ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Νορβηγία: Αντιδράσεις για την έγκριση σχεδίου ρίψης αποβλήτων στα φιορδ


Το συγκεκριμένο φιορδ αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας του βακαλάου και του σολομού, καθώς και ένα χώρο διέλευσης φαλαινών και φωκιών.Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ενέκρινε την άδεια ρίψης εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων μίας μεταλλευτικής εταιρείας σε ένα φιορδ, προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις από ακτιβιστές και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι μεταλλευτικές εταιρείες έχουν ακολουθήσει την ίδια πρακτική στο παρελθόν, στέλνοντας τα απόβλητα μέσω μακριών σωλήνων σε βάθος 200 μέτρων, κάτω από την ευφωτική ζώνη, εξολοθρεύοντας όλη τη ζωή του πυθμένα, η οποία αποτελεί πηγή τροφής για ψάρια και μεγαλύτερα ασπόνδυλα.

«Πρόκειται για ένα φιορδ γεμάτο ζωή, το να το καταπνίξουμε με τοξίνες είναι παράλογο», δήλωσε ο ακτιβιστής Άρνσταϊν Βέστρε, ενώ ο σύνδεσμος Νορβηγών Αλιέων χαρακτήρισε την έγκριση ως «πολιτική απόφαση» που θα κατακλύσει τα αποθέματα ψαριών με βαριά μέταλλα όπως το κάδμιο.

Η υπουργός Βιομηχανίας της Νορβηγίας, Μόνικα Μέλαντ, δήλωσε πως θα υπάρξουν αυστηροί περιβαλλοντικοί έλεγχοι κατά τη διαδικασία.

«Οφείλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί για το μέλλον της Νορβηγίας. Η βιομηχανία ορυκτών προσφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στις αγροτικές περιοχές», πρόσθεσε η Μέλαντ, ενώ οι δήμαρχοι των γειτονικών κοινοτήτων εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο.

Η νορβηγική εταιρεία Nordic Mining σκοπεύει να απορρίπτει στο φιορδ Φόρντε τα απόβλητα του ορυχείου τιτανίου που βρίσκεται στο βουνό Ένγκεμπο στη νοτιοδυτική Νορβηγία, για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Το συγκεκριμένο φιορδ αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας του βακαλάου και του σολομού, καθώς και ένα χώρο διέλευσης φαλαινών και φωκιών.
 
naftemporiki.gr
Νορβηγία: Αντιδράσεις για την έγκριση σχεδίου ρίψης αποβλήτων στα φιορδ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: