ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Απαλλάσσονται τα Ελληνικά Λιπάσματα (ELFE) από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο


Ρύθμιση με την οποία ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των ΕΛΦΕ (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί αποκλειστικά ως πρώτη ύλη, περιλαμβάνει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο. Η ρύθμιση αφορά επίσης τα διυλιστήρια, καθώς σύμφωνα με τη διάταξη (άρθρο 3), βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη φυσικό αέριο για την παραγωγή των προιόντων τους, απαλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Τα ΕΛΦΕ παράγουν νητρική αμμωνία για την οποία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο το οποίο συμμετέχει σε ποσοστό 90% στο κόστος του τελικού προιόντος. Πάνω στο φυσικό αέριο επιβάλλεται ΕΦΚ επιβαρύνοντας τα έξοδα της επιχείρησης με πρόσθετα έξοδα 8-9 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Την απαλλαγή της ΒΦΛ - ιδιοκτησίας πλέον της Κατερίνας Λαυρεντιάδη - από τον ΕΦΚ είχε ζητήσει το Μάρτιο με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Καβάλας Ν. Παναγιωτόπουλος με το σκεπτικό πως η συγκεκριμένη βιομηχανία, μέλος της ΕΒΙΚΕΝ, είναι η μόνη στην Ελλάδα που χρησιμοποεί φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προιόντων της.

H επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή προιόντων από τη βιομηχανία δεν προβλέπεται από την κοινοτική οδηγία 2003/96.

Συνοδευτικά αρχεία Η τροπολογία-πρόταση
 agro24.gr
Απαλλάσσονται τα Ελληνικά Λιπάσματα (ELFE) από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:32 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: