Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ICAP: Ανθεκτικός στην κρίση κλάδος ο αγροτικός τομέας


Στους μόλις τέσσερις από τους πέντε εταιρικούς κλάδους (εξαιρουμένων των τραπεζών) που κατάφεραν να κλείσουν το 2014 με άνοδο των πωλήσεών τους συμπεριλαμβάνει τον αγροτικό τομέα η ICAP στη μελέτη της « «40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας 2015» που έδωσε στη δημοσιότητα.Ανάμεσα στους κλάδους που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων και ο τομέας της γεωργίας, σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP για το 2014.

Σύμφωνα με τη μελέτη, από τους εννέα κλάδους του μη χρηματοπιστωτικού τομέα που εξετάστηκαν, αύξηση πωλήσεων εμφάνισαν κυρίως τα Ορυχεία-Λατομεία και τα Ξενοδοχεία-Εστιατόρια (διψήφια ποσοστά αύξησης) ενώ πολύ μικρή αύξηση εμφάνισαν και οι τομείς της Γεωργίας και των Κατασκευών. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των 21.667 επιχειρήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας, μειώθηκε το 2013 κατά 4,3% σε 149,9 δισ. ευρώ.

Σε συνολικό επίπεδο, πάντως, από τα σχετικά δεδομένα προκύπτει ότι η εξέλιξη ήταν και πάλι αρνητική σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του συνόλου των εταιρειών. Ο συνολικός κύκλος εργασιών μειώθηκε και πάλι το 2013, το δε καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε για μία ακόμη φορά ζημιογόνο, ωστόσο οι ζημίες συρρικνώθηκαν, χωρίς όμως να ανατρέπεται η γενική εικόνα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ζημιογόνα ήταν τα αποτελέσματα στους 8 από τους 12 ευρείς κλάδους.

Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, εξετάζοντας καταρχάς τον Μη Χρηματοπιστωτικό Τομέα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των 21.667 επιχειρήσεων, μειώθηκε το 2013 κατά 4,3% σε 149,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μειωμένες ήταν οι πωλήσεις σε πέντε από τους εννέα μεγάλους κλάδους του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα.

Οι κλάδοι που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων ήταν κυρίως τα Ορυχεία-Λατομεία και τα Ξενοδοχεία-Εστιατόρια (διψήφια ποσοστά αύξησης) ενώ πολύ μικρή αύξηση εμφάνισαν και οι τομείς της Γεωργίας και των Κατασκευών.

Το συνολικό καθαρό προ φόρων αποτέλεσμα παρέμεινε για μία ακόμη χρονιά ζημιογόνο, ωστόσο οι ζημίες συρρικνώθηκαν κατά 67,5% και διαμορφώθηκαν σε 0,85 δισ. ευρώ το 2013, έναντι ζημιών ύψους 2,63 δισ. ευρώ το 2012.

Η πλειοψηφία των κλάδων του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα παρέμειναν ζημιογόνοι. Οι μόνοι κερδοφόροι κλάδοι το 2013 ήταν το Εμπόριο (με εντυπωσιακή αναστροφή από ζημίες σε σημαντικά κέρδη) και ο κλάδος της Ενέργειας/Ύδρευσης.

Θεαματική επάνοδος των τραπεζών στην κερδοφορία

Όσον αφορά στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, την πλέον εντυπωσιακή μεταβολή παρουσίασε ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος είχε υποστεί βαριές απώλειες από τις συνέπειες της κρίσης και τις διαδικασίες που αποφασίσθηκαν για τη δημοσιονομική εξυγίανση (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων-PSI).

Το 2013 σημειώθηκε θεαματική επάνοδος του κλάδου στην κερδοφορία. Αν και τα συνολικά έσοδα των τραπεζών μειώθηκαν κατά 11,2% στα 10,8 δισ. ευρώ, στο επίπεδο του καθαρού αποτελέσματος υπήρξε ανατροπή των προηγούμενων ζημιογόνων αποτελεσμάτων και εγγραφή κερδών προ φόρου ύψους 1,23 δισ. ευρώ, γεγονός που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενα έσοδα.

Σημαντική ήταν η βελτίωση που παρουσίασε και ο κλάδος των ασφαλειών το 2013. Παρά την υποχώρηση που σημειώθηκε στα συνολικά έσοδα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, η κερδοφορία ήταν αυξημένη. Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 13,1% σε 4,96 δισ. ευρώ, όμως σε επίπεδο μικτών κερδών υπήρξε αύξηση σχεδόν κατά 68%. Οι μεταβολές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα τη θεαματική βελτίωση των κερδών προ φόρου τα οποία και ανήλθαν σε 516,8 εκατ. ευρώ το 2013.

Αντίθετα, εικόνα σοβαρής επιδείνωσης εμφάνισε ο κλάδος των λοιπών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Ο συνολικός κύκλος εργασιών κατέγραψε νέα πτώση της τάξεως του 26,3%, ενώ πολύ εντονότερη ήταν η μείωση των αντίστοιχων μικτών κερδών. Οι μεταβολές αυτές είχαν σαν συνέπεια την εγγραφή αρνητικών λειτουργικών αποτελεσμάτων και, τελικά, την εκτόξευση των ζημιών, από περίπου 114 εκατ. ευρώ το 2012 σε 984 εκατ. ευρώ το 2013.

Η κορυφαία πεντάδα της κατάταξης με κριτήριο το περιθώριο μικτού κέρδους παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερή, όσον αφορά τους κλάδους που τη συγκροτούν, σε σχέση με πέρυσι. Οι κλάδοι-υποκλάδοι με τους υψηλότερους δείκτες για το 2013 είναι οι εξής: Σταθερή Τηλεφωνία (72,40%), Κινητή Τηλεφωνία (69,90%), Ζυθοποιία (63,21%), Καλλυντικά (54,49%), Καφές-Επεξεργασία (52,12%).

Με βάση το περιθώριο καθαρού κέρδους, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται οι κλάδοι: Μάρμαρα – Γρανίτες (14,52%), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (11,55%), Κινητή τηλεφωνία (10,10%), Εμφιαλωμένα νερά (9,08%), Τσιγάρα – Πούρα (7,85%).

«Το έτος 2014 αποτέλεσε ένα ορόσημο για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι μετά από μία εξαετία βαθιάς ύφεσης, που επέφερε η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 25%, υπήρξε ανακοπή της συνεχούς πτώσης και καταγραφή θετικού ρυθμού μεταβολής. Οι συνθήκες οικονομικής ύφεσης που επικράτησαν μέχρι το 2013, είχαν άμεσο αντίκτυπο στις επιδόσεις των επιχειρήσεων, με κύρια χαρακτηριστικά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του κύκλου εργασιών και την καταγραφή ζημιών για άλλη μια φορά. Βέβαια οι ζημίες περιορίσθηκαν, χωρίς όμως να ανατρέπεται η γενική εικόνα. Στην παρούσα φάση η αγορά διακατέχεται από μεγάλη αβεβαιότητα και έχει επιβραδυνθεί η οικονομική δραστηριότητα, οι δε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα τηρούν στάση αναμονής, όσο εκκρεμούν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας και των δανειστών – εταίρων της», δήλωσε, μεταξύ άλλων, οδιευθύνων σύμβουλος της ICAP Group, Νικήτας Κωνσταντέλλος.

agronews.gr
ICAP: Ανθεκτικός στην κρίση κλάδος ο αγροτικός τομέας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: