ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δεν ικανοποιήθηκαν οι Δανειστές (''Θεσμοί'') από τις προτάσεις...


Οι δανειστές μας προσγειώνουν: Πρόοδος αργή – Πρόταση ασαφής. Χαμηλώνουν αισθητά τις προσδοκίες οι δανειστές έπειτα από τις συνεχόμενες αισιόδοξες δηλώσεις περί σύγκλισης Ελλάδας – εταίρων και συμφωνίας προ των πυλών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία θεωρητικά δεν είναι εφικτή αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτή θα έλθει κάποια στιγμή.

Ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ τόνισε ότι η πρόοδος στην Ελλάδα είναι αργή και ανεπαρκής, ενώ, υπογράμμισε ότι η πρόταση της Ελλάδας πρέπει να πληροί τις οικονομικές συνθήκες. «Δεν είναι σωστό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να συναντηθούμε στο μέσο».

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε στους δημοσιογράφους ότι «θα κάνω τα πάντα για να βγάλω την Ελλάδα από την άβυσσο», αλλά ξεκαθάρισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι ειλικρινής με τους ψηφοφόρους της».

Δεν ικανοποιήθηκαν οι δανειστές από τις προτάσεις

Οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ έρχονται να συμπληρώσουν ένα δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο η πρόταση 47 σελίδων της Αθήνας δεν φαίνεται να ικανοποιεί ιδιαίτερα τους δανειστές.

Οι εταίροι ζητούν περισσότερες παραχωρήσεις σε θέματα όπως το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για την αποστολή του ολοκληρωμένου προγράμματος της Ελλάδας, το Reuters μεταδίδει τώρα, επικαλούμενο πηγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πως «το πρόγραμμα θεωρείται μη ολοκληρωμένο, στο επίπεδο των παραχωρήσεων που κάνει η Ελλάδα σε συνταξιοδοτικά και εργασιακά. Οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερες παραχωρήσεις σε αυτά τα θέματα, που αποτελούν τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Μάλιστα το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει -επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο- πως η Αθήνα φρόντισε να στείλει το κείμενο των 47 σελίδων εγκαίρως, πριν από τη συνάντηση των πέντε (Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι) χθες στο Βερολίνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε σήμερα πως το πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο, καλώντας τους ηγέτες της Ευρώπης να το αποδεχτούν.

Αγώνας δρόμου στις Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα οι διαδικασίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων φαίνεται πως επιταχύνονται, καθώς, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των δανειστών αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα το απόγευμα σε επίπεδο Brussels Group ενώ όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωζωνης αύριο θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup. Μη εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει και το Eurogroup σε επίπεδο υπουργών.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της χτεσινής «μίνι» Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο, όπου έλαβαν μέρος οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και των θεσμών, πηγές της Επιτροπής σημείωσαν ότι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι σε επίπεδο κορυφής η Ευρωζώνη και οι θεσμοί τείνουν πλέον να ομιλούν με ενιαία φωνή. Τόνιζαν επίσης ότι Μέρκελ και Ολάντ μετά τις διαδοχικές διαβουλεύσεις που είχαν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ γνωρίζουν ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» της κάθε πλευράς.

Με βάση αυτήν την κοινή αντίληψη αναμένεται ότι τις επόμενες ώρες θα αρχίσει να διαμορφώνεται ένα σχέδιο κοινής συμφωνίας. Κοινοτικοί παράγοντες σημείωναν ότι η χτεσινή συνάντηση αποσκοπούσε στην άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των θεσμών και στη διαμόρφωση κοινής πολιτικής γραμμής. Ως προς το πιθανό περιεχόμενο της υπό εκκόλαψη συμφωνίας παράγοντες της Ευρωζώνης άφηναν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει μια απόφαση που θα έχει περισσότερο μεσοπρόθεσμο και λιγότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, αφού δε θα συμπεριλαμβάνει τελικές διευθετήσεις για το ελληνικό χρέος.

Πηγή: iefimerida.gr
Δεν ικανοποιήθηκαν οι Δανειστές (''Θεσμοί'') από τις προτάσεις... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:45 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: