριο του 2015 –ήδη το έχουμε θεσμοθετήσει- σίγουρα αναμένουμε να βελτιωθεί ο έλεγχος γενικά στα παράνομα γεωργικά φάρμακα. Παράλληλα, βεβαίως, διανέμεται ένα υλικό στα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων σε χιλιάδες παραγωγούς, για να δοθούν οδηγίες. Πιστεύουμε δηλαδή ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία και ο ίδιος ο αγρότης –γιατί αυτό είναι το ζητούμενο- να καταλάβει ότι το πρόσκαιρο όφελος που μπορεί να έχει από το μικρότερο οικονομικό κόστος είναι ελάχιστο σε σχέση με τις επιπτώσεις –ακόμα και τις οικονομικές- που θα έχει από την παραγωγική του δραστηριότητα».

Αναφερόμενος ο υπουργός στα προβλήματα τόνισε πως «είναι πολλαπλά και πραγματικά. Αν πρωτίστως ο ίδιος ο αγρότης δεν αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα προϊόντα, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Οι έλεγχοι γίνονται από τις υπηρεσίες, συνεργαζόμαστε με άλλες αρμόδιες αρχές, συνεργαζόμαστε με τα υπόλοιπα κράτη. Όμως, είναι οξύ το πρόβλημα και προς αυτήν την κατεύθυνση πλέον, όπως ανακοινώσαμε και πρόσφατα, θα μπούμε και σε μια παρέμβαση στη διαδικασία που αφορά την κατάρτιση για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Είναι ένα από τα θέματα που θα αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει μια ειδική θεματολογία, ειδικοί κίνδυνοι. Θα το δούμε και μέχρι Σεπτέμβρη, Οκτώβρη θα προχωρήσουμε αυτήν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ανακοινώνουμε ότι όλο αυτό θα γίνεται κατά κάποιον τρόπο με την ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα από φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος. Θέλω, όμως, πραγματικά να αποδεχθούμε όλοι μας ότι στην κρίση που βιώνουμε και με την έλλειψη προσωπικού που έχουμε –ειδικά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- ενώ κάνουν μια προσπάθεια οι υπάλληλοι, οι γεωπόνοι, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν.

Γι’ αυτό, λοιπόν, σημείωσε, «εμείς παρά ταύτα θα επιμένουμε στην εντατικοποίηση των συγκεκριμένων ελέγχων και πιστεύουμε ότι μέσα και από το υλικό που θα διανείμουμε και τις επαφές που θα έχουμε με τον αγροτικό κόσμο, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αναστροφή του κλίματος που υπάρχει στο συγκεκριμένο χώρο».

agrocosmos.com
Β. Αποστόλου: Η νομοθεσία αυστηροποιήθηκε για τα φυτοφάρμακα… Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: