ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Φυτοπροστασίας για το αμπέλιΤο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας εξέδωσε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια του αμπελιού.

Για τις περιοχές:ΑΧΑΪΑΣ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΗΛΕΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΙΘΑΚΗΣ

ΕΥΔΕΜΙΔΑ
Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η β' πτήση του εντόμου στις πεδινές περιοχές με μέτριους πληθυσμούς. Για τις ορεινές δεν υπάρχουν δεδομένα συλλήψεων.
Συστάσεις: Συνιστάται η τακτική και ανά διήμερο διενέργεια ενός ελέγχου προσβολής. Η απόφαση για επέμβαση ή επανάληψή της, εξαρτάται από τον επανέλεγχο του ύψος της προσβολής, την παραγωγική κατεύθυνση, την ευαισθησία της ποικιλίας και φυσικά από το φυτοπροστατευτικό.

 
ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ
Διαπιστώσεις / Συστάσεις:
Προσβολές έχουν εντοπιστεί μόνο τοπικά. Παρόλα αυτά επειδή ο καιρός είναι άστατος ενδέχεται να ευνοηθούν προσβολές περονοσπόρου. Να συνεχιστεί η προστασία κυρίως στις ορεινές περιοχές. Οι ταξιανθίες και οι νεαροί βότρεις έχουν πολύ μεγάλη ευαισθησία στις προσβολές περονόσπορου και για αυτό τα αμπέλια χρειάζεται να είναι προστατευμένα, ανεξάρτητα από την παρουσία ή όχι συμπτωμάτων στο φύλλωμα.

ΩΪΔΙΟ
Συστάσεις: Ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες. Όπου απαιτείται καταπολέμηση της ευδεμίδας, να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση. Η συχνότητα των επεμβάσεων για τις δευτερογενείς προσβολές του παθογόνου εξαρτάται από την πίεση της ασθένειας και τις ιδιότητες του φυτοπροστατευτικού σκευάσματος (βλ. δελτίο Νο 5 / 26-05-2015 και διαγράμματα στην επόμενη σελίδα).

ΒΟΤΡΥΤΗΣ
Συστάσεις: Στις περιπτώσεις που παρατηρούνται συνήθως ζημιές από την ασθένεια (βαριά εδάφη, ποτιστικά αμπέλια, ευαίσθητες ποικιλίες), να γίνει πριν το κλείσιμο του σταφυλιού και στην αρχή του γυαλίσματος προληπτική προστασία για τον Βοτρύτη. Η αποτελεσματική καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών (ευδεμίδα, ωίδιο) συντελεί αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της ασθένειας.

Φάρμακα: Στις λίστες εγκεκριμένων μυκητοκτόνων και εντομοκτόνων (εκδόσεις 14/04/2015)

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
Δ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΩΠΟΝΟΣ MSC

Πληροφορίες: Ν. Πέττας Γεωπόνος MBA, MSC

Όλα τα δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων αναρτώνται στο www.minagric.gr

Λήψη των δελτίων με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο γίνεται με απλό αίτημα στο pkax-gp@otenet.gr

Για την υποβοήθηση στην επιλογή του μεσοδιαστήματος των επεμβάσεων ακολουθεί η διαγραμματική απεικόνιση της επικινδυνότητας της ασθένειας με προβολή του δείκτη για τις επόμενες 2 εβδομάδες (βλ. δελτίο Νο 5 / 26-05-2015).


Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Φυτοπροστασίας για το αμπέλι Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: